Κατάθεση της πρώην υφυπουργού

Εκατομμύρια έκαναν «φτερά» από το ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς υπουργική απόφαση - Τι ισχυρίζεται η Σκοπούλη

Την κατάθεση της πρώην υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, περιλαμβάνει μόνο η σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς ο υπόδικος πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, δεν θα δώσει το «παρών» για την τρίτη του κατάθεση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπαδημητρίου εισήχθη σε νοσοκομείο λόγω προβλήματος που προέκυψε με την υγεία του γι' αυτό και δεν κατέστη δυνατόν να προσέλθει στην Επιτροπή προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταθέσεων του.

Η κ. Σκοπούλη διετέλεσε υφυπουργός Υγείας κατά την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, όντας στέλεχος του κόμματος που τότε επικεφαλής είχε τον Φώτη Κουβέλη.

Έφευγαν τα εκατομμύρια χωρίς υπουργική απόφαση

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Σκοπούλη, το ΚΕΕΛΠΝΟ -επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας- έδωσε 10 εκατ. ευρώ στον ΟΚΑΝΑ χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση. Η επιχορήγηση αυτή αφορούσε τη δημιουργία νέων δομών στήριξης τοξικοεξαρτημένων αλλά και πρόσληψη νέου προσωπικού, με το συνολικό ποσό που ήταν να καταλήξει στον ΟΚΑΝΑ να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Παύλος Πολάκης στο «Κόκκινο», περίπου οκτώ μήνες μετά από την κατάθεση του ποσού, ο ΟΚΑΝΑ επανήλθε ζητώντας τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ. Από τον έλεγχο που διεξήχθη, αποκαλύφθηκε ότι από τα 10 εκατ. ευρώ, για τα 5-7 εκατ. ευρώ δεν υπάρχουν παραστατικά σχετικά με το πού χρησιμοποιήθηκαν, ενώ οι προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ δεν έγιναν ποτέ. 

Ο Λυκουρέντζος μπλόκαρε τον έλεγχο

Την παρέμβαση του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, προκειμένου να μην τελεσφορήσει έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων του ΚΕΕΛΠΝΟ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έφερε στο «φως» κατά την κατάθεσή της η μάρτυρας.

Ειδικότερα, ανέφερε πως είχε στείλει αίτημα στο ΓΛΚ για έλεγχο. «Με το που επισκέπτεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πρόεδρος (σ.σ. Τζένη Κρεμαστινού) επισκέπτεται τον υπουργό, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και διαμαρτύρεται». Όπως αφηγήθηκε στη συνέχεια, ο κ. Λυκουρέντζος έστειλε επιστολή στον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, για το λόγο που το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ήδη πολλούς εκκρεμείς ελέγχους και αν μπορούσε να κάνει... κάτι με τον επιθεωρητή. Έπειτα, έστειλε ενημερωτικό έγγραφο έγγραφο στον τότε υπουργό Υγείας, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Εν τέλει, η παρέμβαση του τότε υπουργού Υγείας αποδείχτηκε κομβική προκειμένου να μπλοκάρει ο έλεγχος.

«Αν αποδειχτεί σκάνδαλο να μου τρυπήσετε τη μύτη»

«Αν αποδειχτεί νομικά ότι αυτό είναι σκάνδαλο, εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη» είπε η κ. Σκοπούλη λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη της κατάθεση, καθώς πάρθηκε η απόφαση να διακοπεί η συνεδρίαση για να εξεταστούν από τα μέλη της Επιτροπής τα σημαντικά έγγραφα που προσκόμισε. «Ήταν τέτοιο το νομικό πλαίσιο ώστε να καλύπτει τη λειτουργία του οργάνου ακριβώς για να λειτουργεί έτσι» εξήγησε η ίδια.

Την Τετάρτη στις 10:00 θα ακολουθήσει η νέα κατάθεση της πρώην υφυπουργού Υγείας, ενώ την Πέμπτη, την ίδια ώρα, θα εξεταστεί για τρίτη φορά ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.