Εκλογές-Γερμανία: Το SPD θέλει συνασπισμό με τους Πράσινους

Εκλογές-Γερμανία: Το SPD θέλει συνασπισμό με τους Πράσινους

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία, Όλαφ Σολτς, θέλει να κάνει συνασπισμό την επόμενη μέρα των εκλογών, για το σχηματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Θα ήθελα να κυβερνήσω μαζί με τους Πράσινους» δήλωσε χαρακτηριστικά, στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Ένα τρίτο κόμμα ίσως να χρειαστεί να συμπράξει για να εξασφαλίσει ο Σολτς την πλειοψηφία, καθώς το SPD παίρνει στις δημοσκοπήσεις 25% ενώ το κόμμα των Πρασίνων παίρνει 17%, σύμφωνα με το Politico. Για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, τα δύο κόμματα αν συμφωνήσουν να συμπράξουν θα χρειαστεί να συμφωνήσουν με ένα κόμμα εκ των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που παίρνει 12% στις δημοσκοπήσεις ή της Αριστεράς (Die Linke), με 7%.

Παρόλο που ο Σολτς παραδέχτηκε ότι το κόμμα του και οι Πράσινοι έχουν «διαφορετικούς στόχους», σημείωσε ότι οι απόψεις τους συμπίπτουν σε ορισμένες πολιτικές. Μεταξύ των θεμάτων που συμφωνούν είναι η αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα, η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μετατροπή της Γερμανίας σε σημείο πρόσβασης για την ανάπτυξη καθαρών οχημάτων.

Ο Σολτς είπε ότι κάθε κυβερνητική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη διατλαντική συμμαχία και ένταξη στο ΝΑΤΟ, τα οποία είναι πιθανό να φέρει εμπόδια σε μια συμφωνία με το Die Linke.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), Μάρκους Zέντερ, κάλεσε τους ταλαιπωρημένους συντηρητικούς να τονίσουν την προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης ώστε να αναχαιτίσουν την κατρακύλα στα ποσοστά δημοσκοπήσεων.

Μιλώντας στην κυριακάτικη Welt, ο Zέντερ προειδοποίησε ότι η ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια αριστερή κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τη Die Linke, διάδοχο των πρώην κομμουνιστών της Ανατολικής Γερμανίας. «Πρέπει να το καταστήσουμε ακόμη πιο σαφές ότι υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: Είτε μια ολίσθηση προς τα αριστερά με το κόμμα της Αριστεράς είτε με έναν συνασπισμό-φανάρι», δήλωσε ο Zέντερ. Συνασπισμός-φανάρι είναι το όνομα που δίνεται σε έναν πιθανό συνδυασμό Σοσιαλδημοκρατών (κόκκινο), Πρασίνων και των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (κίτρινο), με βάση τα χρώματα των κομμάτων τους. Και τα δύο σενάρια θα οδηγούσαν σε «ανεργία και χρέος», σύμφωνα με τον Zέντερ.

Ο Zέντερ ανταγωνίστηκε ανεπιτυχώς με τον Άρμιν Λάσετ φέτος για να γίνει ο υποψήφιος καγκελάριος για το κεντροδεξιό μπλοκ που περιλαμβάνει την CSU και τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. «Εάν η Ένωση δεν είναι στην κυβέρνηση, το κόμμα θα αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες στιγμές», προέβλεψε σιβυλλικά ο Ζέντερ.

Εν τω μεταξύ, η προοπτική μιας σοσιαλδημοκρατικής νίκης στη Γερμανία ενθαρρύνει την κεντροαριστερά αλλού στην Ευρώπη. «Εάν υπάρξει αλλαγή στη Γερμανία, η Ισπανία και η Γερμανία θα μπορούσαν να αποτελέσουν κινητήρες μιας νέας προοδευτικής αντίληψης, η οποία, νομίζω, θα πάει πολύ καλά στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην El Pais.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter