Εκβίαζε τους φοιτητές του επί είκοσι χρόνια με την ανοχή της κοινωνίας

Εκβίαζε τους φοιτητές του επί είκοσι χρόνια με την ανοχή της κοινωνίας

Νέες μαρτυρίες που καίνε τον καθηγητή ΤΕΙ Σερρών φέρνει στο φως σήμερα το Documento. Φοιτητές αποκαλύπτουν ότι η ανήθικη συμπεριφορά του 60χρονου είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες όχι μόνο στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και στους σπουδαστές αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Τίποτε όμως δεν είχε συμβεί, καθώς η παράνομη δράση του εκπαιδευτικού εμφανίζεται να καλύπτεται από μανδύα σιωπής. Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ αποκαλύπτουν μια καλά οργανωμένη μπίζνα, βασισμένη στον εκβιασμό φοιτητών, από την οποία ο καθηγητής και οι δυο συνεργοί του έβαλαν στην τσέπη χιλιάδες ευρώ. Την ίδια στιγμή καυτές είναι και οι καταγεγραμμένες συνομιλίες της εγκληματικής ομάδας οι οποίες αποδεικνύουν το κόλπο που είχε στηθεί καθώς και την ερωτική διάθεση του 60χρονου εκπαιδευτικού με το περουκίνι απέναντι σε νεαρές φοιτήτριες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι άλλες μπίζνες του καθηγητή με χλιδάτα ξενοδοχεία καθώς και οι «γαλάζιες» σχέσεις που διατηρούσε για χρόνια, τις οποίες μάλιστα φέρεται να επικαλούνταν συχνά.

Πώς στήθηκε η κομπίνα

Ο Κλεάνθης Κωνσταντινούδης, ο 60χρονος καθηγητής στο ΤΕΙ Σερρών στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, είναι το κομβικό πρόσωπο της μπίζνας που είχε στηθεί στις πλάτες των φοιτητών. Βοηθοί του ήταν ο Γ.Μ., 58χρονος συνταξιούχος τραπεζικός, και η 50χρονη σύζυγός του, ιδιοκτήτες και διδάσκοντες του φροντιστηρίου με την ειρωνική ονομασία «Το πτυχίο» όπου έστελνε τους φοιτητές ο Κωνσταντινούδης προκειμένου να περάσουν τα μαθήματά του.

Όπως αποδείχθηκε από την ακρόαση και την ανάλυση του συνόλου του προανακριτικού υλικού, του περιεχομένου των συνομιλιών αλλά και των ένορκων καταθέσεων φοιτητών, ο Κλεάνθης Κωνσταντινούδης εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ως καθηγητής αναπτύσσοντας συγκεκριμένη τακτική για να αποκομίζει κέρδη και άλλα οφέλη από τους απροστάτευτους φοιτητές. Έκοβε τα παιδιά βάζοντας δυσνόητα, ασαφή και σύνθετα θέματα. Βαθμολογούσε όπως ήθελε. Αυτό αναφέρεται άλλωστε και στις καταγγελίες που είχαν γίνει εναντίον του 60χρονου από πρώην συνάδελφό του. Όπως έγραφε τότε ο Ι.Μ., ο Κλεάνθης Κωνσταντινούδης άλλαζε μόνος του τη βαθμολογία που του έστελνε για τους φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος που δίδασκαν από κοινού ώστε να τους κόψει. Την περίοδο εκείνη (2010-2011) συστάθηκε συμβούλιο του τμήματος το οποίο όχι μόνο απέδειξε ότι αλλοιώθηκαν οι βαθμοί φοιτητών αλλά πέρασε όλα τα παιδιά με στόχο να «διορθωθούν τα πράγματα». Καταγγελία εκ μέρους του Ι.Μ. έγινε και στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως αποκαλύπτει η δικογραφία, προκειμένου να περνάει τους φοιτητές στο μάθημά του απαιτούσε από αυτούς είτε να δουλέψουν δωρεάν στο λογιστικό γραφείο του στη Θεσσαλονίκη είτε να πληρώσουν για κάθε μάθημά του παρακολουθώντας ιδιαίτερα μαθήματα στο φροντιστήριο του ζεύγους Γ.Μ. και Ε.Μ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το επίμαχο φροντιστήριο λειτουργούσε μόνο κατά τις εξεταστικές περιόδους. Αντικείμενο της διδασκαλίας ήταν μόνο τα μαθήματα του Κωνσταντινούδη καθώς και του Σ.Α., άλλου καθηγητή του τμήματος.

Κουκούλωμα

Τον Μάρτιο του 2015 απεστάλη στο Πταισματοδικείο Σερρών έγγραφη ανώνυμη καταγγελία δύο φοιτητριών σε βάρος του Κλεάνθη Κωνσταντινούδη. Τότε, το τμήμα έβγαλε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «ανώνυμες καταγγελίες», τις οποίες δεν δίστασε να καταγγείλει ως «απαράδεκτη και συκοφαντική ενέργεια σε βάρος του τμήματος». Μάλιστα κάλεσαν τους φοιτητές να «μην παρασύρονται και να μην ενδίδουν σε παρόμοιες διαδόσεις και να προφυλάξουν και οι ίδιοι το κύρος των σπουδών και του πτυχίου τους, συμβάλλοντας στην πλήρη διαλεύκανση του θέματος».

Όπως κατήγγειλαν οι φοιτήτριες στην εισαγγελία, είχαν δώσει πολλές φορές μάθημα που δίδασκε ο 60χρονος, χωρίς επιτυχία. Αναγκάστηκαν επομένως, και αφού ο Κωνσταντινούδης τους είχε πει ότι «χωρίς φροντιστήριο δεν περνάτε το μάθημα με καμία κυβέρνηση», να πάνε στο φροντιστήριο «Το πτυχίο». Πλήρωσαν μαύρα 250 ευρώ. Αυτή ήταν και η ταρίφα που είχε βάλει το κύκλωμα για κάθε μάθημα. Σε περίπτωση που κάποιοι φοιτητές πλήρωναν για περισσότερα μαθήματα, υπήρχε η πιθανότητα να κοπούν σε κάποια από αυτά ώστε να μην αποκαλυφτεί η δράση της εγκληματικής ομάδας. Περνούσαν στην επόμενη εξεταστική χωρίς όμως να πληρώσουν επιπλέον 250 ευρώ. Ο ρόλος του Γ.Μ. ήταν να «ψαρεύει» στοχευμένα φοιτητές μέσω Facebook ή τηλεφωνικών συνομιλιών υποσχόμενος σίγουρη επιτυχία στα αποτελέσματα. Η Ε.Μ. παρέδιδε μαθήματα και εισέπραττε χρήματα, όπως και ο Γ.Μ.

Οι καυτές συνομιλίες

Οι καταγεγραμμένες συνομιλίες που βρίσκονται στα χέρια της ΕΛΑΣ είναι αποκαλυπτικές για τη δράση του Κωνσταντινούδη. Αποδεικνύουν τη στενή έως ερωτική σχέση που είχε με φοιτήτριες, την κομπίνα με την πρακτική φοιτητών στο λογιστικό γραφείο του και πώς έπραττε ό,τι έπραττε εδώ και χρόνια με πλήρη συνείδηση.

Στην παρακάτω συνομιλία μιλάει με φοιτήτρια για την πρακτική της άσκηση και για το ότι θα πάρουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ.

Φοιτ.: Δεν πρέπει πρώτα να ορκιστώ και να κάνω πρακτική;

Κωνσταντινούδης: Α έχεις την πρακτική ρε.

Φοιτ.: Αυτή είναι η μαλακία.

Κωνσταντινούδης: Μπορούμε να αρχίσουμε πρακτική τον Ιανουάριο.

Φοιτ.: Και… αλήθεια;

Κωνσταντινούδης: Ναι.

Φοιτ.: Γίνεται αυτό;

Κωνσταντινούδης: Ε φυσικά.

Φοιτ.: Αχ δεν το πιστεύω.

Κωνσταντινούδης: Αφού το… έβδομο, θα μπεις στο όγδοο, μπορείς να κάνεις πρακτική. Ακόμα και να θέλεις να καθίσεις στην αυτήν, στις Σέρρες, δίπλα μου.

Φοιτ.: Ναι;

Κωνσταντινούδης: Θα κάνουμε μια σε μένα, μια πρόσληψη εικονική.

Φοιτ.: Ναι;

Κωνσταντινούδης: Και λεφτά θα παίρνουμε και Σέρρες θα ’μαστε και θα κάνουμε πρακτική.

Φοιτ.: Καλά, η μαμά μου θα λιποθυμήσει απ’ τη χαρά της (γέλια).

Κωνσταντινούδης: Οπότε θα το τελειώσουμε τον Ιούλιο και θα κάνουμε τα χαρτιά τον Σεπτέμβριο για να αρχίσουμε 1η Οκτωβρίου και μεταπτυχιακό.

Φοιτ.: Ωραία, τέλεια, αχ τι χαρά μου δίνεις, δεν είμαι καλά τώρα τέλεια.

Κωνσταντινούδης: Και το χιλιάρικο θα το πάρεις απ’ αυτό και την πρακτική, τα λεφτά της πρακτικής θα τα πάρουμε και δεν θα σ’ αφήσω να χαζεύεις, θα σε μάθουμε και πέντε πράγματα.

Μαρτυρίες-σοκ

Άκρως αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες φοιτητών παλαιότερων ετών στο Documento. Η Γ.Β., φοιτήτρια που τελείωσε το τμήμα Λογιστικής το 2006, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την εμπειρία της. «Ήταν γλοιώδης τύπος. Είχα συγχυστεί θυμάμαι πάρα πολύ τότε. Ολοι ξέραμε τι είναι ο Κωνσταντινούδης και τι ζητάει. Ολοι αγανακτούσαν μαζί του. Μας έκοβε από τα μαθήματά του χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τις πρώτες φορές που κόπηκα ζήτησα αναβαθμολόγηση αλλά το γραπτό μου δεν βρέθηκε ποτέ. Μου είχαν μείνει μόνο δικά του μαθήματα. Δεν ήξερα τι να κάνω. Πήγα στη ΔΑΠ της σχολής πρώτα και ζήτησα αν γινόταν να του πουν κάτι για να με περάσει. Τελικά, δεν ξέρω πώς συνέβη, αλλά κατάφεραν να τον πείσουν. Ίσως τους χρώσταγε και καμιά χάρη».

Όπως καταγγέλλει η Γ.Β., για να περάσει τα υπόλοιπα μαθήματα έβαλε φίλους της να του τρίξουν τα δόντια. Με το ζόρι πέρασε. Για το τελευταίο μάθημα όμως χρειάστηκε να επέμβει ο πατέρας της. «Αναγκάστηκα και έβαλα τον πατέρα μου να του μιλήσει. Τον είδε στο λογιστικό του γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Ο Κ.Κ. του είπε πως εγώ ήμουν προκλητική στο ντύσιμό μου, ότι έβγαινα κάθε βράδυ. Έφτασε στο σημείο να πει στον πατέρα μου πως έκανα κονσομασιόν τα βράδια σε κλαμπ! Ευτυχώς δηλαδή που ήξερε ο πατέρας μου τι παιδί είχε. Τελικά ξαναπήγε στο γραφείο του, του πήγε και τενεκέδες λάδι θυμάμαι από το χωριό για να τον καλοπιάσει. Εβγαλε μια στιγμή χρήματα να του δώσει, αλλά εκείνος δεν τα δέχτηκε. Ισως φοβόταν μην του την είχαμε στήσει. Είχε το θράσος να πει στον μπαμπά μου να μου ζητήσει να βγούμε για καφέ». Μην ξεχνάμε πως ο Κ.Κ. είχε κατηγορηθεί το 2004 για εκβιασμό, χωρίς αποτέλεσμα.

Τωρινοί φοιτητές του τμήματος καίνε τον Κωνσταντινούδη. Μιλώντας στο Documento ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της σχολής Πέτρος Παπαμιχαήλ αναφέρεται σε μια κατάσταση που ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. «Ολοι γνώριζαν το φροντιστήριο. Ανάγκαζε τους φοιτητές να πάνε εκεί για να περάσουν. Από ένα σημείο και μετά ήταν λες και είχε γίνει νόμιμο. Δεν είχες άλλη επιλογή». Μάλιστα ο Πέτρος δηλώνει πως ο Κωνσταντινούδης ήταν αρκετά προκλητικός λέγοντας δημόσια σε φοιτητές ότι θα τους κόψει, κάτι που έδειχνε ότι δεν φοβάται. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα προγενέστερη πρότασή μας προς αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Αναφερόμαστε στην αξιολόγηση, η οποία αφενός θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε παρόμοια περιστατικά και αφετέρου το εκπαιδευτικό προσωπικό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν θα είναι στο απυρόβλητο για την εκπαιδευτική τους επάρκεια» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο σύλλογος φοιτητών.

Μπίζνες και «γαλάζιο» υπόβαθρο

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από τη ΝΔ, ο Κ.Κ. εδώ και χρόνια είναι μέλος της ΝΟΔΕ Σερρών. Μάλιστα δεν δίσταζε να αναφέρεται στις «καλές σχέσεις» που διατηρούσε με υψηλά στελέχη, τα οποία όμως δεν τις επιβεβαιώνουν. Ο Κ.Κ. εμφανίζεται ως ταμίας ΔΣ στον Ελληνορωσικό Σύνδεσμο Επιχειρηματιών καθώς και ως αναπληρωματικό μέλος στην Πανελλήνια Αναπτυξιακή Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία των ΟΕΕΘ (Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης) – ΣΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ελλάδος). Σε φωτογραφία που κυκλοφορεί στο Facebook εμφανίζεται μαζί με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης καθώς και με πρώην ή νυν «γαλάζια» στελέχη. Σε επικοινωνία του με το Documento ο γγ του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Μάκης Στεργίου ξεκαθάρισε ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τη δράση του Κ.Κ., «απλώς κρατούσε τα λογιστικά».

Ο Κ.Κ., σύμφωνα με πληροφορίες, όντας επαγγελματίας εδώ και χρόνια, είχε αναλάβει τα λογιστικά σε πολλά ξενοδοχεία και καταστήματα στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. «Είχε αποκτήσει πολλά χρήματα έτσι» λένε οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με την έρευνα του Documento ο Κ.Κ. εμφανίζεται μεταξύ άλλων ως μέλος του ΔΣ σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Πληρωμές υπάρχουν στο όνομά του και στη Διαύγεια από προγράμματα εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter