Έκκληση Κίνας προς τα μέλη του ΠΟΕ «να μαζέψουν» τις ΗΠΑ

Έκκληση Κίνας προς τα μέλη του ΠΟΕ «να μαζέψουν» τις ΗΠΑ

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αποτρέψουν τις ΗΠΑ από το να διαλύσουν τον ΠΟΕ και τα κάλεσε να αντιταχθούν στους αμερικανικούς δασμούς που στοχεύουν στις πρακτικές της Κίνας αναφορικά με την πνευματική ιδιοκτησία.

Ο απεσταλμένος του Πεκίνου Ζανγκ Σιανγκτσέν δήλωσε στους εκπροσώπους στον ΠΟΕ ότι το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας έως 60 δισεκ. δολαρίων βάσει του Άρθρου 301 της αμερικανικής νομοθεσίας για το εμπόριο παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ.

«Οι ΗΠΑ θέτουν ένα πολύ κακό προηγούμενο με το να παραβιάζουν ωμά τη δέσμευση που ανέλαβαν απέναντι στον κόσμο. Τα μέλη του ΠΟΕ θα πρέπει από κοινού… να κλειδώσουν αυτό το θηρίο και πάλι στο κλουβί των κανόνων του ΠΟΕ», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Οι μονομερείς έρευνες στο πλαίσιο του Άρθρου 301 είναι θεμελιωδώς κατά των κανόνων του ΠΟΕ, δήλωσε ο Ζανγκ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει αναλάβει μια δέσμευση, έπειτα από προηγούμενη απόφαση του ΠΟΕ, να μην επιβάλει τέτοιους δασμούς εκτός κι αν εξασφαλίσει το δικαίωμα να το κάνει σε μια διαμάχη στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Η Κίνα είναι έτοιμη να αντιδράσει χρησιμοποιώντας τους κανόνες του ΠΟΕ και «άλλους απαραίτητους τρόπους» για προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της, δήλωσε ο Ζανγκ, σύμφωνα με αντίγραφο των σχολίων του που δόθηκε στο Reuters.

«Η μονομέρεια είναι θεμελιωδώς ασύμβατη με τον ΠΟΕ, όπως η φωτιά με το νερό. Στην ανοικτή θάλασσα, εάν ανατραπεί το σκάφος, κανείς δεν είναι βέβαιο ότι θα σωθεί από τον πνιγμό. Δεν θα πρέπει να μένουμε άπραγοι παρακολουθώντας κάποιον να διαλύει το σκάφος. Ο ΠΟΕ είναι υπό πολιορκία και όλοι μας θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τον υπερασπιστούμε».

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει ήδη κατηγορηθεί από αρκετές χώρες ότι δημιούργησε κρίση στον ΠΟΕ μπλοκάροντας τον διορισμό εμπορικών δικαστών και επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια –που παραδοσιακά αποτελεί ταμπού στον ΠΟΕ– για να δικαιολογήσει τους παγκόσμιους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη συνάντηση υπεραμύνθηκε της κίνησης του Τραμπ, επικαλούμενος την αμερικανική έκθεση βάσει του άρθρου 301 που εκτιμά ότι οι κινεζικές πολιτικές μεταφοράς τεχνολογίας κοστίζουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, δήλωσε αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει ζητήσει από την Κίνα να μειώσει άμεσα κατά 100 δισεκ. δολάρια το εμπορικό της πλεόνασμα των 375 δισεκ. δολαρίων με τις ΗΠΑ. Σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα ζήτησε να μειωθούν οι δασμοί στα αμερικανικά οχήματα, να αγοράζει περισσότερους ημιαγωγούς που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και να δώσει στις αμερικανικές επιχειρήσεις μεγαλύτερη πρόσβαση στον κινεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως ανέφερε σήμερα η Wall Street Journal επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, που επίσης επικαλείται ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι η Κίνα προσφέρθηκε να αγοράσει περισσότερους ημιαγωγούς από τις ΗΠΑ. Προκειμένου να αποτρέψουν έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, Κινέζοι αξιωματούχοι επίσης σπεύδουν να οριστικοποιήσουν νέες ρυθμίσεις έως τον Μάιο που θα επιτρέπουν στους ξένους χρηματοπιστωτικούς ομίλους να αποκτούν πλειοψηφικά μερίδια σε χρηματιστηριακές εταιρίες της χώρας, ανέφεραν οι FT, επικαλούμενοι άτομα με γνώση των συζητήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter