Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Εκκληση για ειρήνη από το νέο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Έκκληση για ειρήνη απευθύνει ο Πορτογάλος,νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πρώτο μήνυμά του, το οποίο μεταδίδεται στην Ελλάδα μέσω του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

To μήνυμα έχει ως εξής:

Έκκληση για Ειρήνη

Την πρώτη μου ημέρα ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ένα ερώτημα βαραίνει πολύ την καρδιά μου. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από πολέμους που δεν έχουν ορατό τέλος;

Άμαχοι σφυροκοπούνται με φονική δύναμη. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες σκοτώνονται και τραυματίζονται, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, διωγμένοι και φτωχοί. Ακόμη και νοσοκομεία και κομβόι βοήθειας γίνονται στόχοι.

Κανένας δεν κερδίζει αυτούς τους πολέμους. Όλοι χάνουν. Τρισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται καταστρέφοντας κοινωνίες και οικονομίες, τροφοδοτώντας κύκλους δυσπιστίας και φόβου που μπορεί να διαρκέσουν για πολλές γενιές. Ολόκληρες περιοχές αποσταθεροποιούνται, ενώ η νέα απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας μάς επηρεάζει όλους.

Τη φετινή πρωτοχρονιά, σας καλώ όλους να κάνουμε μία κοινή ευχή. Να αποφασίσουμε να βάλουμε πάνω απ’ όλα την ειρήνη.

Ας κάνουμε το 2017 μία χρονιά που όλοι – πολίτες, κυβερνήσεις, ηγέτες – θα παλέψουμε για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας.

Από την αλληλεγγύη και την συμπόνια στην καθημερινή μας ζωή, μέχρι τον διάλογο και τον σεβασμό στις πολιτικές μας διαφορές. Από την εκεχειρία στα πεδία των μαχών, στους συμβιβασμούς και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων.

Η ειρήνη πρέπει να είναι ο στόχος και ο οδηγός μας.

‘Όλα αυτά για τα οποία παλεύουμε ως ανθρώπινη οικογένεια – αξιοπρέπεια, ελπίδα, πρόοδος και ευημερία – εξαρτώνται από την ειρήνη.

Αλλά η ειρήνη εξαρτάται από εμάς.

Κάνω έκκληση να δεσμευτούμε για την ειρήνη, σήμερα και κάθε μέρα.

Ας κάνουμε το 2017 ένα έτος ειρήνης.

Σας ευχαριστώ.

Αντόνιο Γκουτέρες

Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.