Εκλογές Βρετανία: Σάρωσε ο Μπόρις και το Brexit – Μεγάλη ήττα για τον Κόρμπιν

Εκλογές Βρετανία: Σάρωσε ο Μπόρις και το Brexit – Μεγάλη ήττα για τον Κόρμπιν

Μπρος ολοταχώς για Brexit οδεύει η Βρετανία μετά την άνετη αυτοδυναμία που εξασφάλισε ο Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίζοντας ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος υπέστη βαριά ήττα. 

Οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο ITV επικαλούμενο μια δική του καταμέτρηση.

Με βάση το επίσημο exit poll, αλλά και τα επίσημα απατελέσματα που φτάνουν από τα εκλογικά κέντρα οι Τόρις προβλέπεται να εξασφαλίσουν γύρω στις 368 έδρες. Με 595 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 326 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ITV.

Διαβάστε επίσης: Τα επόμενα βήματα μετά τις βρετανικές εκλογές για το Brexit 

Την ίδια πρόβλεψη, ότι δηλαδή οι Συντηρητικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε επίσης η βρετανική δημόσια τηλεόραση, το δίκτυο BBC.

Στις πρώτες του δηλώσεις, μετά το θρίαμβο ο Μπόρις Τζόνσον κράτησε χαμηλούς τόνους λέγοντας πως η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit «και όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά».

Διαβάστε επίσηςΠανηγυρίζει ο Τραμπ για την νίκη του φίλου του Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας. Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα» πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Παράλληλα, είπε ότι θα προχωρήσει σε ενίσχυση του συστήματος Υγείας (NHS), προχωρώντας στην πρόσληψη 50.000 νοσοκόμων και 6.000 γιατρών σε ολόκληρη τη χώρα. «Οι εκλογές μου δίνουν την ευκαιρία να σεβαστώ τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού και να αξιοποιήσω τις μεγάλες του δυνατότητες».

Μάλιστα, αναλυτές της εταιρίας που διενήργησε το exit poll αναφέρουν ότι εάν επαληθευτούν τα ευρήματα, ο Μπόρις Τζόνσον θα τα έχει πάει καλύτερα σε αριθμούς εδρών ακόμα και από ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 (339 έδρες), αλλά χειρότερα από το αποτέλεσμα που κέρδισε το 1983 και το 1987 (397 και 376, αντίστοιχα). 

«Χαστούκι» για τον Κόρμπιν

Σε αντίθεση με τον Τζόνσον, οι ψηφοφόροι έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος οδήγησε το κόμμα στη χειρότερη εκλογική ήττα εδώ και 84 χρόνια.

Ο Κόρμπιν, που κράτησε ίσες αποστάσεις στο θέμα του Brexit δεν κατάφερε να γοητεύσει τους ψηφοφόρους με αποτέλεσμα το κόμμα να χάσει περιφέρειες-κλειδιά όπως: Γουόρκινγκτον, Ρέξαμ, Ντάντλεϊ Νορθ, Γουέικφιλντ, Ντιούσμπουρι, Στοκ ον Τρεντ, Μπλάιθ Βάλεϊ κ.ά. Χαρακτηριστικό ως προς τις απώλειες του Εργατικού κόμματος σε αυτές τις περιοχές είναι το γεγονός ότι ακόμη και αν κάποιες εκλογικές περιφέρειες παραμείνουν στα χέρια του κόμματος (Νιούκαστλ, Σάντερλαντ), παρατηρείται μετακίνηση ψήφων προς τους Τόρις κατά ποσοστό 11%.

Από τα πρώτα αποτελέσματα ακόμη, ο Κόρπιν ανακοίνωσε ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές και παραδέχθηκε πως ήταν μια «πολύ απογοητευτική νύχτα». Ωστόσο, δεν θα το κάνει άμεσα λέγοντας ότι θα μείνει επικεφαλής στις συζητήσεις για τον αντίκτυπο του αποτελέσματος και τις πολιτικές που το κόμμα των Εργατικών θα αποφασίσει.

«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο. «Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε.

Έχασε την έδρα της η από το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα

Απογοητευμένη είναι και η Τζο Σουίνσον, επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που ανέλαβε μόλις τον Ιούλιο και ήθελε να ανατρέψει το Brexit. Η Σουίνσον έχασε τη βουλευτική έδρα της από το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα για μόλις 149 ψήφους

Η επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σουίνσον έχασε την έδρα της από το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι θα εκλέξουν νέο ηγέτη του κόμματος το 2020 μετά την ήττα της Σουίνσον.

«Τις προσεχείς εβδομάδες θα εκλέξουμε νέο ηγέτη και το κόμμα μας θα συνεχίσει να είναι η δύναμη που θα συσπειρώνει όποιον πιστεύει σε μια χώρα όπου ο καθένας έχει μια ευκαιρία να προχωρήσει στη ζωή», ανέφερε η Σαλ Μπρίντον, η πρόεδρος του κόμματος, σε ανακοίνωση που διένειμε το γραφείο Τύπου της παράταξής της.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι η βαρόνη Μπρίντον και ο βουλευτής Εν Ντάβι θα αναλάβουν τη μεταβατική περίοδο και από κοινού τον ρόλο των ηγετών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας θέλει η Νίκολα Στέρτζον

Πρέπει να επιτραπεί στη Σκοτία να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για την θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη συντριπτική νίκη του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στις εκλογές, τόνισε η αρχηγός του Νίκολα Στέρτζον.

Με βάση το exit poll, το SNP οδεύει να κερδίσει τις 55 από τις 59 έδρες της Σκοτίας.

«Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκοτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του», σημείωσε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο Sky News.

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκοτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της», συνέχισε η Στέρτζον.

«Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει το Σκοτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκοτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον», επέμεινε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter