Εκατομμυριούχοι καλούν τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν περισσότερο

Εκατομμυριούχοι καλούν τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν περισσότερο

Μια ομάδα 102 εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένης της κληρονόμου της Disney, Abigail Disney, είπε ότι το τρέχον φορολογικό σύστημα είναι στημένο προς όφελός τους και πρέπει να ξαναστηθεί για να γίνει πιο δίκαιη η φορολογία για τους σκληρά εργαζόμενους, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική.

«Ως εκατομμυριούχοι, γνωρίζουμε ότι το τρέχον φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο», ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη . «Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να πούμε ότι, ενώ ο κόσμος έχει περάσει από τεράστια ταλαιπωρία τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει τον πλούτο μας να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ενώ λίγοι από εμάς μπορούν να πουν ειλικρινά ότι πληρώνουμε το δίκαιό μας μερίδιο στους φόρους».

Οι υπερπλούσιοι υπογράφοντες, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «πατριώτες εκατομμυριούχοι», ζήτησαν την εισαγωγή «μόνιμων φόρων περιουσίας στους πλουσιότερους για να συμβάλουν στη μείωση της ακραίας ανισότητας και στην αύξηση των εσόδων για συνεχείς, μακροπρόθεσμες αυξήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη».

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απαιτεί φορολόγηση των πλουσίων», ανέφεραν στην επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες και τα στελέχη επιχειρήσεων συναντώνται αυτές τις μέρες για το ψηφιακό πλέον Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Ο κόσμος –κάθε χώρα σε αυτόν– πρέπει να απαιτήσει από τους πλούσιους να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Φορολογήστε μας, τους πλούσιους, και φορολογήστε μας τώρα».

Η ομάδα αυτή, που περιλαμβάνει επίσης τον Νικ Χάναουερ, έναν χρηματιστή που έκανε περιουσία σχεδόν $1 δισ. από ένα πρώιμο στοίχημα στην Amazon, είπε ότι ένας ετήσιος «φόρος περιουσίας» σε όσους έχουν περιουσίες άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων  θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από $2,52 τρισ.

Αυτό θα ήταν αρκετό, είπαν, για να «βγάλει 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, να φτιαχτούν αρκετά εμβόλια για τον πλανήτη και να παρασχεθεί καθολική υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία για όλους τους πολίτες των χωρών χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος (3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι)».

Ο προτεινόμενος φόρος θα είναι κλιμακωτός: θα κάνει όσους έχουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια περιουσία να πληρώνουν 2%, θα αυξάνεται στο 3% για εκείνους με περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια και το ποσοστό θα φθάνει στο 5% για τους δισεκατομμυριούχους.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter