Εκλογές 2023: Στις 11 στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας για τη διερευνητική εντολή – Τι ακολουθεί

Εκλογές 2023: Στις 11 στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας για τη διερευνητική εντολή – Τι ακολουθεί

Στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, μεταβαίνει στις 11 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, για να λάβει τη δεύτερη διερευνητική εντολή όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αύριο, 23 Μαΐου στις 11:00, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος».

Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ενημερώνοντας και αυτούς μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεσή του να παραδώσει άμεσα τη διερευνητική εντολή και να «σπρώξει» τις διαδικασίες σε κάλπες μία εβδομάδα νωρίτερα από την 2α Ιουλίου, στις 25 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές στις 25 Ιουνίου «ανακοίνωσε» ο Μητσοτάκης στους πολιτικούς αρχηγούς

Η διαδικασία των διερευνητικών

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέα Βουλή» εκκινεί τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Αφού αυτή η προσπάθεια αποδείχτηκε άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, στον Αλέξη Τσίπρα δηλαδή, και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρεις ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Τσίπρας: Να αποτρέψουμε την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού

«Δεν θα εγκαταλείψω τη μάχη στη μέση ενός δύσκολου αγώνα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του μετά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ-Εκτελεστικό Γραφείο: Να σταθούμε ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού» σημειώνει.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη Και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα. Χθες ήταν ημέρα εκλογών.

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής

Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι.

Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού.

Αλλά να προστατέψουμε τη πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στη πολιτική ζωή του τόπου.

Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται απο μακριά και θα πάει μακριά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας. Και να μην επιτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter