Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία

Κορυφώνεται η αγωνία για το αποτέλεσμα

Στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας, με τα 55 εκατομμύρια των Τούρκων πολιτών να αποφασίζουν επί της προτεινόμενης πολιτικής μεταρρύθμισης, η οποία προβλέπει την αλλαγή του πολιτεύματος και την υπερσυγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το δημοψήφισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα για τη συνταγματική αναθεώρηση ως ψηφοφορία «για το μέλλον της Τουρκίας»

«Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκώμενη επιλογή» δήλωσε ο Ερντογάν, αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Υπογράμμισε παράλληλα ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια «συνήθης» εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι «ο λαός μας θα κάνει την επιλογή να ανοίξει τον δρόμο για την πιο γρήγορη ανάπτυξη, για ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός». «Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που δεν είναι συνηθισμένη ώστε να σταθούμε το ύψος του σύγχρονου πολιτισμού που οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαβεβαίωσε – αφού ψήφισε – ότι «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή» όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που εκφράζουν ανησυχίες για τη στάση του Ερντογάν αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό γι’ αυτόν…

Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα κρίνει «τη μοίρα της Τουρκίας» δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου αφού ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην Άγκυρα.

Το Σάββατο, σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ο Κιλιντσάρογλου παρομοίασε το προεδρικό σύστημα που θέλει να εγκαθιδρύσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ένα «λεωφορείο χωρίς φρένα και άγνωστο προορισμό».

«Θέλετε να συνεχίσετε να έχετε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή να αποκτήσετε ένα σύστημα διακυβέρνησης μόνο ενός ανδρός;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στους υποστηρικτές του.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter