Εκδικάστηκε στο ΣτΕ η αίτηση αναστολής της Βασιλικής Θάνου και των άλλων μελών που αποπέμφθηκαν απο την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εκδικάστηκε στο ΣτΕ η αίτηση αναστολής της Βασιλικής Θάνου και των άλλων μελών που αποπέμφθηκαν απο την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ενενήντα λεπτά διήρκησε η συζήτηση της αιτήσεως αναστολής των απόψεων των αποπεμφθέντων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στη διαδικασία προήδρευσε η πρόεδρος του ΣΤΕ κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ενώ παρόντες ήταν ο εισηγητής της υπόθεσης Σύμβουλος κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης και ο βοηθός εισηγητής κ. Μπουγάτσος Διονύσιος.

Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Μιχαήλ Πικραμένος, ο οποίος προορίζετο να αντικαταστήσει την κ. Σακελλαροπούλου σε περίπτωση που είχε κώλυμα να προεδρεύσει στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, δεν παρέστη παρά το γεγονός ότι χειρίστηκε προ ολίγων ημερών την αίτηση προσωρινής διαταγής των πρώην μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ταχύτατη απόρριψη της αιτήσεως προσωρινής διαταγής, χωρίς αιτιολογία και χωρίς ούτε καν να ακουστούν τα επιχειρήματα της διοίκησης, διευκόλυνε στην κυβέρνηση να προχωρήσει με απίστευτους ρυθμούς στην έγκριση της τοποθέτησης των νέων μελών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (αφού μεσολάβησε η γνώμη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας) και στην δημοσίευση της εγκρίσεως αυτής στο ΦΕΚ στις 29 Αυγούστου στις 11:00 το βράδυ, ελάχιστες ώρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ. Προφανής σκοπός της Κυβέρνησης, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ενώπιον της επιτροπής αναστολών, ήταν να προκαταβάλει την απόφαση του Συμβουλίου υποστηρίζοντας ότι ήδη υπάρχει νέα διοίκηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, άρα δεν υφίσταται επείγον.

Στην συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου δεν παρέστη η έκπτωτη πρόεδρος κ. Βασιλική Θάνου, ούτε η πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Άννα Νάκου. Και οι δύο εκπροσωπήθηκαν από τον καθηγητή Διοικητικού Δικαίου κ. Πάνο Λαζαράτο.

Τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής ο δικηγόρος κ. Νικόλαος Ζευγώλης και ο οικονομολόγος κ. Ιωάννης Παύλοβιτς ήταν παρόντες μαζί με τους συνηγόρους τους Πέτρο Φραγκίσκο και Παναγιώτη Κατσαρό αντιστοίχως. Δικηγόρος του κ. Παύλοβιτς στην παρούσα υπόθεση είναι επίσης η δικηγόρος κ. Βίκυ Κορμπή.

Το ελληνικό δημόσιο εκπροσωπήθηκε από δύο νομικούς συμβούλους και στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε ειδικά η Πάρεδρος του ΝΣΚ κ. Λεμπέση. Το ελληνικό δημόσιο δεν απάντησε σε κανένα από τα επιχειρήματα των αιτούντων την ακύρωση και την αναστολή των διαπιστωτικών πράξεων, επαναλαμβάνοντας γενικά και αόριστα επιχειρήματα, όπως έχει πράξει έως σήμερα η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας με περίτρανο τρόπο την ένδεια των επιχειρημάτων του.

Ο καθηγητής κ. Λαζαράτος ανέπτυξε διεξοδικά όλα τα ουσιαστικά και νομικά θέματα από τα οποία προκύπτει η βασιμότητα της αιτήσεως ακυρώσεως και της αιτήσεως αναστολής. Το πρώην μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ζευγώλης ανέλυσε τα δικά του επιχειρήματα με βάση τα οποία πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις αναστολής.

Σημειώνουμε ότι με βάση τη νομολογία του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας εάν πιθανολογηθεί ότι μία αίτηση ακυρώσεως είναι προδήλως βάσιμη στην ουσία της, γεγονός που είναι υποχρέωση του δικαστικού σχηματισμού να κρίνει, η αίτηση αναστολής γίνεται δεκτή χωρίς να χρειαστεί να εξεταστεί η τυχόν ανεπανόρθωτη βλάβη των αιτούντων ή η βλάβη του δημοσίου συμφέροντος. Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για το Συμβούλιο Αναστολών να αποφύγει να κρίνει την παρούσα υπόθεση μη λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη νομολογία ακόμα και αν ληφθεί υπόψη το γεγονός της, σχεδόν, μεταμεσονύκτιας δημοσίευσης στο ΦΕΚ των νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documentonews.gr η χθεσινοβραδινή σπασμωδική ενέργεια της κυβέρνησης να αναρτήσει στις 11:00 το βράδυ στο ΦΕΚ τα νέα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, χαρακτηριστικό εμπαιγμού του ΣτΕ, σε συνδυασμό με την συνεδρίαση της Επιτροπής Αναστολών θα επισπεύσουν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του Ενωσιακού δικαίου από την Κυβέρνηση, εφαρμογή που στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει παραβιαστεί κατάφωρα.

Υπομνήματα υπέρ της αιτήσεως ακυρώσεως και της αιτήσεως αναστολής όλων των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχοντας απόλυτο έννομο συμφέρον αφού βλάπτονται κατάφωρα τα δικαιώματά τους, κατέθεσαν η εφημερίδα DOCUMENTO, δια του δικηγόρου της Γιάννη Απατσίδη, η εφημερίδα Δημοκρατία καθώς και άλλες εφημερίδες και οργανισμοί. Το έννομο συμφέρον των εταιρειών του Τύπου εντοπίζεται στην διακοπή και στα λοιπά προβλήματα που προκύπτουν για την υπόθεση του Πρακτορείου Αργός που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από την βίαια διακοπή της θητείας των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έχουν ασχοληθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/08/30/5d68fae6825e6336e76864d2.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter