Εκκαθάριση των Κούρδων Πεσμεργκά μετά την εκδίωξη του ISIS από το βόρειο Ιράκ

Εκκαθάριση των Κούρδων Πεσμεργκά μετά την εκδίωξη του ISIS από το βόρειο Ιράκ

Οι Κούρδοι Πεσμεργκά του βόρειου Ιράκ αποτελούν τον επόμενο στόχο του Ιρακινού στρατού, μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ISIS από την περιοχή.

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις σε μία 48ωρη επιχείρηση απέτρεψαν τους Κούρδους να αναπτυχθούν σε τρεις επαρχίες της χώρας, των οποίων είχαν χάσει εν μέρει τον έλεγχο πριν τρία χρόνια.

«Η αποκατάσταση της ασφάλειας στους τομείς του Κιρκούκ ολοκληρώθηκε. Οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί εκεί εκ νέου και ανακατέλαβαν τον έλεγχο της Χανακίν και της Τζαλούλα στην επαρχία Ντιάλα καθώς και στην Μάχμουρ, τη Μπαασίκα, το φράγμα της Μοσούλης, τη Σίντζαρ και άλλες περιοχές της κοιλάδας της Νινευή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρακινού στρατού.

Πλέον κομβικές τοποθεσίες του βόρειου Ιράκ, φράγματα και πετρελαιοπηγές βρίσκονται ξανά υπό τον έλεγχο του Ιρακινού κράτους. Συγκεκριμένα ο στρατός του Ιράκ ελέγχει πλέον το φράγμα της Μοσούλης αλλά και την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ.

Αμέσως μετά την ανακατάληψη της περιοχής ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Τζάμπαρ αλ Λουάιμπι ζήτησε από την BP, που έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με την ιρακινή κρατική επιχείρηση North Oil Company «να καταρτίσει γρήγορα σχέδια για την ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ», που εκτιμάται ότι κρύβουν 9 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter