Εκλογές 2019: Καθαρή νίκη της ΝΔ- Οι πρωταγωνιστές – Live (Video-Photos)

Εκλογές 2019: Καθαρή νίκη της ΝΔ- Οι πρωταγωνιστές – Live (Video-Photos)

Σαφές προβάδισμα της ΝΔ “έδωσαν” οι κάλπες στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα. Μπείτε στο άρθρο και δείτε το νέο χάρτη της Ελλάδας. Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

00:33 ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές

Η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αναφέρει τα εξής: «Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος μια συντριπτικής ήττας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση. Και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή Ελλάδα».

00:03 Εκλογές ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών, θα ζητήσω από τον ΠτΔ, πρόωρες εκλογές», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, στο απόηχο της νίκης που έδωσε στη ΝΔ η κάλπη σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές..

23:41 Πειραιάς – Μώραλης: Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για αυτή την πρώτη νίκη

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε τα εξής:

“Πειραιώτες Πειραιώτισσες καλησπέρα. Ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γι αυτό το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα γι αυτή την πρώτη νίκη. Την ευγνωμοσύνη μου την ικανοποίησή μου και να δηλώσω πιο δυνατός.Είναι πραγματικά συγκινητικό 4,5 χρόνια μετά την άσκηση διοίκησης, να ανεβάζουμε τα ποσοστά μας κατά 11 με 12 μονάδες να αναγνωρίζει ο κόσμος την προσπάθεια, να αναγνωρίζει ο κόσμος το δημοτικό έργο, να αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάναμε πέρα από κόμματα και περιχαρακώσεις ,να δώσουμε μια νέα πνοή στον Πειραιά.Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας στήριξαν και μας ψήφισαν.Να εκφράσω το σεβασμό μου και σε αυτούς που δεν μας επέλεξαν και τους καλώ όλους μαζί την επόμενη Κυριακή να κάνουμε μια πολύ μεγάλη νίκη για τον “Πειραιά Νικητή” για τον Πειραιά μας Είναι πραγματικά ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα για εμάς, είναι ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα στην ιστορία του δήμου Πειραιά .Θέλω να σας ευχαριστήσω και να εκφράσω μία ακόμα φορά την ευγνωμοσύνη μου και να ζητήσω να είσαστε μαζί μας για ακόμα 7 μέρες μέχρι την επόμενη Κυριακή για να κάνουμε την τελική μεγάλη νίκη”

23:29 Πάτρα – Πελετίδης: Απόψε ο πατραϊκός λαός έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για τη νίκη

«Απόψε ο πατραϊκός λαός έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για τη νίκη. Για να συνεχιστεί το φιλολαϊκό έργο και να μείνει ο δήμος στα χέρια του». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μιλώντας απόψε σε συγκεντρωμένους στο εκλογικό κέντρο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο Κώστας Πελετίδης πήγε στο εκλογικό κέντρο μετά την ανακοίνωση των πρώτων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου μετά την ενσωμάτωση του 13,55% των εκλογικών τμημάτων, βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 40,03%.

Αναφερόμενος στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, σημείωσε ότι «καλούμε όλο τον πατραϊκό λαό, ανεξαρτήτως τι ψήφισε τον πρώτο γύρο, να πάμε την επόμενη Κυριακή ενωμένοι στο γνωστό δρόμο, που έμπρακτα έχουμε αποδείξει ότι ακολουθούμε, για να έχουμε μια δημοτική αρχή που δεν θα διαχωρίζει το λαό, θα τον ενώνει στον κοινό αγώνα, για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας».

Επίσης, ο Κώστας Πελετίδης είπε ότι «ευχαριστούμε τον πατραϊκό λαό που μας τίμησε με την ψήφο του και μας εμπιστεύτηκε με αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό».

23:32 Πειραιάς – Μπελαβίλας: Φτάσαμε στον τερματισμό

Είμαστε από εδώ, είμαστε εδώ, θα μείνουμε εδώ, είναι η υπόσχεση του επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» Νίκου Μπελαβίλα, για την σημερινή εκλογική αναμέτρηση.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Μπελαβίλας τόνισε πως «μετά από 180 μέρες μίας σκληρής εκλογικής καμπάνιας, φτάσαμε στον τερματισμό. Δώσαμε μία μάχη στο όνομα της δημοκρατίας, του ορθού λόγου, των δικαιωμάτων όλων για έναν Πειραιά για Όλους. Τα βάλαμε με όλο το ολιγαρχικό σύστημα – φανερό και αφανές – απέναντί μας. Δεν εξωραΐζω, δεν εθελοτυφλώ. Όχι δεν καταφέραμε, να σπάσουμε το τείχος των συμφερόντων που εδώ και δεκαετίες λυμαίνονται την πόλη μας. Πετύχαμε όμως να είμαστε εδώ παρά τον πόλεμο και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον».

23:42 Ευρωεκλογές 2019: Ποιους ευρωβουλευτές εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκλέξει έξι ευρωβουλευτές.

23:40 Μπακογιάννης: Θέλουμε οι Αθηναίοι να αισθανθούν κομμάτι της αλλαγής

Σε πανηγυρικό κλίμα υποδέχτηκαν οι ψηφοφόροι, αλλά και οι συνεργάτες του τον Κώστα Μπακογιάνη στο εκλογικό του περίπτερο στην “καρδιά” της Αθήνας, μπροστά από την Παλιά Βουλή.

23:30 Νάσος Ηλιόπουλος : Θα δώσουμε όλες τις μάχες που πρέπει για να κερδίσουμε μία πόλη αντιφασιστική

«Νομίζω
σήμερα είναι μία ωραία μέρα για την Αθήνα. Είναι μία ωραία μέρα για την Αθήνα
πρώτα απ όλα για την μεγάλη πτώση στα ποσοστά των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής
Αυγής», επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Νάσος
Ηλιόπουλος σε δηλώσεις του μετά την πρόκρισή του στο δεύτερο γύρο των
αυτοδιοικητικών εκλογών στο Δήμο Αθηναίων. 

23:03 Συγχαρητήρια Μεϊμαράκη σε Μητσοτάκη

Τα συγχαρητήριά του για «τη μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ», έδωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθούν αύριο.

22:57 Βόλος: Επανεκλογή Μπέου από τον α’ γύρο

Επικράτηση του συνδιασμού του Αχιλλέα Μπέου καταγράφεται στον Βόλο, με ποσοστό που ξεπερνούν το 55%, κάτι που σημαίνει ότι επανεκλέγεται από σήμερα και δεν θα διεξαχθεί β’ γύρος στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Η οδός Ιάσονος, όπου βρίσκεται το εκλογικό κέντρο του Αχιλλέα Μπέου, αλλά και άλλοι δρόμοι, έχουν κλείσει από υποστηρικτές του.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στα στρατόπεδα των αντιπάλων του, όπου κανένας από όσους είχαν πάρει επίσημο κομματικό χρίσμα, δεν κατάφερε να λάβει ένα ικανοποιητικό ποσοστό.

Η Νάνσυ Καπούλα που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 15% και στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Ιάσονας Αποστολάκης που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερη.

Ο υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Παπαδούλης, κινείται γύρω από το 10% και ο κ. Ριζόπουλος που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ παραμένει κάτω από το 8%.

22:56 Συγχαρητήρια Καραμανλή σε Μητσοτάκη

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνεχάρη πριν από λίγο σε τηλεφωνική επικοινωνία τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σημερινό αποτέλεσμα.

22:47 Τα αποτελέσματα σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο

  • Ο Νίκος Ταχιάος λαμβάνει την πρώτη θέση στον Δήμο Θεσσαλονίκης με 23,33%, ενώ μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν τρεις συνυποψήφιοί του. Με ενσωματωμένο το 10,53%, ελαφρύ προβάδισμα για τον β΄ γύρο φέρεται να έχει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με 14,52% και ακολουθούν ο Γιώργος Ορφανός με 13,77% και η Κατερίνα Νοτοπούλου με 13,54%.
  • Στον Πειραιά, στον β΄ γύρο περνάνε ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης με 45,10% και ο Νίκος Βλαχάκος με 27,05%, ενώ ο Νίκος Μπελαβίλας ακολουθεί με 14,63%.
  • Στον Δήμο Πατρέων, ο νυν δήμαρχος Νίκος Πελετίδης έχει σαφές προβάδισμα με 41,92% έναντι του Γρηγόρη Αλεξόπουλου και του Νίκου Παπαδημάτου, οι οποίοι δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση με 14,13% και 13,86% αντίστοιχα.
  • Στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης ο νυν δήμαρχος Νικόλαος Μπάμπαλος πετυχαίνει άνετη νίκη με 41,67% και πιθανόν να αντιμετωπίσει στον β΄ γύρο τον Γεώργιο Εμμανουήλ Παπαδημητρίου, που λαμβάνει 16,23%, ενώ ο Παντελεήμων Βλασσόπουλος λαμβάνει μέχρι στιγμής 14,68%.
  • Την επόμενη Κυριακή θα αναδειχτεί και ο δήμαρχος Λαρισαίων μεταξύ του νυν δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη (43,10%) και της Ρένας Καραλαριώτου (39,08%).
  • Αντίθετα, στον Δήμο Βόλου ο νυν δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος εξασφάλισε ήδη την επανεκλογή του, καθώς το ποσοστό που λαμβάνει υπερβαίνει το 56%.

22:32 Πειραιάς – Μπελαβίλας: Ο αγώνας για εμάς την Αριστερά δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος

Στο εκλογικό του κέντρο βρέθηκε νωρίτερα ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τον συνδυασμό «Πειραιάς για Όλους», Νίκος Μπελαβίλας.

Σε μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, μιλώντας σε φίλους και υποψηφίους του συνδυασμού του, σχολίασε πως «ο αγώνας για εμάς την Αριστερά δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος».

Μάλιστα, ο κ. Μπελαβίλας προχώρησε σε κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα, καθώς θα είναι μια μακρά μάχη, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, αργότερα θα προχωρήσει σε δηλώσεις και τον σχολιασμό της εκλογικής αναμέτρησης.

22:25 Εκλογές άμεσα ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατόν ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους και η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέα κυβέρνηση, με νωπή εντολή εμπιστοσύνης.

22:08 Γιάνης Βαρουφάκης: Αύριο ξεκινά η αρχή του τέλους της ελληνικής κρίσης που μόνο το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 μπορεί να φέρε

«Σήμερα, είδαμε το τέλος μιας ευρωπαϊκής αρχής για το ΜέΡΑ25. Αύριο ξεκινά η αρχή του τέλους της ελληνικής κρίσης που μόνο το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 μπορεί να φέρει», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ανακοίνωση των exit polls για τις ευρωεκλογές.

Ανέφερε μεταξύ άλλων πως στο ΜέΡΑ25, στο DiEM25, «δουλέψαμε 3 χρόνια, πολύ πριν ζητήσουμε την ψήφο των πολιτών, για να σφυρηλατήσουμε συμμετοχικά το πρόγραμμα μας, την Πράσινη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη». Σημείωσε ότι αποδείχθηκε πόσο έπεσαν έξω οι κυνικοί που είπαν ότι κατέβηκε στην Γερμανία επειδή δεν τόλμαγε να εκτεθεί στην Ελλάδα. Προσέθεσε πως με εξαιρετικούς συνοδοιπόρους, «πορευτήκαμε τον δρόμο τον δύσκολο» τα τρία τελευταία χρόνια και «μάθαμε πολλά για τις αγωνίες των ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη» και καταλήγοντας τόνισε:

«Σήμερα, όπως έδειξαν οι κάλπες, συγκινητικά πολλοί επέλεξαν να έρθουν μαζί μας για να τα βάλουμε, όλοι μαζί, με του φωτός το σβήσιμο.

Θα τους τιμήσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο προτείνοντας λύσεις υπεύθυνες που το κατεστημένο θα χάνει τα λόγια του προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί δεν τις υιοθετεί.

Θα τους τιμήσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο με την υπεύθυνη ανυπακοή μας στις τοξικές ανοησίες τους, οι οποίες τρέφουν τα πολιτικά τέρατα της ξενοφοβίας και του νεοφασισμού.

Παράλληλα, από αύριο το πρωί, το ΜέΡΑ25 συνεχίζουμε την εκστρατεία μας σε όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσουμε το ήδη έτοιμο, συνεκτικό, θεραπευτικό προεκλογικό πρόγραμμά μας για την Ελλάδα.

Ναι, η κρίση είναι ευρωπαϊκή, όπως ευρωπαϊκό κόμμα είναι το ΜέΡΑ25. Όμως, αυτή η χώρα, αυτή η πατρίδα μας, έχει πληγεί από την ευρωπαϊκή κρίση πιο απάνθρωπα από οποιαδήποτε άλλη. Κάθε μέρα τα παιδιά μας φεύγουν. Όσο η Ελλάδα ερημοποιείται, την ώρα που οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι, εμείς έχουμε υποχρέωση, και πρόγραμμα, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ανακουφιστούν οι συμπατριώτες μας, για να σταματήσει η ερημοποίηση της Ελλάδας, το φευγιό των παιδιών μας.

Σήμερα, είδαμε το τέλος μιας ευρωπαϊκής αρχής για το ΜέΡΑ25.

Αύριο ξεκινά η αρχή του τέλους της ελληνικής κρίσης που μόνο το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 μπορεί να φέρει.»

22:00 Singular: Περίπου στο 9% η διαφορά υπέρ της ΝΔ για τις ευρωεκλογές

Την πρώτη επίσημη εκτίμηση της Singular για τις ευρωεκλογές έδωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Singular Logic, Γιάννης Θεοδωρόπουλος.

Σύμφωνα με αυτήν, με ενσωμάτωση 10%, η ΝΔ παίρνει προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 9%, με συν-πλην 0,5%.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου μπαίνει στην Ευρωβουλή, ενώ όπως φαίνεται, έστω και με μικρή απόκλιση, ο Γιάνης Βαρουφάκης μένει εκτός.

21:27 Δήμος Αθηναίων: Πρωτιά του Κώστα Μπακογιάννη – Νάσος Ηλιόπουλος στη δεύτερη θέση  

Πρωτιά του Κώστα Μπακογιάννη και προβάδισμα του Νάσου Ηλιόπουλου έναντι του Παύλου Γερουλάνου για τη δεύτερη θέση, δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για τον Δήμο Αθηναίων.

Με ενσωματωμένο το 24% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπακογιάννης λαμβάνει 42,96% και 21 έδρες, ο κ. Νασόπουλος 16,75% και 8 έδρες, ο κ. Γερουλάνος 13,38% και 6 έδρες, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 10,38% και 5 έδρες και ο Νίκος Σοφιανός με 7,33% και 4 έδρες.

21:20 Πάνος Καμμένος: Ο Θεός να προστατεύσει την Ελλάδα

«Ο Ελληνικός Λαός αποφάσισε δημοκρατικά, ευχαριστώ όσους αγωνίστηκαν μαζί μας, εργάστηκα με μόνο γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας, ο Θεός να προστατεύσει την Ελλάδα», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

21:15 Γαλλία: Πρώτη η Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις σημερινές ευρωεκλογές, σύμφωνα με δύο exit polls των ινστιτούτων IFOP και Elabe.

Το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe. Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%.

21:00 Ικανοποίηση Χαρίτση για την εκλογική διαδικασία: «Την φέραμε σε πέρας με άρτιο τρόπο»

Την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωσή του πριν από λίγο.

Ο υπουργός είπε ότι εκατομμύρια πολίτες προσήλθαν στις κάλπες συμμετέχοντας «στην πιο σύνθετη και απαιτητική εκλογική διαδικασία που κλήθηκε να διοργανώσει το ελληνικό κράτος», καθώς για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν σε τέσσερις κάλπες και μάλιστα με σταυρό.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

20:45 Προβάδισμα στη ΝΔ δίνουν τα αποτελέσματα του κοινού exit poll των τηλεοπτικών σταθμών.

Πρόκειται για το exit poll των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών Alpha, ANT1, Open Beyond, Star και ΣΚΑΪ.

Αναλυτικά: 

Exit Poll ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών (Ενσωμάτωση 100% των δεδομένων)

ΝΔ: 32,5-34,5%

ΣΥΡΙΖΑ : 24-26%

ΚΙΝΑΛ : 7,2-8,2%

ΚΚΕ: 5-6%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 4-5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ : 4-5%

ΜΕΡΑ 25: 2-3%

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ : 1-2%

ΠΟΤΑΜΙ: 1-2%

ΑΝΕΛ: 0,5-1%

20:10 Τα εκλογικά κέντρα στο κέντρο της Αθήνας





20:05 Βασίλης Λεβέντης: Θεωρώ ότι τα exit-polls θα πέσουν έξω

Την εκτίμηση ότι τα exit-polls θα σντραπούν και η Ένωση Κεντρώων θα ανέβει, εξέφρασε σε δήλωσή του από το εκλογικό κέντρο του κόμματός του, ο Βασίλης Λεβέντης.

«Θεωρώ ότι αυτά τα exit-polls πρέπει να πέσουν έξω. Δεν μπορεί ο λαός να μην ψήφισε Ένωση Κεντρώων που τίμησε τη Μακεδονία και να ψήφισε το Βαρουχάκη που κατέστρεψε την οικονομία και το Βελόπουλο. Δεν πιστεύω ότι αυτό το αποτέλεσμα τιμά τους έλληνες και τις ελληνίδες. Νομίζω θα ανατραπούν στην πορεία όταν προστεθεί η Κρήτη και η Μακεδονία και η Ένωση Κεντρώων θα ανέβει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

19:55 ΚΙΝΑΛ μετά τo exit poll: Νίκη κατά της ακροδεξιάς

Για ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως «χορηγό» της δεξιάς, κάνουν λόγο στελέχη του ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας τα exit polls των σημερινών εκλογών.

Επίσημες δηλώσεις αναμένεται να κάνει η Φώφη Γεννηματά, αφού υπάρξει σαφής εικόνα των αποτελεσμάτων.

19:50 Δήλωση Τζανακόπουλου μετά τα exit poll: Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των exit poll δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποστεί στρατηγική ήττα, όπως επιδίωκαν η Νέα Δημοκρατία και ένα ολόκληρο μιντιακό και εκδοτικό σύστημα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό »OPEN».

Όπως είπε, η δική του εκτίμηση, με βάση τα exit poll είναι:

«Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη, ή τουλάχιστον δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, τη στρατηγική ήττα που επεδίωκε η Νέα Δημοκρατία και ένα ολόκληρο μιντιακό και εκδοτικό σύστημα. Αντιθέτως, είναι ένας από τους δύο μεγάλους πόλους του πολιτικού συστήματος και μάλιστα με αξιώσεις να επιτύχει ακόμα μια νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

19:45 Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Θα διαψευστούν όσοι περίμεναν πολιτικές εξελίξεις από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «θα περιμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμα της κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως θα διαψευσθούν», καταλήγει το σχόλιο του κυβερνώντος κόμματος. 

19:25 Καμμένος: «Ο Σύριζα αυτοκτόνησε στις Πρέσπες»

Στο πρώτο του σχόλιο, αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκαν τα exit polls, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σχολίασε, μέσω Twitter:

«Ο Σύριζα αυτοκτόνησε στις Πρέσπες».

19:15 Νέα Δημοκρατία για τα exit polls

Από τη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν κατ’ αρχάς ότι τα exit polls αποτελούν μια πρόβλεψη και συνεπώς τα ουσιαστικά συμπεράσματα θα προκύψουν αργότερα, με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, με βάση την πρώτη εικόνα, λένε ότι στη χώρα συντελείται πλέον μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες μια ξεκάθαρη νίκη και, όπως διαφαίνεται, οι πολίτες του την έδωσαν», αναφέρουν. Όπως επισημαίνουν, «η Νέα Δημοκρατία είναι από σήμερα η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα». Και υπενθυμίζουν ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν που ζήτησε σε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και όπως όλα δείχνουν δεν του την έδωσαν».

19:00 Ανακοίνωση του κοινού exit poll των τηλεοπτικών σταθμών

Προβάδισμα στη ΝΔ δίνουν τα αποτελέσματα του κοινού exit poll των τηλεοπτικών σταθμών. Η ΕΡΤ, δεν ετοίμασε exit poll, αλλά μια πρώτη εκτίμηση από την Kapa Research με εκλογικό αναλυτή τον Ηλία Νικολακόπουλο.

18:55 Παράταση της εκλογικής διαδικασίας όπου απαιτείται

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άρειος Πάγος έδωσε οδηγία στους δικαστικούς αντιπροσώπους να παρατείνουν την εκλογική διαδικασία στα εκλογικά τμήματα όπου υπάρχει αυξημένη προσέλευση ψηφοφόρων προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

18:45: Στη δημοσιότητα τα exit polls στην Κύπρο

Με το κλείσιμο των καλπών στις έξι το απόγευμα, τα κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου που διενήργησαν.

18:30: Ευρωεκλογές: Αύξηση της συμμετοχής στις περισσότερες χώρες

Η συμμετοχή στις φετινές ευρωεκλογές φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του 2014, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις περισσότερες χώρες, με τους αναλυτές ωστόσο να αναμένουν νέα άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων.

17:30: Με καφέ και σταυρόλεξο στην ουρά για την κάλπη (Photos)

Μεγάλη είναι από νωρίς το πρωί η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα ολόκληρης της χώρας.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκαν μεγάλες ουρές, με την αναμονή να ξεπερνάει ακόμα και το εικοσάλεπτο.

Αιτία των μεγάλων καθυστερήσεων είναι κυρίως η απουσία των μελών των εφορευτικών επιτροπών οι ποίοι δεν προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα.

Έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ίδιοι οι ψηφοφόροι αναγκάζονταν να φτιάξουν μόνοι τους τα πακέτα με τα ψηφοδέλτια.

Διαβάστε επίσης: Το εκλογικό τμήμα που κάνει εκλογές… χωρίς εφορευτική επιτροπή (Video)

Για να περάσει λοιπόν ευχάριστα η ώρα, κάποιοι προνοητικοί είχαν φροντίσει να πάρουν ήδη το καφεδάκι τους, το σταυρόλεξό τους αναμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους.

Πάντως, σε γενικές γραμμές η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εξελίσσεται ομαλά.



15:11 Ομαλά εξελίσσεται η πρωτόγνωρη διαδικασία, κατά τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία «παρόλο που είναι μια πρωτόγνωρη» διαδικασία, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη, “Πρακτορείο fm”, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας. Εξήγησε ότι η σημερινή διαδικασία είναι πρωτόγνωρη λόγω του ότι ήταν διπλάσια τα εκλογικά τμήματα και άρα υπήρχε η ανάγκη για διπλάσιους δικαστικούς αντιπροσώπους.

14:50 Όλγα Γεροβασίλη: Μέρα απόφασης αλλά και ευθύνης

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη άσκησε σήμερα, Κυριακή 26 Μαΐου 2019, το εκλογικό της δικαίωμα στην Άρτα.

Μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, η Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε:

«Ημέρα της Δημοκρατίας σήμερα, ημέρα που ο καθένας αποφασίζει για τη ζωή του στην πόλη του, για τη ζωή του στο χωριό του, για τη ζωή του στην Περιφέρειά του. Αποφασίζει για τη ζωή του στην Ελλάδα και τη ζωή του ως Ευρωπαίος Πολίτης.

Διαβάστε επίσης: Μπουτάρης: Είμαι νιόπαντρος, θα αφοσιωθώ στη σύζυγό μου (Video)

Είναι μέρα απόφασης αλλά και ευθύνης. Ευθύνης που καθένας αναλαμβάνει μόνος του σήμερα, όμως, έχοντας και την ευθύνη της υπεράσπισης της ζωής του και της ζωής των πολλών. Ζητάμε από τους πολίτες να στηρίξουν τις δυνάμεις που δίνουν αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολλών. Για μία Ελλάδα και για μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων του κοινωνικού κράτους, της δίκαιης ανάπτυξης των πολλών. Δεν θα επιτραπεί η οπισθοχώρηση στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης: Παπανδρέου: Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη

14:00 Ρένα Δούρου: Στοίχημα η συμμετοχή – Δείτε τις δηλώσεις της μετά την ψηφοφορία (Video)

13:51 Σταύρος Κοντονής – Τι δήλωσε για τον «φαύλο κύκλο της ακροδεξιάς»

Το δικό του μήνυμα από την γενέτειρα του, την Ζάκυνθο, όπου βρίσκεται σήμερα για να ασκήσει τα εκλογικά δικαιώματα, έδωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής.

«Το μήνυμα είναι σαφές, αν η Ελλάδα και η Ευρώπη γυρίσουν πίσω. Η Ελλάδα σε μια σκληρή Νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά κατεύθυνση της οποία εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης και η Ευρώπη αν μπει στο φαύλο κύκλο της ακροδεξιάς, του ρατσιστικού μίσους και της καθυστέρησης» δήλωσε από κτίριο του 2ου Γυμνασίου Ζακύνθου, αμέσως μετά την ψηφοφορία του ο κ. Κοντονής.

Στην συνέχεια συμπλήρωσε ότι «οι δυνάμεις της Αριστεράς που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι δυνάμεις εκείνες που πάνε την Ελλάδα και την Ευρώπη ένα βήμα μπροστά και αυτό που περιμένουμε από τους ψηφοφόρους είναι να μην επιτρέψουν την οπισθοδρόμηση και την καθυστέρηση».

13:48 Βενιζέλος: Οι σημερινές εκλογές “καθορίζουν τη μοίρα του τόπου

«Οι σημερινές εκλογές “καθορίζουν τη μοίρα του τόπου και περιμένουμε να δούμε ο ελληνικός λαός τι θα επιλέξει», επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ψήφισε στο σχολικό συγκρότημα “Σκεπάρνης” στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

«Οι εκλογές αυτές έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος από το θεσμικό βάρος που έχουν ως ευρωπαϊκές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Καθορίζουν τη μοίρα του τόπου και περιμένουμε να δούμε ο ελληνικός λαός τι θα επιλέξει. Όχι ως προς τα πρόσωπα και τα κόμματα και τις παρατάξεις, αλλά ως προς το μέλλον του τόπου και κυρίως ως προς το μέλλον των παιδιών μας», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

13:20 Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία. Λίγα μικροπροβλήματα σημειώνονται σε εκλογικά κέντρα με αφορμή την τετραπλή κάλπη.

13:03 Λαφαζάνης:  Χάος και ατασθαλίες στις κάλπες

Ο Παν. Λαφαζάνης, αφού ψήφισε στο εκλογικό τμήμα 5740 του Κορυδαλλού έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Εδώ στον Κορυδαλλό υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία, μεγάλες καθυστερήσεις και μεγάλες ουρές για να ψηφίσεις. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην οργάνωση των εκλογών. Οι πολίτες ψάχνουν μόνοι τους τα ψηφοδέλτια για να ψηφίσουν, λόγω έλλειψης εφορευτικών επιτροπών. Ταυτόχρονα υπάρχουν σωρεία καταγγελιών για καταδολίευση των εκλογικών διαδικασιών.

Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι συνεχίζεται η ψηφοφορία στο εκλογικό τμήμα του Λονδίνου, χωρίς να υπάρχουν ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας. Η κυβερνητική παχυδερμία δεν έχει όρια. Ταυτόχρονα, έχουμε πολλές διαμαρτυρίες απ’ όλη την Ελλάδα ότι σε πολλά εκλογικά τμήματα δεν δίδονται και δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας.

Η ακεραιότητα των εκλογών είναι το ζητούμενο αυτή την στιγμή. Καλούμε όλους τους πολίτες ιδιαίτερα τους νέους να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Να ψηφίσουν για να διαψεύσουν και να ανατρέψουν τις ψευτοδημοσκοπήσεις. Να ψηφίσουν για μια προοδευτική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, πρώτο βήμα της οποίας θα είναι μια ισχυρή ΛΑ.Ε μέσα στην Ευρωβουλή. Ισχυρή ΛΑ.Ε στην ευρωβουλή θα είναι μια βόμβα για το σάπιο, διεφθαρμένο, υπαλληλικό και παρακμιακό πολιτικό κατεστημένο»

12:55 Λεβέντης: Να τιμωρηθούν τα κόμματα που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών

12:48 Σταθάκης: Σήμερα είναι η ημέρα της κρίσης των πολιτών

Στο 12ο δημοτικό σχολείο Χανίων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

«Σήμερα είναι η ημέρα της κρίσης των πολιτών. Αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει ένα ισχυρό δημοκρατικό μήνυμα για την Ευρώπη απέναντι στην ακροδεξιά και ταυτόχρονα ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για τη συνέχιση της πορείας της χώρας με την οικονομία να ανακάμπτει μετά και τα μέτρα που η παρούσα κυβέρνηση έχει στηρίξει», δήλωσε ο κ. Σταθάκης προσερχόμενος στο εκλογικό τμήμα.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε εκλογικά τμήματα της πόλης.

12:45 Κάλεσμα Μπακογιάννη για «μια πόλη που να μας χωρά όλους και να μας ενώνει» (Video)

12:28 Νάσος Ηλιόπουλος: Θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μία Αθήνα πιο δημοκρατική, πιο ανοιχτή μία Αθήνα αντιφασιστική

12:10 Γερουλάνος: Ψηφίζουμε για δήμαρχο, όχι για να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση

12:09 Στο 10ο Γυμνάσιο Πειραιά ψήφισε ο Μώραλης (Photos)

12:00 Δηλώσεις Ανδρέα Ξανθού από το Ρέθυμνο

«Όσοι επένδυσαν σε ένα κλίμα πολιτικής ανατροπής διά των ευρωεκλογών θα διαψευσθούν με τραγικό τρόπο, όσοι επένδυσαν σε μία διάρρηξη των σχέσεων κυβερνώντος κόμματος με την κοινωνία, θα διαψευστούν με αποστομωτικό τρόπο από τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών, δεδομένου ότι εμείς είμαστε που τα καταφέραμε μέσα από την κρίση και τα μνημόνια και εμείς είμαστε που θα τα καταφέρουμε καλύτερα στη νέα περίοδο με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας δημοσιονομικών δυνατοτήτων, σήμερα πια που υποχωρούν οι σκληροί περιορισμοί και οι δεσμεύσεις από τα μνημόνια», δήλωσε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός προσερχόμενος να ψηφίσει στο 1ο ΕΠΑΛ Περιβολίων Ρεθύμνου.

Διαβάστε επίσης: Βαρουφάκης: «Ιερή υποχρέωση» η ψήφος ( Photos)

11.30 Κ. Παπακώστα: «Η Νέα Ελληνική Ορμή εδήλωσε το παρών σε αυτές τις εκλογές»

Η Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας και στη συνέχεια δήλωσε μεταξύ άλλων: 

«Σήμερα είναι μια μέρα ιδιαίτερη. Είναι μέρα εκλογών. Όσον αφορά στις Ευρωεκλογές, που είναι και μια εθνική αποτίμηση για το πού θα πάει η Ελλάδα την επόμενη πενταετία και το πώς θα λειτουργήσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο απέναντι στην Ελληνίδα και στον Έλληνα με ποιες πολιτικές, θέλω να πω ότι η Νέα Ελληνική Ορμή εδήλωσε το παρών σε αυτές τις εκλογές, έχοντας ως προτεραιότητά μας να εξυπηρετήσουμε την βελτίωση της θέσης της Ελλάδος και του πολίτη. Όσον αφορά δε στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις δηλώνουμε το παρών για την επόμενη μέρα, διότι το βέβαιον είναι ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και όλοι πρέπει να δώσουμε με την στάση μας, με την πράξη μας και με την συμπεριφορά μας το σωστό μήνυμα στους πολίτες, έτσι ώστε να μπορέσουμε ενωμένοι να πορευτούμε σε εποχές που είναι εξαιρετικά δύσκολες». 

Διαβάστε επίσης: Νοτοπούλου: Ανοίγει μία νέα σελίδα για τη Θεσσαλονίκη

11:15 Ψήφισε η Φώφη Γεννηματά 

Στο 100ο Δημοτικό Σχολείο, στον Νέο Κόσμο ψήφισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

«Σήμερα, οι πολίτες με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κλείνουν την πόρτα στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό και ανοίγουν τον δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας» δήλωσε η πρόεδρος, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος.



11:08 Ν.Χρυσόγελος: «Τα ΜΜΕ δεν έδωσαν χώρο στις πράσινες πολιτικές απόψεις»

«Τα ΜΜΕ δεν έδωσαν χώρο στις πράσινες πολιτικές απόψεις να παρουσιαστούν για να κρίνουν οι πολίτες, ούτε καν το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που απαιτεί ο νόμος. Μας απέκλεισαν τα περισσότερα γιατί “ήταν πολλά τα κόμματα και δεν έφτανε ο χρόνος”» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής της καμπάνιας του συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, προσερχόμενος να ψηφίσει σήμερα το πρωί στο εκλογικό κέντρο του 18ου Γυμνασίου στα Α. Πατήσια.

«Οι ευρωεκλογές οργανώθηκαν από την κυβέρνηση με πρόχειρο τρόπο και σε περιορισμένο χρόνο, αν και ήταν γνωστός ο χρόνος διεξαγωγής τους, ώστε να μην γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση για τα μεγάλα διλήμματα των εκλογών αυτών, (Ευρώπη, κλιματική κρίση, οικονομία, κοινωνική συνοχή, περιβάλλον), και έτσι η όποια αντιπαράθεση να περιοριστεί τα ασήμαντα διλήμματα (Τσίπρας-Μητσοτάκης)», ανέφερε ο κ. Χρυσόγελος.

10:59 Ψήφισε στην Κηφισιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Video)

Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα από το σχολικό συγκρότημα της οδού Λεβίδου στην Κηφισιά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ μπήκε στο εκλογικό τμήμα συνοδευόμενος από τον γιο του Κωνσταντίνο.

Απερχόμενος από το εκλογικό κέντρο δήλωσε: «Σήμερα είναι μια όμορφη και ηλιόλουστη μέρα, είναι μια μέρα για τη δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε όσους βοηθάνε σήμερα στα εκλογικά κέντρα είπε: «Βλέπω μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Δεν έχουν να πούμε τίποτα σήμερα. Τα έχουμε πει όλα. Σήμερα ο λόγος περνάει στους πολίτες. Εμπιστεύομαι την κρίση τους και είμαι σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μια νέα φωτεινή μέρα για την πατρίδα μας» είπε.





10:55 Ο Ψωμιάδης έφτασε στο εκλογικό κέντρο για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, συνοδεία Φλωρινιώτη

10:42 Δηλώσεις Κουτσούμπα από τη Νέα Ιωνία

Ψήφισε σε εκλογικό τμήμα της Νέας Ιωνίας ο ΓΓ του ΠΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κάνοντας παράλληλα την ακόλουθη δήλωση: «Ελπίζουμε σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει την επιλογή που θα τον βοηθήσει να δυναμώσει τη δική του φωνή παντού και σε τοπικό επίπεδο, στους δήμους και σε περιφερειακό και πανελλαδικό, αλλά και πανευρωπαϊκό. Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες».

10:20 Ψήφισε ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας – «Είναι ευθύνη των πολλών να μην αφήσουμε καμιά χαραμάδα σε κανένα να πάρει τα μέτρα πίσω»

«Σήμερα είναι μια όμορφη μέρα. Είναι μια μέρα δημοκρατίας. Είναι όμως και μέρα ευθύνης. Είναι μέρα ευθύνης των πολλών, του καθενός και της καθεμίας να υπερασπιστεί τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού. Να επικυρώσει ο καθένας και η καθεμία να εγκρίνει και να προστατεύσει την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας και τα μέτρα στήριξης. Να μην αφήσουμε καμιά χαραμάδα σε κανένα να τα πάρει πίσω. Είναι ευθύνη των πολλών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1o Δημοτικό σχολείο Κυψέλης.

Νωρίτερα φτάνοντας στο εκλογικό κέντρο,  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα είπε: «Τώρα μόνο ψηφίζουμε». 




10:10 Ν. Ταχιάος: Κάλεσμα για ψήφο με βάση τη λογική και όχι το θυμικό

Κάλεσμα στους Θεσσαλονικείς “να ψηφίσουν όχι με βάση το θυμικό αλλά με βάση τη λογική” απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο εκλογικό τμήμα 109, στο 17ο Γυμνάσιο- Λύκειο, στην οδό Χριστοπούλου. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, οι πολίτες θα δώσουν “στον δήμαρχο που θα εκλεγεί ένα δυνατό ποσοστό, ώστε να μπορέσει να διοικηθεί η πόλη, γιατί αυτά τα απλά, τα καθημερινά, θα μπορέσουν να γίνουν πράξη, να βρουν τις λύσεις τους μόνο αν ο δήμαρχος έχει λυμένα τα χέρια”.

«Νομίζω ότι σήμερα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους Θεσσαλονικείς ότι οι εκλογές είναι η γιορτή του πολίτη και είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να την αφήσουν ανεκμετάλλευτη ακόμη κι αν αυτό το οποίο κατοικεί στη σκέψη τους είναι πρωτίστως η οργή, η θλίψη της απώλειας, ίσως και η απόγνωση» επισήμανε και τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Για τη γειτονιά στην οποία βρέθηκε ανέφερε ότι “έχει μεγάλα προβλήματα ασφάλειας”. Σημείωσε ότι “καταγράφονται και πολλά άλλα προβλήματα, τα οποία οι κάτοικοι αυτής της γειτονιάς τα ζουν: τον άθλιο ΟΑΣΘ τον οποία έχει αποϊδιωτικοποιήσει ο κ. Σπίρτζης, την καθαριότητα, που είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, όλα αυτά πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι Θεσσαλονικείς την ώρα που θα πάνε να ψηφίσουν”.

«Τους καλώ λοιπόν να στηρίξουν τον συνδυασμό Θεσσαλονίκη “Ταχιάος υπεύθυνα” με την μεγαλύτερη δυνατή ισχυρή εντολή» πρόσθεσε και δήλωσε ότι είναι «πολλά κλικ πάνω από αισιόδοξος».

Σημειώνεται ότι όταν ο κ. Ταχιάος προσήλθε στο εκλογικό τμήμα 109, ενημερώθηκε ότι είναι αναπληρωματικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής, ωστόσο ο ίδιος σχολίασε αργότερα ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει εκεί καθώς θα πρέπει να επισκεφθεί πάρα πολλά εκλογικά τμήματα.

10:05 Ο Κώστας Καραμανλής περιμένει στην ουρά να ψηφίσει

Διαβάστε ακόμα: Το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη άσκησε ο Κώστας Καραμανλής (Photos & Video)

10:03 Ο Γ. Σγουρός ζήτησε αλλαγή σελίδας

«Από σήμερα κιόλας γυρίζουμε σελίδα, γυρίζουμε την πλάτη στο παρελθόν που μας πλήγωσε», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα στη Νέα Σμύρνη, όπου ψήφισε.

Πρόσθεσε, πως πλέον «όλοι έχουν αντιληφθεί, ότι η επιλογή περιφερειάρχη είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, μια απόφαση, που δεν πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα» και ότι «στις περιφερειακές εκλογές δεν κρίνονται οι εκλογικές εντυπώσεις, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο».

Ο κ. Σγουρός κατήγγειλε, πως το πρωί στο 1284 εκλογικό τμήμα στην Εκάλη δεν έδωσαν το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», στην οποία ο ίδιος είναι επικεφαλής, και ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να μην επαναληφθεί παρόμοιο φαινόμενο.

«Αυτό είναι το γούρικο ψηφοδέλτιο», είπε ο κ. Σγουρός όταν έριχνε το φάκελο στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών.

09:54 Ο Ν. Βούτσης κάλεσε τους ψηφοφόρους να κάνουν προοδευτικές επιλογές 

“Να κάνουν προοδευτικές επιλογές για να φύγει η χώρα από τα μοντέλα που οδήγησαν στη χρεοκοπία τη χώρα και την Ευρώπη στα αδιέξοδα” κάλεσε του ψηφοφόρους ο πρόεδρος της Βουλης Νίκος Βούτσης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 2ο – 3ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ερυθραίας, επισημαίνοντας ότι «όλοι θα έχουν τον ρόλο τους μετά τις εκλογές».

«Είναι πολύ κρίσιμες εκλογές για την Ευρώπη και το μέλλον της, αλλά και εξαιρετικά σημαντικές εκλογές για περιφερειάρχες και δημοτικούς άρχοντες» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας: «η χώρα βγαίνει, κατά γενική ομολογία, από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και κατ΄ επέκταση από την κρίση, συνεπώς τα θέματα ανάπτυξης, περιβάλλοντος και οικονομίας θα είναι στην πρώτη γραμμή.

Ο κ.Βούτσης αναφέρθηκε, επίσης,και στους «70.000 συμπολίτες μας, άνδρες και γυναίκες σε ισόρροπη αναλογία, που συμμετέχουν πανελλαδικά στις Δημοτικές, Περιφερειακές, Κοινοτικές και βεβαίως στις Ευρωεκλογές».

Διαβάστε ακόμα

Ο Σταύρος, το «ατρόμητο» σπερματοζωάριο και οι εκλογές

09:50 Τι δήλωσε ο Γ. Πατούλης

Στο 3ο Γυμνάσιο Αμαριουσίου ψήφισε πριν από λίγο ο υποψηφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης, μετά την ψηφοφορία, σημείωσε ότι οι σημερινές εκλογές σηματοδοτούν μια «νέα αρχή για την Αττική» και πρόσθεσε ότι το κύριο για τον ίδιο και την παράταξή του είναι «να δημιουργήσουν στους πολίτες την αισιοδοξία ότι, μέσα από έργο, θα προχωρήσουμε μπροστά».

09:38 Διαβάστε ακόμη:Ο Σταύρος, το «ατρόμητο» σπερματοζωάριο και οι εκλογές

09:06  Όλα κυλάνε κανονικά – Δηλώσεις του Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκη

Όλα βαίνουν κανονικά, δεν υπάρχουν προβλήματα, κάποιες μικρές καθυστερήσεις έχουν αντιμετωπιστεί, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, αλλά αυτό είναι διαχρονικό πρόβλημα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης. Επισήμανε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των απουσιών μελών εφορευτικών επιτροπών, έχει θεσμοθετήσει, στα περισσότερα εκλογικά τμήματα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος να έχει δύο γραμματείς να συνδράμουν στο έργο του.

09:03 Δηλώσεις υποψήφιου δημάρχου Πειραιά, Νίκου Μπελαβίλα

Εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος που ψήφισε, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά ο Νίκος Μπελαβίλας δήλωσε:

«Εδώ υπήρχε το σχολείο του παππού μου, και του πατέρα μου, το άλλοτε 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιά. Αυτό όμως είναι και το σχολείο που εγώ έμαθα γράμματα. Τους χρωστώ αυτό που είμαι σήμερα. Επιτρέψτε μου να αφιερώσω σε εκείνους, στον πατέρα μου, στους δασκάλους μου, τη σημερινή ψήφο για τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον Πειραιά. Μία ψήφο που θα αθροιστεί δίπλα σε άλλες πολλών χιλιάδων αποφασισμένων συνδημοτών μας. Που θα μας φέρει ξανά σε έναν Πειραιά για Όλους και όχι για λίγους».

09:00

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στις 8 το πρωί στο στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.

«Ο ελληνικός λαός σήμερα ψηφίζει και αποφασίζει για την πορεία της χώρας μέσα στην Ε.Ε. Ένα αριστερό προοδευτικό ρεύμα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος απέναντι στην ακροδεξιά, στον νεοφιλελευθερισμό και στις συντηρητικές δυνάμεις» δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Με την Προοδευτική Συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η συνεργασία σε προγραμματική βάση είναι ο δρόμος για την επίλυση των πολυσύνθετων προβλημάτων της χώρας. Σήμερα είναι ο ελληνικός λαός που αποφασίζει μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής παράταξης καθώς και ποιες δυνάμεις θα εκφράσουν την πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου. Και έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του».

08:30 Δηλώσεις Πάνου Καμμένου

«Σήμερα είναι μία γιορτή για τη Δημοκρατία. Εύχομαι να εκλεγούν οι πιο ικανοί, οι πιο εργατικοί και κυρίως οι πιο έντιμοι. Και να θυμάται ο ελληνικός λαός, οι πολίτες που σήμερα θα ψηφίσουν, ότι πρέπει, ιδίως στην Ευρωβουλή, να εκλεγούν άνθρωποι που θέλουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα και όχι η Ελλάδα να υπηρετήσει αυτούς» δήλωσε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Ερωτηθείς αν η αίσθησή του είναι ότι μπορεί να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ειδικά στις Ευρωεκλογές, απάντησε: «ας αφήσουμε τους πολίτες να εκφραστούν. Θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη σοφία από τους πολιτικούς και οι εξελίξεις θα έρθουν μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών για να οδηγηθούμε πολύ γρήγορα στις εθνικές εκλογές».

_x000D_
_x000D_

07:00 – Δηλώσεις του Υπ.Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στην Καλαμάτα

«Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος καλείται να διοργανώσει μία τετραπλή εκλογή με τέσσερις ταυτόχρονες κάλπες. Έχει προηγηθεί μία πολύ σημαντική, κοπιώδης θα έλεγα προεργασία, στο υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού που είναι επιφορτισμένο με την προετοιμασία των εκλογών» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Όπως είναι άλλωστε γνωστό, οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν για πρώτη φορά σε δύο τμήματα προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων, αλλά και των δικαστικών αντιπροσώπων. Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από άλλες τεχνικές βελτιώσεις, έτσι ώστε το έργο των ανθρώπων που εργάζονται σήμερα, δηλαδή των δικαστικών αντιπροσώπων και των μελών των εφορευτικών επιτροπών, να γίνει πιο εύκολο».

Αναφερόμενος στις σημερινές εκλογές, τόσο για το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και για την αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε: «Σήμερα είναι μία πολύ κρίσιμη πολιτική διαδικασία. Πολύ κρίσιμη καταρχάς για την Ευρώπη. Μία Ευρώπη, η οποία, είτε θα γίνει πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική είτε θα πάψει να υπάρχει και οι ευρωπαϊκοί λαοί καλούνται να πάρουν ιστορικές αποφάσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter