Έκκληση Μπλίνκεν σε Ισραήλ και Παλαιστίνη για αποκλιμάκωση της έντασης

Έκκληση Μπλίνκεν σε Ισραήλ και Παλαιστίνη για αποκλιμάκωση της έντασης

Νέες εκκλήσεις για ηρεμία ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη απηύθυνε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ολοκληρώνοντας του τη διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και εξέφρασε «τη θλίψη του» για τον θάνατο «αθώων Παλαιστίνιων» κατά τις ισραηλινοπαλαιστινιακές συγκρούσεις. «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω μεταφέροντας τα συλλυπητήριά μου και εκφράζοντας τη θλίψη μου για τον θάνατο αθώων Παλαιστίνιων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στην κλιμάκωση της βίας», είπε Μπλίνκεν στη Ραμάλα.

Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα αποκλιμάκωσης, να σταματήσει η βία», πρόσθεσε, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών, δίχως ωστόσο να κομίζει καμία είδηση για κάποια νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Ο Αμπάς έριξε όλη την ευθύνη για την αύξηση της βίας στο Ισραήλ και επέπληξε τη διεθνή κοινότητα επειδή δεν έκανε περισσότερα για να πιέσει το Ισραήλ. «Επιβεβαιώνουμε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτό που συμβαίνει σήμερα», είπε, προσθέτοντας πως χωρίς αποτροπή ή ευθύνη, συνεχίζει τις μονομερείς επιχειρήσεις του. Επανέλαβε επίσης το πάγιο αίτημα των Παλαιστινίων για λήξη της κατοχής.

Είχε προηγηθεί η έκκληση Μπλίνκεν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο συνάντησης των δύο τους τη Δευτέρα, με τον αμερικανό ΥΠΕΞ να τονίζει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης με τη λύση δύο κρατών.

Πηγή: New York Times, AFP

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν: Περιοδεία στη Μέση Ανατολή εν μέσω έξαρσης της βίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter