Εκδήλωση με θέμα τις διαδρομές των ναζί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο

Εκδήλωση με θέμα τις διαδρομές των ναζί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Διαδρομές των ναζί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε βόρεια και νότια Αμερική, δυτική και ανατολική Ευρώπη. Η Ιστορία, τα πρόσωπα και οι ιδέες στην εξέλιξή τους προς τον σύγχρονο νεοφασισμό» διοργανώνεται την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) από την αντι-ΝΑΤΟ Δράση. Εισηγητής είναι ο μεταφραστής Κρίτωνας Ηλιόπουλος.

Το τελευταίο διάστημα δόθηκαν πολλές αφορμές για να αρχίσει η κουβέντα για τη στάση των ναζί, τόσο στην Ελλάδα, με την εγκληματική δράση των νοσταλγών τους, όσο και στο εξωτερικό.

Υπερήλικας Ουκρανός εθελοντής των SS εμφανίστηκε και χειροκροτήθηκε από το κοινοβούλιο του Καναδά και η μορφή του γίνεται γραμματόσημο στην Ουκρανία. «Δεν διέπρατταν όλα τα μέλη των SS σφαγές» γράφει το Politico. Στην Ουκρανία αγάλματα του εθνικιστή ηγέτη Στεπάν Μπαντέρα, ο οποίος με την οργάνωσή του συνεργάστηκε με τους ναζί κατακτητές, παίρνουν τη θέση μνημείων της αντιφασιστικής νίκης που ύψωσαν οι σοβιετικές αρχές και διατηρούσαν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις της ανεξάρτητης Ουκρανίας.

Στην ΕΕ ο φασισμός και ο ναζισμός αντιμετωπίζονται «απλά» ως το ένα από τα δυο άκρα, καθως στην άλλη άκρη έχουν τοποθετήσει τον κομμουνισμό και ό,τι τον συμβολίζει ή τον θυμίζει.

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αρνούνται να εκδοθεί ψήφισμα του ΟΗΕ για την καταδίκη του φασισμού.

Πολλοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ναζισμός σηκώνει κεφάλι. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να τον ξεπλύνουν, να σβήσουν τις μνήμες των λαών, να ξαναγράψουν την ιστορία όπως τους βολεύει για τα σύγχρονα αιματηρά τους σχέδια στην Ουκρανία, την Παλαιστίνη, την Αφρική και σε όποιο σημείο του πλανήτη οι λαοί τολμούν να αμφισβητούν την ηγεμονία τους.

Στην εκδήλωση ο εισηγητής και οι διοργανωτές θα πιάσουν το ιστορικό νήμα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τι απέγιναν οι ηττημένοι ναζί; πώς διέφυγαν; πού βρέθηκαν; πώς έδρασαν; πώς φτάσαμε να υμνούνται εκεί ακριβώς όπου διέπραξαν τα μεγαλύτερα εγκλήματα;

Τα παραπάνω ερωτήματα έχει μελετήσει και θα προσεγγίσει ο Κρίτωνας Ηλιόπουλος (μεταφραστής βιβλίων) στην εκδήλωση της αντι-ΝΑΤΟ Δράσης, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 στις 19.00 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter