Έκλεισε το βιβλίο για το 7ετες, πάνω από 12,5 δισ. οι προσφορές

Έκλεισε το βιβλίο για το 7ετες, πάνω από 12,5 δισ. οι προσφορές

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου 2026. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε κάτω από 2% και συγκεκριμένα στο 1,9%. Η έκδοση καλύφθηκε πέντε φορές και μαζεύτηκαν περισσότερα από 12,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική Δημοκρατία προτίθεται να αντήλσει 2,5 δισ. ευρώ. 

Ο στόχος που είχε θέσει ο ΟΔΔΗΧ είναι επιτόκιο της τάξης του 2,05%, τη στιγμή που η τρέχουσα απόδοση διαμορφώνεται στο 1,57%. Το «κάτι παραπάνω» γίνεται για λόγους ελκυστικότητας του ομολόγου προς τους ξένους επενδυτές, το να δοθεί δηλαδή ένα premium σε σχέση με την τρέχουσα απόδοση.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.

Το υπουργείο Οικονομικών ήθελε να εξασφαλίσει ένα ποσό κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ με πολύ χαμηλότερο κόστος από το επταετές ομόλογο των 3 δισ. ευρώ που εξέδωσε τον Φεβρουάριο, με επιτόκιο 3,5%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων το 2019 (τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με 5ετές και 10ετές ομόλογο), με τις οποίες κάλυψε περίπου το 70% του φετινού προγράμματος δανεισμού του.

Σταϊκούρας: Επιτυχής η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου

«Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter