Έκαναν μπαλάκι ΕΔΕ για το ΕΚΑΒ και την εξαφάνισαν

Έκαναν μπαλάκι ΕΔΕ για το ΕΚΑΒ και την εξαφάνισαν

Μπαλάκι έγινε η καταγγελία μιας γιατρού του ΕΣΥ σχετικά με απρεπή συμπεριφορά και παρακώλυση μεταφοράς 50χρονου διασωληνωμένου ασθενούς από μέλη πληρώματος του ΕΚΑΒ τον Νοέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, η καταγγελία και η αίτηση για διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) που κατέθεσε η Ελένη Κοτινά σκόνταψε στις αρνήσεις δύο γιατρών να ασχοληθούν με την υπόθεση, με αποτέλεσμα εννέα μήνες αργότερα η καταγγελία να μπει στο αρχείο χωρίς να διερευνηθούν και να αποδοθούν –αν χρειαζόταν– οι ευθύνες!

Ολα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2014, όταν η κ. Κοτινά ως γιατρός κέντρου ζήτησε από τον ασύρματο να διαβιβάσει σήμα στην Κινητή Μονάδα Διακομιδών Λαυρίου για να κανονιστεί η μεταφορά από το νοσοκομείο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς Αγιοι Ανάργυροι στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός 50χρονου διασωληνωμένου ασθενούς που έχρηζε νευροχειρουργικής εκτίμησης και πιθανόν επείγουσας χειρουργικής επέμβασης.

Ο συνδικαλιστής

Οπως αναφέρει η ίδια στην καταγγελία της, «από τον ασύρματο Α΄ ενημερώθηκα ότι η Μονάδα Διακομιδών του Λαυρίου είναι εντός της ΚΥ ΕΚΑΒ και μη λειτουργική από το πλήρωμα, διότι το ένα μέλος του πληρώματος –συνδικαλιστικής ιδιότητος– παρευρίσκονταν στο Σωματείο για συνδικαλιστικούς λόγους».

Στη συνέχεια η ίδια ενημέρωσε το Γραφείο Κινήσεως προκειμένου να προβεί στη διευθέτηση του προβλήματος τοποθετώντας άλλο πλήρωμα στην κινητή μονάδα ώστε να καταστεί λειτουργική. Ωστόσο, «το γραφείο Κίνησης απάντησε πως αδυνατούσε να λύσει το πρόβλημα αυτό. Στην υπόθεση αυτή ενεπλάκη το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αθηνών και με σκαιό τρόπο προς τον ιατρό του κέντρου παρενέβη, παρόντος του δεύτερου ιατρού κέντρου, κ. Μήτρου, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι γινόταν παρακώλυση του ιατρικού έργου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην καταγγελία της κ. Κοτινά προς το ΔΣ του ΕΚΑΒ ζητώντας την παρέμβασή του για το σοβαρό θέμα της παρακώλυσης του ιατρικού έργου και για την απαράδεκτη συμπεριφορά προς το πρόσωπό της.

Η διερεύνηση του περιστατικού και η διενέργεια ΕΔΕ ανατέθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου 2014 στη διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας Ελευθερία Καλούδη, με την εντολή να υποβάλει πόρισμα το αργότερο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2015. Τέσσερις μέρες αργότερα, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, η κ. Καλούδη ζήτησε να εξαιρεθεί από τη διενέργεια ΕΔΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη αιτία.

Μπαλάκι

Κατόπιν της δικής της άρνησης, η διενέργεια της ΕΔΕ ανατέθηκε στον διευθυντή ιατρό του ΕΚΑΒ Δημήτριο Ευθυμιάδη, με την εντολή να υποβάλει το πόρισμα το αργότερο μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2015. Μάλιστα στη συνέχεια δόθηκε παράταση υποβολής του πορίσματος έως τις 28 Ιανουαρίου 2015.

Ωστόσο στις 20 Ιανουαρίου ο κ. Ευθυμιάδης με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ ζήτησε να αντικατασταθεί στη διενέργεια της εν λόγω ΕΔΕ επικαλούμενος σειρά υπηρεσιακών και προσωπικών λόγων, όπως o αυξημένος όγκος εργασίας, η φιλοξενία της ηλικιωμένης και άρρωστης μητέρας του αλλά και οι προγραμματισμένες επαναλαμβανόμενες θεραπείες στο εξωτερικό για πρόβλημα υγείας του.

Το αίτημα απαλλαγής του έγινε δεκτό και η διευθέτηση του θέματος ανατέθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στη διευθύντρια αναισθησιολογίας ΕΣΥ ΕΚΑΒ Χαρίκλεια Κωτούλα ως αιρετή εκπρόσωπο των ιατρών και στον Γιώργο Μαθιόπουλο ως αιρετό εκπρόσωπο του συνόλου των εργαζομένων ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων.

Στις 2 Ιουλίου 2015, δηλαδή έξι μήνες μετά την ανάθεση της ΕΔΕ, η κ. Κωτούλα με έγγραφό της προς τη γραμματεία ΔΣ του ΕΚΑΒ ανέφερε ότι «παρά τις κατ’ επανάληψη και επίμονες προσπάθειές μου δεν κατέστη δυνατή η διευθέτηση του σχετικού θέματος και οι εμπλεκόμενοι εμμένουν στη διενέργεια ΕΔΕ» και ζήτησε να αναλάβει το ΔΣ τις περαιτέρω ενέργειες.

Τελικά, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα καθώς, καταπώς φαίνεται, κανένας δεν ήθελε ή δεν ευκαιρούσε να αναλάβει την ΕΔΕ, αποφασίστηκε η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο!

Εφταιγε το άγχος

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, «κατά τη διάρκεια διαλογικής συζήτησης μεταξύ των παρισταμένων μελών του ΔΣ επικράτησε η άποψη ότι η καταγγελία αφορά λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, η οποία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών έντασης άγχους και εσπευσμένης διαχείρισης των κλήσεων που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ και για τον λόγο αυτό δεν κρίνεται σκόπιμη η εμμονή στην αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων υπαλλήλων». Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαίρεση αποτέλεσε το μέλος του ΔΣ του ΕΚΑΒ Ευσταθία Κουτρούμπα, η οποία είχε επιμείνει στην αναγκαιότητα διερεύνησης της καταγγελίας μέσω της διενέργειας ΕΔΕ λόγω της βαρύτητας των καταγγελλόμενων από την ιατρό.

Σε κάθε περίπτωση, στις 16 Ιουλίου 2015 το ΔΣ του ΕΚΑΒ αποφάσισε η καταγγελία να τεθεί στο αρχείο, βάζοντας έτσι τέλος στο πηγαινέλα της υπόθεσης, αφήνοντας ωστόσο πολλά άλλα αναπάντητα ερωτήματα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter