Εκαναν τσιφλίκι τους το εθνικό πάρκο

Εκαναν τσιφλίκι τους το εθνικό πάρκο

Ο προ ημερών άγριος ξυλοδαρμός του οικολόγου Κυριάκου Γαλάνη, σμήναρχου ε.α., μέλους της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και εθελοντή στον φορέα διαχείρισης, από τραμπούκους της τοπικής μαφίας και τα όσα ακολούθησαν στην παραλία της Καλογριάς –μέσα στην καρδιά του εθνικού πάρκου– καταδεικνύουν το θράσος και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα συγκεκριμένα κυκλώματα στην περιοχή με την προκλητική ανοχή της πολιτείας.

Ο Κυρ. Γαλάνης που επιχείρησε να καταγράψει την παράνομη ισοπέδωση αμμολόφων σε περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αιμόφυρτος για ράμματα στο πρόσωπο μετά την επίθεση που δέχτηκε. Ο δράστης εξαφανίστηκε και παραδόξως οι αστυνομικές και οι λιμενικές αρχές δεν τον έχουν εντοπίσει.

Οπως διαπιστώθηκε αργότερα, ο χειριστής του τρακτέρ που ισοπέδωνε την παραλία ήταν ένα πρόσωπο για το οποίο εκκρεμεί δίκη καθώς στη λιμνοθάλασσα Προκόπου στις 26/12/19 επιβαίνοντας σε τζετ σκι πυροβολούσε τα υδρόβια πουλιά – κάποια στιγμή μάλιστα στράφηκε και πυροβόλησε κατά πολιτών που κατέγραφαν την παράνομη δραστηριότητά του.

Αμέσως μετά το αιματηρό περιστατικό η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας προχώρησε σε αυτοψία και με έγγραφό της διαπίστωσε την καταστροφή των αμμοθινών, τις αυθαίρετες εργασίες ισοπέδωσης της παραλίας, την τοποθέτηση ομπρελών χωρίς άδεια και τη δημιουργία παράνομου διαδρόμου πρόσβασης.

Πέντε μέρες μετά με την προκλητική ανοχή των δικαστικών αρχών, του Λιμεναρχείου Πάτρας, της ΕΛΑΣ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των παραγόντων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ο ιδιοκτήτης της καντίνας έστησε το «μαγαζάκι» του λες και δεν συνέβη τίποτα… εισπράττοντας σημαντικά κέρδη από τους λουόμενους.

«Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με το περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττεται τελευταία στο εθνικό πάρκο από ανθρώπους που έχουν μια περίεργη νοοτροπία, η οποία ευνοείται από κάποιους που κάνουν τα στραβά μάτια. Οι συγκεκριμένοι φέρονται να έχουν πάρει κάποια άδεια από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, αλλά χωρίς αυτή να έχει καμία έγκριση από τον φορέα διαχείρισης. Εχουμε προτείνει στις αρμόδιες υπηρεσίες σαν ΟΙΚΙΠΑ όταν κάποιος ζητάει τέτοιου είδους άδειες για δραστηριότητες μέσα στο εθνικό πάρκο να λαμβάνονται υπόψη η γενικότερη συμπεριφορά του και το παρελθόν του σε ό,τι αφορά τυχόν έκνομες ενέργειες κατά του περιβάλλοντος» λέει στο Documento o Γιώργος Κανέλλης, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ).

Υπεράνω υπηρεσιών

«Πέντε μέρες μετά το θλιβερό περιστατικό του ξυλοδαρμού μέλους του οικολογικού κινήματος, η καντίνα λειτουργεί κανονικά λες και δεν συνέβη το παραμικρό παρότι το συμβάν έχει λάβει τεράστια δημοσιότητα» τονίζει o Κώστας Παπακωνσταντίνου, εκπαιδευτικός, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, και σημειώνει: «Η προκλητική λειτουργία της συγκεκριμένης καντίνας δείχνει ότι αυτή η χώρα είναι συνολικά καταδικασμένη. Διότι αν δεν μπορεί μέσα σε ένα εθνικό πάρκο να ελέγξει, να τιμωρήσει και να απομακρύνει πέντε τραμπούκους, τότε με ποιον τρόπο προστατεύει την περιοχή; Μέρος των ατόμων που είναι τραμπούκοι και λαθροθήρες εκμεταλλεύονται επί σειρά ετών το τοπικό ιχθυοτροφείο με την ανοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μιλάμε για μια κλίκα δέκα ατόμων που νέμονται την περιοχή και εμποδίζουν με τις ενέργειές τους την πραγματική αξιοποίηση και την ανάπτυξή της».

Αγριόπαπιες… πεσκέσι

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι όλοι αυτοί που παρανομούν προκλητικά μέσα στο εθνικό πάρκο έχουν υψηλές διασυνδέσεις που τους καλύπτουν. Αυτό έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, όταν για παράδειγμα παραπέμφθηκε σε δίκη για λαθροθηρία ο φερόμενος ως υπεύθυνος της καντίνας που πιάστηκε πάνω σε βάρκα του τοπικού αλιευτικού συνεταιρισμού με δύο δασοφύλακες να καταθέτουν στο δικαστήριο εναντίον του και με το δικαστήριο να τον αθωώνει μυστηριωδώς… μη λαμβάνοντας σκανδαλωδώς υπόψη του τις καταθέσεις των δύο δασικών υπαλλήλων. Το ίδιο άτομο έπειτα από μερικές μέρες μού ζήτησε να τον αφήσω να σκοτώσει δέκα αγριόπαπιες για να τις στείλει πεσκέσι σε βουλευτή της Ηλείας. 

Σε άλλη περίπτωση δικαστήριο αθώωσε με αστείες δικαιολογίες άλλον κάτοικο της περιοχής, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν οι κομμένοι στύλοι που είχαν τοποθετηθεί από τη ΔΕΗ για τις φωλιές των πελαργών μέσα στο εθνικό πάρκο. Υπάρχουν μαρτυρίες φωτογράφων και απλών πολιτών που μπήκαν στο εθνικό πάρκο να φωτογραφήσουν και ξαφνικά κατά την αποχώρησή τους οι μαφιόζοι τούς έκλεισαν τον δρόμο με αγροτικά και τους κατέβασαν από το αυτοκίνητό τους με σκοπό να ελέγξουν τι είχαν φωτογραφήσει» λέει στο Documento ο Κυρ. Γαλάνης και συνεχίζει: «Δυστυχώς η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται. Πριν από ενάμιση χρόνο με επιστολή μας στο Λιμεναρχείο Πατρών ζητήσαμε να μας πουν αν είναι καταγεγραμμένα και δηλωμένα όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούνται μέσα στο εθνικό πάρκο, αλλά απάντηση δεν λάβαμε ποτέ. 

Αυτό το εθνικό πάρκο θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας να σωθεί, γιατί δυστυχώς το βλέπουμε μέρα με τη μέρα να κατατρώγεται όπως ένα φύλλο μιας όμορφης τριανταφυλλιάς που το κατατρώγουν οι κάμπιες».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter