Εκκλήσεις ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Εκκλήσεις ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης
Φωτογραφία αρχείου / AP Images

Συνεχίζονται οι εκκλήσεις από πλευράς ΟΗΕ, ούτως ώστε να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας στον κόσμο, η οποία επιδεινώνεται από μια σειρά κρίσεων, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έλλειψη λιπασμάτων.

Σε κοινή δήλωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πέρας υπουργικής συνόδου που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση, η Κολομβία, η Νιγηρία και η Ινδονησία εξέφρασαν τη «δέσμευσή τους να δράσουν επειγόντως, σε εύρος και συντονισμένα για να ανταποκριθούν στις επείγουσες επισιτιστικές ανάγκες εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο».

Αυτοί δεσμεύτηκαν κυρίως να αυξήσουν την οικονομική τους βοήθεια στους ανθρωπιστικούς οργανισμούς και να μην θέσουν περιορισμούς στις επισιτιστικές αγορές και στις αγορές λιπασμάτων, την παραγωγή των οποίων θέλουν να αυξήσουν.

Η σύνοδος αυτή έγινε στον απόηχο της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) του Ιουνίου κατά την οποία οι μεγάλες δυνάμεις είχαν δεσμευτεί να διαθέσουν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας.

«Ειρήνη δεν υπάρχει μαζί με την πείνα και δεν υπάρχει και αγώνας κατά της πείνας χωρίς ειρήνη», συνόψισε παράλληλα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε έκκληση για «δράση με την αίσθηση του επείγοντος».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναμένεται να ανακοινώσει νέα αμερικανική βοήθεια, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον έναν από τους οικοδεσπότες της συνόδου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter