Εκδηλώσεις για την 76η επέτειο της ανατίναξης του Γοργοποτάμου (Photos)

Εκδηλώσεις για την 76η επέτειο της ανατίναξης του Γοργοποτάμου (Photos)

Με αναφορές στην ενότητα που επέδειξαν όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις γιορτάστηκε και φέτος η 76η επέτειος από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησαν για τα μηνύματα που στέλνει και στις ημέρες μας αυτή η ιστορική νίκη.

Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές στο σύμβολο της εθνικής ομοψυχίας και στην κορυφαία αντιστασιακή πράξη που από κοινού ο Ναπολέων Ζέρβας και ο Άρης Βελουχιώτης μαζί με τους Άγγλους σαμποτέρ πέτυχαν 25 Νοεμβρίου 1942.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25 Νοεμβρίου του 1942 προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις. Όπως σημειώθηκε από όλους τους ομιλητές, ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που ενωμένες οι αντιστασιακές οργανώσεις έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και συνεργάστηκαν. Περίπου 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα μαζί με 14 Βρετανούς έγραψαν ιστορία και ανέτρεψαν τα σχέδια του Χίτλερ. 76 χρόνια μετά, στην επέτειο μνήμης, όλοι μίλησαν για την ανάγκη για ενότητα που μας υπενθυμίζει ο Γοργοπόταμος.

Σπίρτζης: Ποτέ πια φασισμός

Στην ανάγκη «να χτίσουμε γέφυρες που θα ενώνουν απέναντι στο φασισμό» αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση σημειώνοντας συγχρόνως πως «χρειάζεται μια πολύ μεγάλη αλλά και συγχρόνως ενιαία προσπάθεια να μην ξαναζήσουμε την οικονομική κρίση του μεσοπολέμου» όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει πλέον να επιτρέψουμε στις φασιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη να αναπτυχθούν εκ νέου». Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε την υποχρέωση όλου του πολιτικού φάσματος να σταματήσει ενέργειες που ζωντανεύουν τον φασισμό: «Ποτέ πια φασισμός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης στο σύντομο χαιρετισμό του. Ο κ. Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Βασίλη Πριόβολο, τον καπετάν Ερμή της αντίστασης, που όπως είπε «μας αποχαιρέτησε τον περασμένο Απρίλη» καταθέτοντας συγχρόνως το σεβασμό του στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης ενώ μιλώντας για τον καπετάν Ερμή τόνισε πως «είμαστε τυχεροί ως άνθρωποι που γνωρίσαμε αυτούς τους αγωνιστές».

Κ. Μπακογιάννης: Ενότητα πάνω και πέρα από τις διαφορές μας

«Μαζί με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου ανατινάχτηκε έστω και στιγμιαία η πόλωση και ο διχασμός» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης και συνεχίζοντας τόνισε πως «η ενότητα είναι το βαθύ νόημα του σημερινού εορτασμού. Και είναι πιο ηχηρό στις μέρες μας, ίσως από ποτέ».

Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία αλλά και τον αντίκτυπο της ενωτικής αυτής επιχείρησης σημειώνοντας πως «..στην ενωτική αυτή προσπάθεια χρειάζεται αγώνας για να δώσουμε και πάλι νόημα σε αυτή την τόσο απλή λέξη, αλλά καθόλου δεδομένη. Να αποδεχθούμε ότι αυτή είναι πέρα και πάνω από τις θεμιτές και αναγκαίες διαφορές μας» όπως είπε για να καταλήξει λέγοντας πως «μόνο αν την κατακτήσουμε, θα μπορούμε να διασφαλίσουμε την ελευθερία του ανθρώπου, να προστατέψουμε τον ανοιχτό διάλογο και τον πολιτικό πολιτισμό που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας μας. Γιατί η ενότητα δεν ισοπεδώνει. Χτίζει. Χτίζει πάνω στα διαφορετικά θέλω, τα διαφορετικά όνειρα, τις διαφορετικές προσδοκίες και τα διαφορετικά πιστεύω του καθενός και της καθεμιάς. Και όλα αυτά μαζί, συνθέτουν τη δική μας όμορφη και παράξενη πατρίδα..»

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των ομιλητών μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης αλλά και ο εκπρόσωπος της Βουλής, ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Αποστόλης Καραναστάσης στάθηκαν ιδιαίτερα στα ενωτικά μηνύματα που εκπέμπει ο Γοργοπόταμος ζητώντας αυτά τα μηνύματα να γίνουν περισσότερο έντονα στην καθημερινή πολιτική πρακτική σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να αναδειχθεί ο συμβολισμός του Γοργοποτάμου.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη στο κέντρο της Λαμίας ενώ επισκέφθηκε συγχρόνως και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στο Δημαρχείο της Λαμίας.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Μητσοτάκης είχε μια συνάντηση με βουλευτές αλλά και στελέχη του κόμματός του στο Γοργοπόταμο όπου συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές .

Μήνυμα Βρετανού πρέσβη στο twitter

«Σήμερα τιμούμε όσους αγωνίστηκαν στη Μάχη του Γοργοπόταμου. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης και της ΕλληνοΒρετανικής συμμαχικής δράσης. Είμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή μας» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter