ΕΚΑΣ τελευταία χρονιά με 12 ευρώ – Ισχυρά αντίμετρα σε εφαρμογή

ΕΚΑΣ τελευταία χρονιά με 12 ευρώ – Ισχυρά αντίμετρα σε εφαρμογή

Τελευταία χρονιά καταβολής του ΕΚΑΣ το 2019 σύμφωνα με τα όσα έχουν ψηφιστεί και οι εναπομείναντες που το δικαιούνται και τη νέα χρονιά θα λαμβάνουν 12 ευρώ ανά μήνα.

Ως αντίβαρο διευρύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων η εφαρμογή των αντίμετρων τα οποία αθροιστικά σε πολλές περιπτώσεις υπερακοντίζουν την απώλεια του προνοιακού ΕΚΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν όρος του τρίτου Μνημονίου και ψηφίστηκε σχεδόν από όλα τα κόμματα στη Bουλή το 2015.

1. Ειδικότερα με το άρθρο 39 του Ν. 3863/10 χαρακτηρίστηκε ως προνοιακή παροχή. Ακολούθησε το γνωστό mail Χαρδούβελη που δρομολόγησε την κατάργηση του επιδόματος, όπως το γνωρίζαμε.2. Με το Ν. 4336/15 – που ψήφισαν η κυβέρνηση αλλά και ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – προβλέφθηκε «η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016». 3. Με το άρθρο 92 του Ν. 4387/16 παρ. 4 προβλέφθηκε η σταδιακή μείωση της δαπάνης* από 2016 έως και το 2019. Για το τελευταίο έτος χορήγησης η ετήσια δαπάνη είναι 33 εκατ. ευρώ (2019)

Ποιοι δικαιούνται το 2019

Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου καθορίζει τις σχετικές προϋποθέσεις:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των εντασσόμενων -πλην ΟΓΑ- στον ΕΦΚΑ οργανισμών κύριας ασφάλισης, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος, εφόσον πληρούν αθροιστικά τα εξής::

α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2019, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.720 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.

δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ.

ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τον μήνα έκδοσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ.

στ. Τα παραπάνω ποσά των περιπτώσεων β, γ και δ αφορούν σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2017 και, για τον λόγο αυτό, για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για το έτος 2019 εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

Τα αντίμετρα

Με το άρθρο 31 του Ν. 4411/2016 προβλέφθηκαν και ισχύουν ως αντισταθμιστικά μέχρι την κατάργησή του (Δεκ 2019) για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ:

  • Πλήρης
    απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Σε
    περίπτωση που έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους
    χορηγείται ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο σύζυγο με το μικρότερο
    ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα
    αυτό.
  • Στους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ με αναπηρία
    80% και πάνω χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή
    που καταργήθηκε (διατηρούν ολόκληρο το αρχικό ποσό των 230€).

Παράλληλα οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν γίνει δικαιούχοι άλλων γενικών προνοιακών παροχών όπως του κοινωνικού τιμολογίου ΔΕΗ, του κοινωνικού μερίσματος, του επιδόματος ενοικίου…Για το 2019 Για το 2019 προβλέπονται πρόσθετα αντίμετρα που θα στηρίξουν ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους όπως:

  • Η μηδενική
    συμμετοχή στα φάρμακα για εισόδημα έως 700€ (υπερκαλύπτεται το όριο των
    643€ που ισχύει για να είναι δικαιούχος του ΕΚΑΣ)
  • Το στεγαστικό επίδομα για όσους είναι στο
    ενοίκιο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter