Εκλογές ΔΣΑ: To «μωσαϊκό» των υποψηφιοτήτων, τα βαριά χαρτιά η πολυδιάσπαση

Εκλογές ΔΣΑ: To «μωσαϊκό» των υποψηφιοτήτων, τα βαριά χαρτιά η πολυδιάσπαση

Οι πρώτες υποψηφιότητες για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες εν όψει και των εκλογών της 28ης και 29ης Νοεμβρίου του 2021. Αν και δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους όλοι οι υποψήφιοι εντούτοις μια πρώτη χαρτογράφηση δείχνει ότι σε αυτές τις εκλογές επικρατεί κυρίως πολυδιάσπαση σε όλους τους χώρους.

 Η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αναστασόπουλου

Η πρώτη υποψηφιότητα που ανακοινώθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη ήταν αυτή του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και επικεφαλής του Συνδυασμού «Με το Δικηγόρο», Δημήτρης ΑναστασόπουλοςΤο 2014 εξελέγη στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με το συνδυασμό «Κοινωνία των Δικηγόρων» σε ηλικία 33 ετών, καταλαμβάνοντας μια από τις πρώτες θέσεις του Συνδυασμού. Το 2017 ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Δικηγόρος, Όλοι εμείς, μαζί» (μετονομάστηκε σε «Με το Δικηγόρο») εξελέγη 2ος στον πρώτο γύρο των αρχαιρεσιών και αντιμετώπισε τον νυν Πρόεδρο στον 2ο γύρο, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 42,4% όσων ψήφισαν και 3.488 ψήφους. Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, ωστόσο ο συνδυασμός του περιέχει υποψηφίους όλων των αποχρώσεων. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που σε κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τους δικηγόρους την τελευταία διετία εξέφρασε ανοικτά την αντίθεση του. Όπως για παράδειγμα η στάση του με τα «voucher α λα σκόιλ ελικικού» επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση όταν ο ίδιος τα είχε χαρακτηρίσει ως «παρωδία». Η υποψηφιότητα Αναστασόπουλου χαρακτηρίζεται ως ένα από τα «φαβορί» για το δεύτερο γύρο των εκλογών αν και ακόμη είναι νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Η πρώτη υποψηφιότητα από τον προοδευτικό χώρο

Η δεύτερη υποψηφιότητα για την προεδρία του ΔΣΑ η οποία ανακοινώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες είναι αυτή του δικηγόρου Άγη Τάτση ως επικεφαλής της παράταξης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ». Ο Άγης Τάτσης προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) και είναι ένας μάχιμος δικηγόρος με «εικοσαετή και πλέον μάχιμη δικηγορική εμπειρία σε όλους τους τομείς του δικαίου, με ειδίκευση της τραπεζικές συμβάσεις και συμβάσεις leasing». Η παράταξη του έχει σαφώς προοδευτικό πρόσημο όπως άλλωστε αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει καθυστερήσει σημαντικά στο να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο στις προσεχείς εκλογές κάτι που έχει προκαλέσει μουρμούρες από δικηγόρους που πρόσκεινται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Τις τελευταίες μέρες ακούστηκε έντονα τα περί στήριξης από το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο πρόσωπο του Θανάση Καμπαγιάννη ωστόσο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.

«Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον που είναι αποτέλεσμα των πιο συντηρητικών επιλογών, που έπληξαν και την κοινωνία αλλά και τον κλάδο, η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι εθιμοτυπικές επισκέψεις σε υπουργούς, οι χαμογελαστές φωτογραφίες και τελικά η μετατροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σε εκκολαπτήριο κυβερνητικών συνδικαλιστών.

Δεν μπορείς σήμερα να γίνονται τιμητές, οι απολογητές το πιο άθλιων πρακτικών που έπληξαν όσο ποτέ άλλοτε το μέλλον μας ως δικηγόροι !

Η ΑΛΛΑΓΗ στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, δεν είναι απλά αναγκαιότητα, αλλά προϋπόθεση για το μέλλον του λειτουργήματός μας» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ.Τάτσης.

Ξανά υποψήφιος ο Θέμης Σοφός

Ξανά υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στις προσεχείς εκλογές του ΔΣΑ θα είναι και ο Θέμης Σοφός, όπως ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

«Το 2017 έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και έλαβα περίπου το 8% των ψηφισάντων. Στο διάστημα αυτό υπηρέτησα ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Α. και προσέφερα στον κλάδο μας, τόσο επιστημονικά, με ώρες σεμιναρίων και συνεργασίας μεταξύ δικηγόρων και πανεπιστημιακών καθηγητών, όσο και πρακτικά σε επίπεδο θέσεων και επαφών συνεργασίας με φορείς και κοινωνικούς εταίρους, με σαφή τοποθέτηση, δίχως απόκρυψη σκέψεων και πράξεων, σε μεγάλα και θερμά ζητήματα, αναλαμβάνοντας πάντοτε την ευθύνη και την τεκμηρίωση των θέσεών μου» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του.

Ο Θέμης Σοφός προέρχεται επίσης από το χώρο της ΝΔ. Μελανό σημείο της θητείας του το 2017 ήταν η στάση που κράτησε στα «voucher α αλ σκόιλ ελικικού». Ειδικότερα τα όσα είχε πει σε συνέντευξή του στο Kontra Channel είχε προκαλέσει τη μήνιν των δικηγόρων. Εκατοντάδες δικηγόροι σχολίασαν αρνητικά τη στάση του στα social media. Ο ίδιος αναγκάστηκε να κατεβάσει τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook για μήνες.

Η στάση του πάντως στο θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα του έδωσε πόντους και στον προοδευτικό χώρο.  Σε κάθε περίπτωση σαφή εικόνα για το πρόσωπο που θα στηρίξει η ΝΔ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει και σύμφωνα με πληροφορίες ο κεντροδεξιός χώρος στο ΔΣΑ θα είναι πολυδιασπασμένος.

Ο νεότερος υποψήφιος

Η τρίτη μέχρι στιγμής υποψηφιότητα είναι αυτή του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ, Αλέξανδρου Μαντζούτσου με το συνδυασμό  «Νέα   Εκπροσώπηση – Έμπρακτα Δίπλα στο Δικηγόρο». Πρόκειται για το νεότερο υποψήφιο πρόεδρο του ΔΣΑ αφού διανύει  το 38 έτος της ηλικίας του, ενώ την περίοδο 2015-2016 είχε διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών.

 Ο κ. Μαντζούτσος δημοσιοποίησε στους συναδέλφους του την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες δικηγορικές εκλογές με την εξής ανακοίνωση:

«Η ένθερμη ανταπόκρισή σας στην επικοινωνία μας όλο αυτό το διάστημα με έπεισε ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το λειτούργημά μας καθιστά την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος και το ΚΙΝΑΛ

Την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ανακοίνωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ.Α., Μιχάλης Καλαντζόπουλος. Πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο προέρχεται από το χώρο του ΚΙΝΑΛ ενώ φέρεται να ανήκει στην ομάδα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.

Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ο Καλαντζόπουλος αναφέρθηκε στους ιστορικούς αγώνες που έχει δώσει ο Δ.Σ.Α. για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και το Κράτος Δικαίου, αναφέρθηκε στο έργο του κατά την διάρκεια της θητείας του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Παράλληλα, έδωσε το στίγμα της υποψηφιότητάς του, καλώντας τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να συνηγορήσουν σε μία συμφωνία εμπιστοσύνης που περιλαμβάνει πέντε προτεραιότητες, με βασικό στόχο τις ανάγκες των ενεργών δικηγόρων που αποτελεί θεμέλιο της σχέσης του με το δικηγορικό σώμα.

Πολυδιάσπαση φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρχει και στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό να μην έχει μεν ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητά του αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται δεδομένο. Ο ίδιος διατηρεί καλή σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο του οποίου την υποψηφιότητα φέρεται να στηρίζει και την προεδρία στο ΚΙΝΑΛ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter