Έκκληση για λήψη μέτρων λόγω κορονοϊού στους καταυλισμούς Ελλήνων Ρομά στη Λέσβο

Έκκληση για λήψη μέτρων λόγω κορονοϊού στους καταυλισμούς Ελλήνων Ρομά στη Λέσβο

Την δραματική κατάσταση που επικρατεί λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς Ελλήνων Τσιγγάνων στις περιοχές της Παναγής στη Μυτιλήνη και του Παπάδου στη Γέρα της Λέσβου, γεγονός άκρως ανησυχητικό λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, περιγράφει σε επιστολή που απέστειλε στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Ι. Μουτζούρη και στον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, η ιδρύτρια της ομάδας «Γέφυρες Τέχνης», Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ.

Η κ. Αρμπελάεθ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, στους συγκεκριμένους καταυλισμούς -που διαβιούν μικρά παιδιά, κάποια εκ των οποίων έχουν αναπηρίες και νεφροπαθείς-, μέσω χημικών αποχωρητηρίων και αποχευτευτικών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, καθώς «δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μόνον των κατοίκων των καταυλισμών των Ελλήνων Τσιγγάνων, αλλά κατ’ επέκταση και η γενικότερη δημόσια υγεία».

Ως αποτέλεσμα, η ιδρύτρια της ομάδας «Γέφυρες Τέχνης», που τα τελευταία χρόνια παραδίδει μουσικά προσφυγόπουλα σε προσφυγόπουλα στον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά-Τεπέ, παρακαλεί τους αρμόδιους φορείς για την ανάθεση της εποπτείας και ενημέρωσης επί του θέματος καθώς και τη διανομή στις οικογένειες των Ελλήνων Ρομά του νησιού «ανάλογης ποσότητας οινοπνεύματος, αντισηπτικών, αντιικών μασκών, ειδών καθαρισμού και φιαλών πόσιμου νερού».

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς:

Αξιότιμους

Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Ι. Μουτζούρη

Δήμαρχο Δήμου Μυτιλήνης κ. Στρατή Κύτελη

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη,

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Θα θέλαμε επειγόντως να σας ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την υποστήριξή και τις ενέργειές σας για τα παρακάτω:

Δεδομένου ότι οι κάτοικοι των καταυλισμών Ελλήνων Τσιγγάνων στις περιοχές της Παγανής στη Μυτιλήνη και του Παπάδου στη Γέρα στο νησί της Λέσβου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, στερούμενοι αποχετευτικών και υγειονομικών εγκαταστάσεων, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού μέσω χημικών αποχωρητηρίων και αποχετευτικών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, καθώς δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μόνον των κατοίκων των καταυλισμών των Ελλήνων Τσιγγάνων, αλλά κατ’ επέκταση και η γενικότερη δημόσια υγεία.

Επισημαίνουμε ότι στους καταυλισμούς διαβιούν μικρά παιδιά, μαθητές δημοτικού, παιδιά με αναπηρίες και νεφροπαθείς.

Παρακαλούμε για την ανάθεση της εποπτείας και ενημέρωσης επί του θέματος, καθώς και τη μέριμνα για τη διανομή ανά οικογένεια ανάλογης ποσότητας οινοπνεύματος, αντισηπτικών, αντιικών μασκών, ειδών καθαρισμού και φιαλών πόσιμου νερού. Ζητούμε την άμεση εγκατάσταση στην Παγανή 4 χημικών τουαλετών (3 στα λυόμενα, 1 στις παράγκες), 2 εγκαταστάσεων ηλιακού θερμοσίφωνα και συστήματος ύδρευσης για την παροχή πόσιμου νερού, καθώς και στον Παπάδο 2 χημικές τουαλέτες και τ’ ανάλογα για την παροχή ηλιακού συστήματος και πόσιμου νερού.

Επίσης θέτουμε υπόψη σας ότι επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο αποστείλαμε την 15/3/20 στους αξιότιμους κ.κ. Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, Πρόεδρο Ε.Ο.Δ.Υ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, Κέντρο Επιχειρήσεων–Γρ. Εκτίμησης Κινδύνου & Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων Δρα Δημήτρη Ηλιόπουλο, Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη και Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ι. Ποττάκη.

Παραμένουμε στην διάθεση σας για κάθε πληροφορία,

Με τιμή,

Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ

Κάτοικος Μυτιλήνης

Ιδρύτρια – διαχειρίστρια “Γέφυρες Τέχνης”  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter