Εκκωφαντική η σιωπή στην ενόργανη γυμναστική

Εκκωφαντική η σιωπή στην ενόργανη γυμναστική

Η σοκαριστική υπόθεση με τις κακοποιήσεις, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τα βασανιστήρια αθλητριών στην ενόργανη γυμναστική ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 2021 με επιστολή που έστειλαν αρχικά 22 αθλητές/ τριες στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την επόμενη κιόλας μέρα η διοίκηση της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (ΕΓΟ), υπό τον πρόεδρο Αθανάσιο Σταθόπουλο, προέβη σε ανακοινώσεις και δηλώσεις καλώντας τις αθλήτριες να καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν προκειμένου να εξυγιανθεί ο χώρος. Εννέα μήνες μετά η υπόθεση τείνει να ξεχαστεί (ή να κουκουλωθεί, όπως υποστηρίζει η πλευρά των αθλητριών), αφού έχει σκαλώσει σε χρονοβόρες διαδικασίες. Η μοναδική αρχή που κινήθηκε ήταν η Εισαγγελία Πρωτοδικών και πέραν αυτής δεν κουνήθηκε φύλλο. Τα αδικήματα παραγράφηκαν και η ζωή συνεχίζεται. Κανείς δεν θέλει να ψάξει και ο ένας κάνει πάσα στον άλλο. Αποτέλεσμα μηδέν. Και μένει η κοινή γνώμη να σοκάρεται και να θυμάται την υπόθεση κάθε φορά που κάποια κοπέλα βρίσκει το κουράγιο να μιλήσει για τα δεινά της…

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ομοσπονδία της γυμναστικής, την επόμενη κιόλας μέρα των καταγγελιών συστάθηκε τριμελής επιτροπή υπό την αντιπρόεδρο της ΕΓΟ κ. Αϊδηλή και κλήθηκαν εκεί να καταθέσουν όσες αθλήτριες ή αθλητές υπέστησαν βασανιστήρια και κακοποιήσεις ή σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον χώρο. «Εμείς είμαστε αυτοί που κράτησαν την υπόθεση ανοιχτή για να μην πάει στο αρχείο» δήλωσε στο Documento ο νομικός εκπρόσωπος της ομοσπονδίας γυμναστικής Γ. Κούτλιας και πρόσθεσε: «Παρά τις συστάσεις μας να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες, καμία αθλήτρια δεν προσήλθε στην επιτροπή για να καταθέσει. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας που θέτει το καταστατικό μας, και προκειμένου να μην κλείσει η υπόθεση και πάει στο αρχείο, στείλαμε τον Απρίλιο όλες τις καταγγελίες που είχαν περιέλθει στα χέρια μας στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος ώστε να επιληφθεί εκείνη της υπόθεσης, όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Αν οι αθλήτριες είχαν πάει στην επιτροπή να καταθέσουν, τώρα δεν θα φτάναμε στο σημείο να πάνε οι καταγγελίες στο αρχείο. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Την υπόθεση έχει η ΕΦΙΠ».

Χωρίς ονόματα

Ομως ο φάκελος που έστειλε η ΕΓΟ τον περασμένο Απρίλιο στην ΕΦΙΠ περιλάμβανε αρχικές καταγγελίες στις οποίες δεν υπήρχαν τα ονόματα των καταγγελλόμενων. Εκτός δε αυτού, από τη στιγμή που οι αθλήτριες κλήθηκαν να καταθέσουν στον εισαγγελέα δεν γινόταν να δώσουν οπουδήποτε αλλού κατάθεση. Σημαντικές παράμετροι που απέφυγε να αναφέρει η ομοσπονδία, η οποία φαίνεται πως βολεύτηκε τόσο με την… πάσα των αρχικών καταγγελιών (εκεί όπου δεν υπάρχουν ονόματα) στην ΕΦΙΠ όσο και τώρα με το γεγονός ότι η υπόθεση ποινικά πήγε στο αρχείο – όχι με την αθώωση των καταγγελλομένων, όπως κομπάζουν κάποιοι, αλλά με την παραγραφή των αδικημάτων τους. Και παραγραφή δεν σημαίνει αθώωση.

Η υπόθεση της ενόργανης που σόκαρε την κοινή γνώμη δείχνει ότι όλοι οι αρμόδιοι ενδιαφέρονται περισσότερο να ξεχαστούν τα πάντα. Ομως στις 28 Οκτωβρίου ο συνήγορος των αθλητριών Αλέξανδρος Αδαμίδης έστειλε σε όλους τους αρμόδιους φορείς ολοκληρωμένο τον φάκελο με τις καταθέσεις 37 αθλητριών στις εισαγγελικές αρχές, στις οποίες καταγγέλλονται αναλυτικά με ονόματα και διευθύνσεις συνολικά 38 άτομα (προπονητές, προπονήτριες, παράγοντες) για ανάρμοστες συμπεριφορές, βασανιστήρια, κακοποιήσεις, παρενοχλήσεις κ.λπ., μεταξύ των οποίων και στη γυμναστική ομοσπονδία. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει περισσότερο από δύο μήνες αλλά επικρατεί εκκωφαντική σιωπή. Με τον ολοκληρωμένο φάκελο με τα ονόματα των καταγγελλομένων ουδέποτε ασχολήθηκε η διοίκηση της ομοσπονδίας, ούτε τον έστειλε στην ΕΦΙΠ. Προφανώς γιατί βολεύτηκε με τον αρχικό του περασμένου Απριλίου, που δεν ακουμπούσε κανέναν. Ομως τον ολοκληρωμένο φάκελο με τις καταθέσεις των 37 αθλητριών στον εισαγγελέα ο Αλ. Αδαμίδης τον έστειλε στις 28 Οκτωβρίου στην ΕΓΟ, στον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, τον γγ Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, στην ΕΦΙΠ και την ΕΟΕ.

Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο της ΕΦΙΠ Γιάννη Κάπο για το τι έχει απογίνει εδώ και δύο μήνες με τον συγκεκριμένο φάκελο μας δήλωσε: «Ο φάκελος έχει ανατεθεί σε εισηγητή ο οποίος τον εξετάζει. Αυτός όταν ολοκληρώσει τη μελέτη όλων των στοιχείων θα κάνει την εισήγησή του και τότε θα συνεδριάσουμε να αποφασίσουμε». Ο κ. Κάπος αισιοδοξεί ότι μέχρι τέλος του Ιανουαρίου θα υπάρξουν εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο γγ Αθλητισμού Γ. Μαυρωτάς διευκρίνισε ότι την υπόθεση έχει αναλάβει η νομική υπηρεσία και δήλωσε πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να δικαιωθεί ο αγώνας των αθλητριών.

Το μείζον σε αυτή την πολύκροτη και βρόμικη ιστορία δεν είναι η ποινική δίωξη των καταγγελλομένων οι οποίοι φέρεται να έκαναν ό,τι ήθελαν στον χώρο της ενόργανης. Αλλωστε από την πρώτη στιγμή οι αθλήτριες γνώριζαν ότι τα αδικήματα θα παραγραφούν. Το μείζον είναι η ηθική πλευρά της υπόθεσης. Να καθαρίσει ο χώρος από τέτοιες συμπεριφορές και από ανθρώπους που τον έχουν κάνει τσιφλίκι τους και λογαριασμό δεν δίνουν. Να μην υποφέρουν κι άλλα παιδιά που μπαίνουν ή θα μπουν στο άθλημα. Κι εδώ είναι το αξιοπερίεργο με την ομοσπονδία αλλά και τα σωματεία-μέλη της. Ουδείς ενοχλήθηκε. Σαν να μην έγινε τόσος θόρυβος, σαν να μην έπεσαν σκιές σε όλους σε ένα άθλημα που μας έχει χαρίσει τόσες και τόσες επιτυχίες. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει επιδείξει την ευθιξία να πει «τι γίνεται εδώ;» και να ζητήσει να καθαρίσει ο χώρος. Σαν να μη συνέβη τίποτα. Καλύπτονται όλοι από την παραγραφή και από τις χρονοβόρες διαδικασίες και όλα καλά…

Ανάξιο λόγου…

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, λίγες μόνο μέρες μετά την παραλαβή του φακέλου των καταθέσεων (28/10), η ΕΓΟ πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση στα Σπάτα, αλλά όπως ανέφεραν από την ΕΓΟ δεν υπήρχε λόγος να συζητηθεί το θέμα και να δοθούν τα στοιχεία στους εκπροσώπους των συλλόγων αφού είχαν ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες της υπόθεσης βάσει καταστατικού. Τόσο άνετα, τόσο κυνικά… Ουδείς ευαισθητοποιήθηκε να ζητήσει στοιχεία, να μάθει τι έχει γίνει, ποιοι εμπλέκονται. Προχώρησαν κανονικότατα στα θέματα ημερήσιας διάταξης:

• Εκλογή τριμελούς προεδρείου γενικής συνέλευσης

• Επικύρωση πρακτικών της τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΓΟ της 21ης Μαρτίου 2021

• Τροποποίηση καταστατικού της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα και με τις διατάξεις του ν. 4726/20

• Εγκριση προϋπολογισμού της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας για το έτος 2022 – τοποθετήσεις μελών – ψηφοφορία.

Να σημειωθεί εδώ πως στη συγκεκριμένη ΓΣ τα μέλη της ομοσπονδίας προχώρησαν και στην αλλαγή κανονισμού, που μέχρι τότε δεν προέβλεπε ποινές για τους προπονητές! Και από εκείνη τη μέρα προβλέπονται πειθαρχικές ποινές και για τους προπονητές. Ενας από τους πολλούς λόγους που οι αθλήτριες δεν θα πήγαιναν να καταθέσουν στην επιτροπή της ΕΓΟ τον Απρίλιο (αν δεν κατέθεταν στον εισαγγελέα), αφού δεν υπήρχε περίπτωση να τιμωρηθούν οι φερόμενοι δράστες.

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε νέα γενική συνέλευση στον Αγιο Κοσμά, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

• Εκλογή τριμελούς προεδρείου γενικής συνέλευσης

• Κανονισμός αθλημάτων ΕΓΟ

• Κανονισμός προπονητών

• Κανονισμός αθλητών

• Κανονισμός κριτών.

Στις 30 Νοεμβρίου στο ΔΣ της ΕΓΟ συζητήθηκαν τα εξής:

• Πρόταση αλλαγής ημερομηνίας διεξαγωγής γενικής συνέλευσης για 30.01.2022

• Εγκριση οικονομικού πρακτικού Οκτωβρίου 2021

• Επικύρωση και έγκριση ανάθεσης νομικών υπηρεσιών

• Εγκριση ανάθεσης για λογιστική υποστήριξη

• Εγκριση ανάθεσης για παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου οικονομικής διαχείρισης της ΕΓΟ (για ΚΗΜΔΗΣ, ΕΣΗΔΗΣ)

• Εγκριση ανάθεσης για υπηρεσίες καθαρισμού γραφείων έδρας της ομοσπονδίας και ΚΥΕ Αγ. Κοσμά

• Επιτροπή παραλαβής προμηθειών

• Επιτροπή παραλαβής υπηρεσιών

• Επιτροπή διενέργειας διαγωνισμών και αξιολόγησης προσφορών (πάνω από το όριο της απευθείας ανάθεσης)

• Επιτροπή εξέτασης – αξιολόγησης ενστάσεων και προσφυγών για συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών

• Ανασυγκρότηση Επιτροπής Καταστροφής Υλικών

• Εισηγήσεις ΤΕ Ενόργανης Γυμναστικής

• Εισήγηση ΤΕ Ρυθμικής Γυμναστικής

• Εισηγήσεις ΤΕ Τραμπολίνο

• Εισήγηση ΤΕ Αεροβικής Γυμναστικής

• Φιλοξενία ιστοσελίδας και αναβάθμιση από DWHITE

• Εγγραφή νέων σωματείων

• Σύμβαση με Athens Chiropractic για τους αθλητές των εθνικών ομάδων στο ΚΥΕ Αγ. Κοσμά

• Πρόταση συνεργασίας για το marketing του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ρυθμικής Γυμναστικής

• Μνημόνιο συνεργασίας ΕΑΤΕ – ΕΓΟ.

Είδατε πουθενά συζήτηση ή έρευνα για παρενοχλήσεις και βασανιστήρια;

Τι έλεγε ο Αθ. Σταθόπουλος όταν ξέσπασε η θύελλα

Με δήλωσή του στις 7 Απριλίου ο πρόεδρος της ΕΓΟ τοποθετήθηκε για τις σοκαριστικές καταγγελίες υποστηρίζοντας: «Ο,τι κι αν γίνει είμαστε δίπλα στις αθλήτριες και τους αθλητές που έχουν κάνει τις καταγγελίες. Εχω ζητήσει και θα γίνει σήμερα σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου στις 18.00 με μοναδικό θέμα συζήτησης αυτό. Φυσικά, ένα από τα θέματα είναι να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους ώστε να συγκεκριμενοποιήσουν τις περιόδους που έγιναν αυτά τα πράγματα αλλά και τα πρόσωπα, έτσι ώστε κι εμείς από την πλευρά μας να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας, όχι μόνο στη διερεύνηση αλλά και στο τι ακριβώς έχει γίνει. Από το 1985 που ξεκίνησε εγώ ήμουν φοιτητής στο ΤΕΦΑΑ. Να ξέρετε ότι κατά καιρούς συμβαίνουν κάποια γεγονότα, στα οποία δυστυχώς –και έχω συγκεκριμένο περιστατικό– αυτός που καταγγέλλει κάτι παίρνει πίσω την καταγγελία. Παραδείγματος χάρη, είχαμε κάνει σύγκληση ΔΣ γι’ αυτό το θέμα και αμέσως η καταγγελία πάρθηκε πίσω, οπότε μετά σου δένουν τα χέρια».

Για τον λόγο που έχουν ανακληθεί καταγγελίες είπε: «Δεν φοβούνται, δεν είναι θέμα φόβου. Οταν ο γονιός κάνει μια καταγγελία και την παίρνει πίσω δεν νομίζω πως είναι θέμα φόβου. Εμείς ως όργανο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αν δεν υπάρχει ο άλλος να καταγγείλει συγκεκριμένα. Μας κόβει τα πόδια. Τώρα όμως είναι διαφορετικά. Ελπίζω οι αθλήτριες και οι αθλητές, γιατί θα κοιτάξουμε με μια επιτροπή να έρθουμε σε επαφή μαζί τους με πλήρη εχεμύθεια, να μπορέσουν να πουν γεγονότα και καταστάσεις ώστε να ρίξουμε φως σε αυτή την περίοδο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter