Εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες Μητσοτάκη-Γκουαϊδό – Το Μαξίμου «συνομιλεί» με τον αντιΜαδούρο σε φόρουμ

Εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες Μητσοτάκη-Γκουαϊδό – Το Μαξίμου «συνομιλεί» με τον αντιΜαδούρο σε φόρουμ

Ανοιχτή γραμμή διατηρεί, όπως όλα δείχνουν, το αντικαθεστωτικό Καράκας με την κυβέρνηση της ΝΔ. 

Όλο και πιο στενές γίνονται οι σχέσεις του Χουάν Γκουαϊδό με το γαλάζιο Μαξίμου, που προσφέρει πολιτική θαλπωρή στον αντιΜαδούρο. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαζε σέλφι με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χ. Γκουαϊδό , τον επονομαζόμενο και “αχυράνθρωπο” που επιχείρησε, αλλά απέτυχε, εν μέσω ταραχών και επεισοδίων από αντικαθεστωτικούς, να ανατρέψει τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από εκείνους που επικρότησαν τις ενέργειές του, και μάλιστα το παινεύεται. «Το να σας υποστηρίξουμε ήταν η πρώτη απόφαση που λάβαμε στον τομέα της εξωτερικής μας πολιτική» έλεγε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο του 2020. Τώρα, οι δυο τους «συναντιούνται» ξανά, αυτή τη φορά, στην διαδικτυακή Αθήνα. Ο Χουάν Γκουαϊδό θα είναι εκ των ομιλητών, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Athens Democracy Forum (30.Σεπτ-2 Οκτ 2020)! Το συνέδριο οργανώνεται από τo ίδρυμα-δεξαμενή σκέψης Democracy & Culture Foundation και τους New York Times.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Φόρουμ συνεργάζεται με την ΕυρωπαΪκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ( European Bank for Reconstruction and Development -EBRD), που είναι ο Χρυσός Χορηγός της εκδήλωσης του 2020. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και έχει θέμα « The New Abnormal: Reimagining Democracy» -Η νέα (αντι)κανονικότητα: Επαναπροσδιορίζοντας τη Δημοκρατία».

H συμμετοχή του Χουάν Γκουαϊδό σε μια τέτοια συζήτηση για τη Δημοκρατία δεν είναι τυχαία. Μοιάζει με βάπτισμα του ευνοούμενου των ΗΠΑ σε «δεξαμενή σκέψης»-think tank σαν ευκαιρία για ζυμώσεις και ευρωπαϊκές συμμαχίες στο επίμονο σχέδιο επιβολής άλλης διακυβέρνησης στη Βενεζουέλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ακόμα στ΄αυτιά του τις επευφημίες Γκουαϊδό και εκπροσώπου των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2019 για την απόφασή του να αναγνωρίσει (όπως κι άλλες περίπου πενήντα χώρες) τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας -ο Γκουαϊδό που είχε αυτοανακηρυχθεί ως μεταβατικός πρόεδρος αρχές 2019 σχολίασε λίγους μήνες αργότερα διθυραμβικά την κίνηση Μητσοτάκη, ως προερχόμενη από το λίκνο της Δημοκρατίας, την Ελλάδα. Τώρα, Χουάν Γκουαιδό και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρωθούν διαδικτυακά για να διδάξουν …δημοκρατικά ήθη και να δώσουν μαθήματα νέας καπιταλιστικής τάξης. Πρώτες στην παρουσίαση των ομιλητών στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (https://www.athensdemocracyforum.com) φιγουράρουν οι φωτογραφίες του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χουάν Γκουαϊδό , ακολουθούν η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης , Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejčinović Burić – Secretary General, Council of Europe), ο ιστορικός και πανεπιστημιακός Γιουβάλ Νώε Χαράρι (Yuval Noah Harari -Historian and Professor), ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ ( Brad Smith-President, Microsoft),ο οικονομολόγος και διευθυντής στο τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Columbia Τζέφρι Σακς (Jeffrey D. Sachs ,Director, Center for Sustainable Development, Columbia University), δυο επικεφαλής οργανισμών πολιτικής ανάλυσης και καινοτομίας (Hind Ziane, Founder and C.E.O., Génération Politique και Jon Alexander Co-Founder, New Citizenship Project) και έπονται άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κεντρικό ρόλο στην όλη διοργάνωση έχει και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης . Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στις 19.20, σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο του 8ου Athens Democracy Forum, ο Κώστας Μπακογιάννης θα απονείμει το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών» στον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας Fernando Henrique Cardoso. Το συνέδριο ( 2020 Athens Democracy Forum) πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter