Εκατομμύρια από την ίδια offshore για Μαρέβα Μητσοτάκη και «Πρώτο Θέμα»

Εκατομμύρια από την ίδια offshore για Μαρέβα Μητσοτάκη και «Πρώτο Θέμα»

Κοινοί_x000D_
χρηματοδότες και offshore συνδέουν τις εταιρείες της Μαρέβας Μητσοτάκη με_x000D_
το «Πρώτο Θέμα».

Οι σχέσεις μεταξύ της εφημερίδας, του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη δεν περιορίζονται μόνο σε πολιτικές και προσωπικές συμπάθειες που εκφράζονται απροκάλυπτα και από τις δύο πλευρές. Η συναντίληψη και η υποστήριξη του ενός στον άλλο είναι μόνο η εμφανής πλευρά, γιατί η αθέατη περιλαμβάνει ακόμη μια φορά περίεργες διαδικασίες με χρηματοδοτήσεις και offshore που αφορούν τόσο το «Πρώτο Θέμα» όσο και την κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα η offshore εταιρεία Velvet Success SA εμφανίζεται να χρηματοδοτεί τόσο τις επιχειρήσεις της Μ. Μητσοτάκη όσο και την εν λόγω εφημερίδα σε περιόδους, μάλιστα, που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και τα οικονομικά τους στοιχεία αποκαλύπτουν ένα απαξιωμένο σύστημα. Η ίδια εταιρεία με έδρα τον Παναμά εμφανίζεται ως από μηχανής θεός για να δώσει πνοή σε δύο άλλες που η πραγματική τους κατάσταση δεν συνάδει καθόλου με τη δημόσια εικόνα που προβάλλουν. Οπως αποκάλυψε το Documento την προηγούμενη Κυριακή, τα δάνεια του «Πρώτου Θέματος» ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δόθηκαν με πρωτοφανή τρόπο, προβληματίζουν τις τράπεζες για το αν και κατά πόσο ο μιντιακός όμιλος είναι σε θέση να τα καλύψει. Οι μέτοχοι της εταιρείας επιχειρούν να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του «Ομίλου Αναστασιάδη» (έτσι εμφανίζεται στα τραπεζικά έγγραφα) προκειμένου να ανατρέψουν την εικόνα. Αγνωστος χρηματοδότης εμφανίζεται λοιπόν σε αυτήν τη διαδικασία ο συνέταιρος της κ. Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, η μυστηριώδης εταιρεία από τον Παναμά, αποκαλύπτοντας ότι οι σχέσεις «Πρώτου Θέματος» και οικογένειας Μητσοτάκη έχουν παρασκήνιο και φυσικά… offshore.

Στις 14 Μαρτίου 2018 ο όμιλος Αναστασιάδη κατέθεσε στην Τράπεζα Πειραιώς αίτημα για να παραταθεί το πιστοδοτικό όριο των εταιρειών που εκδίδουν το «Πρώτο Θέμα» έως τις 30 Μαΐου 2018 . Ο όμιλος έχει συνολικό δανεισμό ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και την ενημερώνει ότι πρόκειται να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η αύξηση έχει αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων του «Πρώτου Θέματος» τον Ιανουάριο του 2017 και είναι συνολικού ποσού 7,2 εκατομμυρίων ευρώ. Στα μέσα Μαρτίου ποσό 6,91 εκατομμυρίων ευρώ έχει κατατεθεί στον λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος», αποτελώντας εκτός των άλλων και εγγύηση για τα δάνεια και υπολείπεται ποσό 290.000 ευρώ.

Οι χρηματοδότες που συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι η εταιρεία Global Tree AE, η οποία με βάση τα στοιχεία της τράπεζας είναι συμφερόντων του Διονύση Παναγιωτάκη, και ο συνεκδότης του «Πρώτου Θέματος» Τάσος Καραμήτσος. Ο Δ. Παναγιωτάκης είναι σύζυγος της πρώην βουλευτή και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Ελένης Κούρκουλα, προσωπικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου και από τους ιδιοκτήτες του καναλιού Action 24. Παρότι το συγκεκριμένο κανάλι έχει εκκρεμότητες με την Τράπεζα Πειραιώς που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, η εταιρεία Global Tree βάζει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του «Πρώτου Θέματος» πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο συνέταιρος του Θ. Αναστασιάδη στο «Πρώτο Θέμα» Τ. Καραμήτσος εμφανίζεται να βάζει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσό 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Από τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο ποσό έχει κατατεθεί στον λογαριασμό του Τ. Καραμήτσου από την Ελβετία και συγκεκριμένα από την τράπεζα UBS. Τροφοδότης λογαριασμός όμως δεν είναι κάποιος προσωπικός λογαριασμός του Τ. Καραμήτσου αλλά ο λογαριασμός της εταιρείας Velvet Success SA. Πρόκειται για offshore εταιρεία του Παναμά, η οποία δεν είναι καθόλου άγνωστη στο Documento. Στις 17 Δεκεμβρίου 2017 η εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι πρόκειται για τη μυστηριώδη offshore που συμμετείχε με 800.000 ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία ZEUS+DION της κ. Μ. Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Η ίδια εταιρεία, περίπου την ίδια περίοδο, επενδύει και στο «Πρώτο Θέμα», τροφοδοτώντας τον λογαριασμό του Τ. Καραμήτσου με 1,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα Πειραιώς, το συγκεκριμένο ποσό εμφανίζεται ως δάνειο από τη συγκεκριμένη offshore προς τον εκδότη, κάτι φυσικά που αφορά το τυπικό του πράγματος και όχι το πραγματικό ερώτημα που είναι: ποιος χρηματοδοτεί ταυτόχρονα «Πρώτο Θέμα» και Μαρέβα;.

Οι offshore αγαπάνε τη Μαρέβα

Η Velvet Success ήταν η δεύτερη offshore με την οποία σχετίζεται η Μ. Μητσοτάκη και της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι άγνωστος. Η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν κάτοχος της offshore Eternia, μια εταιρείας των Paradise Papers την οποία μάλιστα δεν δήλωσε ούτε στο νέο πόθεν έσχες της. Στην Ελλάδα η σύζυγος του αρχηγού της ΝΔ δραστηριοποιείται με την εταιρεία ZEUS+DION τα οικονομικά στοιχεία της οποίας δεν συμβαδίζουν με την εικόνα που… φιλοτεχνείται από τα ΜΜΕ. Στις 16 Ιουνίου 2017 η συγκεκριμένη εταιρεία σε γενική συνέλευση των μετόχων της αποφασίζει με βάση πρόταση της προέδρου Μ. Γκραμπόφσκι –Μητσοτάκη να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε αυτή συμμετέχουν η καταζητούμενη από την Ιντερπόλ και ελεγχόμενη από τις ελληνικές αρχές για διακίνηση μαύρου χρήματος Γεωργία Ευσεβίου (σύζυγος του προέδρου της ΚΑΕ Αρης Νίκου Λάσκαρη) και η αγνώστου ιδιοκτησίας Velvet Success η οποία έδωσε στη ZEUS+DION 799.918 ευρώ.

Μετά τα δημοσιεύματα του Documento, ούτε η κυρία Μ. Μητσοτάκη, ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ και σύζυγός της έδωσαν πληροφορίες για το ποιος είναι αυτός που χρηματοδότησε την εταιρεία της, ενώ η οικονομική εικόνα της δεν ήταν και τόσο καλή. Ο Κυρ. Μητσοτάκης όφειλε να δώσει εξηγήσεις για έναν άγνωστο χρηματοδότη ο οποίος εμφανίζεται γαλαντόμος απέναντι στην εταιρεία της συζύγου του, ώστε να εκλείψει κάθε υπόνοια για ανταλλακτικές σχέσεις μεταξύ πολιτικής και οικογενειακής επιχειρηματικότητας. Δεν το έκανε όμως.

Ξαφνικά ο ίδιος άγνωστος χρηματοδότης εμφανίζει την ίδια γαλαντομία απέναντι στο «Πρώτο Θέμα», μια εταιρεία δηλαδή τα οικονομικά στοιχεία της οποίας δείχνουν επιχειρηματικό αδιέξοδο. Η εν λόγω εταιρεία έχει δάνειο 42.000.000 ευρώ και προβληματική σχέση μεταξύ ιδίων κεφαλαίων και δανεισμού. Η αύξηση κεφαλαίου μέσω δύο offshore εταιρειών επιχειρεί να διορθώσει αυτήν τη σχέση που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε καταγγελία των δανείων, δηλαδή σε κατάρρευση της εφημερίδας.

Με άλλα λόγια δύο επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους η μυστηριώδης ευεργέτιδα της κ. Γκραμπόφσκι, δεν δίνουν απλώς χρήματα στο «Πρώτο Θέμα» αλλά αλλάζουν τα οικονομικά στοιχεία, ώστε να μην τιναχτεί η εφημερίδα στον αέρα από τις τράπεζες. Και φυσικά το ερώτημα είναι: γιατί το κάνουν για μια εταιρεία χωρίς μέλλον;

Η μυστηριώδης Velvet Success η οποία στρώνει χαλί τόσο για τη Μ. Μητσοτάκη όσο και για το «Πρώτο Θέμα» μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, ο οποίος δεν είναι απαραίτητο ότι κινεί νόμιμο χρήμα. Τόσο οι εκδότες του «Πρώτου Θέματος» όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνουν σαφές και ξεκάθαρο ποιος είναι ο χρηματοδότης. Μέχρι στιγμής είναι ξεκάθαρο ότι το ίδιο ταμείο χρηματοδοτεί την εταιρεία της Μ. Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και το εκδοτικό συγκρότημα, διασώζοντας και τους δύο. Η τράπεζα μπορεί να εξετάζει μόνο τα οικονομικά στοιχεία και να τα βρίσκει πλήρη, οφείλει ωστόσο να ενημερώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αφού πρόκειται για πρόσωπα υπόλογα σε δήλωση πόθεν έσχες και όχι για απλούς επιχειρηματίες. Πόσο μάλλον όταν ο μεν μέτοχος του «Πρώτου Θέματος» Θ. Αναστασιάδης πιάστηκε με μαύρο χρήμα 5 εκατ. ευρώ, η δε Μ. Γκραμπόφσκι –Μητσοτάκη ελέγχεται από την επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter