Εκλογές ΗΠΑ: Παιχνίδι για γερά νεύρα – Ενωτικό μήνυμα Μπάιντεν – Έντονες αντιδράσεις από Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ: Παιχνίδι για γερά νεύρα – Ενωτικό μήνυμα Μπάιντεν – Έντονες αντιδράσεις από Τραμπ

Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί ξύπνησαν σήμερα χωρίς να ξέρουν το όνομα του επόμενου προέδρου τους έπειτα από μια ψηφοφορία με συμμετοχή ρεκόρ.

Το documentonews.gr παρακολουθεί τη διαδικασία και θα ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα για όλες τις εξελίξεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Παρακολουθήστε ζωντανά εικόνα από το Sky News:

blob:https://footage.ert.gr/9adc890d-f7a0-4608-8fd1-10fa104ae4bb

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη με τη ροή αποτελεσμάτων

23:25 Ο Μπάιντεν κερδίζει το Μίσιγκαν (CNN)

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κερδίζει την Πολιτεία του Μίσιγκαν, εξασφαλίζοντας 16 εκλέκτορες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 49,8% και ο Ντόναλντ Τραμπ 48,6%.

23:25 O Tραμπ προσφεύγει στα δικαστήρια σε τρεις Πολιτείες

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά δικαστικό αγώνα για να μην μετρήσουν ψήφοι τις οποίες ο ίδιος θεωρεί άκυρες, την ώρα που το στρατόπεδο των Δημοκρατικών εμφανίζεται ανακουφισμένο από τη διαφαινόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν σε Πολιτείες-κλειδιά.

Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε αρχικά ότι προσφεύγει στα δικαστήρια στο Γουισκόνσιν, μια Πολιτεία που φαίνεται να την κερδίζει οριακά ο Μπάιντεν. Η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη του 1%, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων). Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να γίνει επανακαταμέτρηση και ζήτησαν από τα τοπικά δικαστήρια να ελεγχθούν ξανά οι ψήφοι που έχουν ήδη καταμετρηθεί.

Το Γουισκόνσιν είναι η δεύτερη Πολιτεία-κλειδί που χάνει ο Τραμπ, μετά την Αριζόνα.

Στο Μίσιγκαν, οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων και να μπορέσουν να ελέγξουν «εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση», όπως ανέφεραν.

Παρόμοιο είναι και το αίτημα στην Πενσιλβάνια: προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να σταματήσει «προσωρινά» η καταμέτρηση των ψήφων, μέχρι να υπάρξει «ουσιαστική διαφάνεια», όπως λένε, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς αξιωματούχους ότι «κρύβουν» τη διαδικασία από τους Ρεπουμπλικάνους παρατηρητές.

23:20 Αισιόδοξος ο Μπάιντεν – Δεν ανακοίνωσε νίκη

Αν και τόνισε πως «οριστικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει», ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας η οποία διεξάγεται ως «μάχη σώμα με σώμα» με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ξεκαθάρισε ότι δεν στέλνει μήνυμα ως νικητής και στη συνέχεια απευθύνθηκε στους πολίτες επιλέγοντας… ενωτικό τόνο. «Δεν θα κυβερνήσω ως Δημοκρατικός, αλλά ως Αμερικανός», σημείωσε μεταξύ άλλων.

23:05 Από ώρα σε ώρα το μήνυμα του Μπάιντεν

23:02 Ο Τραμπ ζητά παύση της καταμέτρησης στην Πενσιλβάνια

«Η ώρα ήρθε. Δεδομένων των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, η ψήφος στην Πενσιλβάνια είναι πιθανό να καθορίσει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ», τονίζουν στο επιτελείο του Τραμπ. 

22:20 Τα σενάρια νίκης για τον Μπάιντεν

Μετά την επικράτηση του υποψήφιου των Δημοκρατικών στο Ουινσκόνσκιν, σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει σε Νεβάδα και Μίσιγκαν όπου αυτή την ώρα προηγείται, θα είναι ο νικητής των εκλογών έχοντας συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

22:00 Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει έναν εκλέκτορα στο Μέιν

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Fox News και της New York Times, τον τελευταίο μεγάλο εκλέκτορα που είχε απομείνει στην Πολιτεία του Μέιν.

Ο Τραμπ συγκεντρώνει πλέον 214 εκλέκτορες, από τους 270 που χρειάζεται για να επανεκλεγεί.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν, με 248 εκλέκτορες και ενώ ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οριστικά αποτελέσματα σε πολλές Πολιτείες-κλειδιά, όπως στο Μίσιγκαν, την Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια.

Σε όλες τις Πολιτείες, όποιος εξασφαλίζει την πλειοψηφία κερδίζει και όλους τους μεγάλους εκλέκτορες, εκτός από το Μέιν και τη Νεμπράσκα που ακολουθούν διαφορετικό σύστημα. Το Μέιν δίνει δύο εκλέκτορες σε όποιον κερδίσει τη λαϊκή ψήφο στο σύνολο της Πολιτείας (στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Μπάιντεν) και τους άλλους δύο στους νικητές των δύο εκλογικών περιφερειών του. Ο πρώτος πήγε και αυτός στον Μπάιντεν ενώ τον δεύτερο τον κερδίζει ο Τραμπ. Το ίδιο σύστημα ακολουθεί και η Νεμπράσκα.

21:30 Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει το Γουισκόνσιν (προβλέψεις ΜΜΕ)  

Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει την Πολιτεία του Γουισκόνσιν, σύμφωνα με τις προβλέψεις πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, όπως του πρακτορείου Associated Press και του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Το Γουισκόνσιν αναδεικνύει 10 εκλέκτορες.

21:09 Οι Ρεπουμπλικάνοι προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίσιγκαν

Το προεκλογικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφυγή στις δικαστικές αρχές το Μίσιγκαν ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

«Υποβάλλαμε προσφυγή σήμερα στο Ειρηνοδικείο του Μίσιγκαν για να σταματήσει η καταμέτρηση μέχρι να μας παρασχεθεί ουσιαστική πρόσβαση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίσης «να ελέγξουν εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση».

Τα στελέχη του προεκλογικού επιτελείου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στη Φιλαδέλφεια γύρω στις 22.30 απόψε (ώρα Ελλάδας).

20:53 Γερουσία: Η Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς επανεκλέγεται στο Μέιν 

Η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς επανεκλέγεται στο Μέιν, εξανεμίζοντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Σώμα αυτό.

Η 67χρονη Κόλινς ήταν το αουτσάιντερ σε αυτές τις εκλογές, αφού απέναντί της είχε τη δημοφιλή Δημοκρατική Σούζαν Γκίντεον, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μέιν.

Η Γκίντεον ανακοίνωσε ότι τηλεφώνησε στην αντίπαλό της και τη συνεχάρη για τη νίκη της. «Της είπα ότι θα είμαι πάντα στη διάθεσή της για να βοηθήσω να υπηρετήσουμε τον λαό», πρόσθεσε.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι πλήγμα για τους Δημοκρατικούς που ήλπιζαν ότι θα κέρδιζαν τουλάχιστον τρεις έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους. Η Γκίντεον ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον Ιούλιο όμως με καταμετρημένο το 75% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 43,5%, έναντι 49,8% της αντιπάλου της.

20:29 Έρευνα για τυχόν «ξεχασμένα» ψηφοδέλτια

Ο επικεφαλής των αμερικανικών ταχυδρομείων Λούις ΝτεΤζόι θα πρέπει να δώσει απαντήσεις αναφορικά με το γιατί η Ταχυδρομική Υπηρεσία (USPS) δεν ολοκλήρωσε την εξονυχιστική έρευνα, όπως είχε διαταχθεί από τα δικαστήρια, για τον εντοπισμό τυχόν «ξεχασμένων» επιστολικών ψήφων σε 12 Πολιτείες, μέχρι τη διορία που της είχε δοθεί, το απόγευμα της Τρίτης.

Ο δικαστής Έμετε Σάλιβαν είπε σήμερα, ότι ο ΝτεΤζόι θα πρέπει «είτε να απολυθεί, είτε να εμφανιστεί ενώπιόν μου και να καταθέσει ενόρκως γατί δεν ελήφθησαν κάποια μέτρα».

Η USPS αποκάλυψε νωρίτερα ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα, αργά το βράδυ της Τρίτης και εντοπίστηκαν 12 επιστολές ψήφοι στην Πενσιλβάνια.

Ο Σάλιβαν είχε διατάξει την έρευνα αφού προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διάφορες οργανώσεις, όπως οι Vote Forward και NAACP. Τα Ταχυδρομεία απάντησαν ότι ήταν αδύνατον, για τεχνικούς λόγους, να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα μέχρι τη διορία που τους έδωσε ο δικαστής, στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα ανατολικών ΗΠΑ).

«Το δικαστήριο ήταν ξεκάθαρο ότι ανέμενε πλήρη συμμόρφωση. Σοκαρίστηκα μαθαίνοντας ότι δεν έγινε τίποτα αφού δόθηκε η εντολή», είπε ο δικαστής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της USPS, μέχρι την Κυριακή, περίπου 300.000 επιστολικές ψήφοι που είχαν παραληφθεί για διαλογή, δεν πέρασαν από σκανάρισμα που να επιβεβαιώνει ότι παραδόθηκαν στις εκλογικές αρχές. Η Υπηρεσία ωστόσο, σε ένα έγγραφο που κατέθεσε σήμερα στις δικαστικές αρχές υποστηρίζει ότι «η απουσία προορισμού ή ολοκλήρωσης του σκαναρίσματος δεν σημαίνει ότι τα ψηφοδέλτια δεν παραδόθηκαν».

Ο Σάλιβαν θα ακούσει τη μαρτυρία ενός άλλου αξιωματούχου των ταχυδρομείων αργότερα σήμερα, για την υπόθεση αυτών των 300.000 ψηφοδελτίων.

Η εντολή που είχε εκδώσει ο δικαστής αφορούσε τα κέντρα διαλογής στην κεντρική Πενσιλβάνια, τη βόρεια Νέα Αγγλία, τη μείζονα Νότια Καρολίνα, τη νότια Φλόριντα, το Κολοράντο, το Γουισκόνσιν, περιοχές του Ιλινόι, της Αριζόντας, της Αλαμπάμας και του Γουαϊόμινγκ καθώς και τις πόλεις Ατλάντα, Χιούστον, Φιλαδέλφεια και Ντιτρόιτ.

Ένας επιθεωρητής των ταχυδρομείων είπε σήμερα ότι στην Πενσιλβάνια βρέθηκαν 10 επιστολικές ψήφοι στο Λάνκαστερ και άλλες 3 στο Τζόνσταουν, κατά τις έρευνες που έγιναν.

20:03 Επανακαταμέτρηση ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Γουισκόνσιν

Το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει αμέσως να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Γουισκόνσιν, μολονότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πολιτεία αυτή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, αφού η καταμέτρηση συνεχίζεται.

«Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε πολλές κομητείες του Γουισκόνσιν, οι οποίες εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Μπιλ Στέπιεν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ο πρόεδρος είναι εντός των ορίων για να ζητήσει επανακαταμέτρηση και θα το κάνουμε αμέσως», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research, στο Γουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,4%, έναντι 48,8% του Τραμπ. Δεδομένου ότι η διαφορά τους είναι μικρότερη της 1 μονάδας, ο απερχόμενος πρόεδρος δικαιούται να ζητήσει να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές του Γουισκόνσιν σκοπεύουν να ανακοινώσουν το τελικό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της ημέρας, αφού προηγουμένως κάνουν τριπλή επαλήθευση.

19:15 Έξι αμφίρροπες Πολιτείες θα κρίνουν τον νικητή 

Μέχρι στιγμής, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν προηγείται σε αριθμό μεγάλων εκλεκτόρων, με 238, ενώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει εξασφαλίσει 213. Χρειάζονται 270 για να κερδίσει κάποιος τον Λευκό Οίκο. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί τελικό αποτέλεσμα στην Αλάσκα, που αναδεικνύει 3 μεγάλους εκλέκτορες, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα την κερδίσει ο Τραμπ, αφού κανένας Δημοκρατικός δεν έχει καταφέρει εδώ και δεκαετίες να αποσπάσει αυτήν τη συντηρητική Πολιτείας. Τα βλέμματα είναι στραμμένα επομένως σε έξι μεγάλες Πολιτείες.

  • Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική Πολιτεία του βορρά, την οποία είχε κερδίσει οριακά ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,5% έναντι 48,9% του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσες, οι ψήφοι που απομένουν να καταμετρηθούν είναι κυρίως επιστολικές και θεωρείται ότι θα ευνοήσουν τον Μπάιντεν.

Η υπουργός που είναι αρμόδια για τις εκλογικές διαδικασίες στην Πολιτεία άφησε νωρίτερα να εννοηθεί ότι εντός της ημέρας «θα έχουμε μια αρκετά ακριβή εικόνα» του αποτελέσματος, έστω και αν δεν θα είναι το οριστικό.

  • Γουισκόνσιν (10 μεγάλοι εκλέκτορες)

Σε αυτήν την αγροτική Πολιτεία, την οποία κέρδισε ο Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια, έχει καταμετρηθεί το 97% των ψήφων. Προς το παρόν, προηγείται οριακά ο Μπάιντεν, με ποσοστό περίπου 49,5, έναντι 48,8% του Τραμπ.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, αφού επαληθευτεί τρεις φορές.

  • Νεβάδα (6 μεγάλοι εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,3%, έναντι 48,7% του Τραμπ. Το 2016 την Πολιτεία αυτήν είχε κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον.

Οι τοπικές εκλογικές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης ότι η καταμέτρηση έχει σταματήσει και δεν θα ξαναρχίσει πριν από αύριο, Πέμπτη.

Εάν κερδίσει το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν και τη Νεβάδα (16+10+6), ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει τους 32 εκλέκτορες που του χρειάζονται για να φτάσει στον «μαγικό αριθμό» των 270.

  • Τζόρτζια (16 εκλέκτορες)

Έχει καταμετρηθεί το 92% των ψήφων σε αυτήν την Πολιτεία του νότου που, κατά παράδοση, ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται προς το παρόν, με ποσοστό 50,5%, έναντι 48,3% του Μπάιντεν, όμως τα αμερικανικά μμε εκτιμούν ότι η διαφορά αυτή θα μειωθεί όσο περνούν οι ώρες.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό εντός της ημέρας.

  • Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, σε αυτήν την επίσης συντηρητική Πολιτεία που παραδοσιακά ψηφίζει τους Ρεπουμπλικάνους, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 50,1%, έναντι 48,6% του Μπάιντεν. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι ψήφοι δια αλληλογραφίας που στάλθηκαν το αργότερο μέχρι και την ημέρα των εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου, θα γίνονται δεκτές εφόσον φτάσουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

  • Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες)

Προς το παρόν έχει καταμετρηθεί μόνο το 79% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική Πολιτεία των βορειοανατολικών ΗΠΑ. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Τραμπ διατηρούσε άνετο προβάδισμα, με ποσοστό 53,9%, έναντι 44,8% του Μπάιντεν. Σύμφωνα όμως με τα αμερικανικά μμε, όταν ενσωματωθούν οι επιστολικές ψήφοι, η διαφορά αυτή θα μειωθεί.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μέχρι την Παρασκευή.

18:49 Μόσχα: Η πόλωση της κοινωνίας και ο διχασμός της ελίτ θα συνεχισθούν ανεξαρτήτως προέδρου

Το Κρεμλίνο αλλά και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε πρόεδρο εκλέξει ο αμερικανικός λαός στις εκλογές αυτές. Και ενώ το Κρεμλίνο φαίνεται να παρακολουθεί σιωπηλά την έκβαση των αμερικανικών εκλογών περιμένοντας την ετυμηγορία του αμερικανικού λαού, Ρώσοι εμπειρογνώμονες διατυπώνουν ενστάσεις ως προς την πολιτική του προέδρου Τραμπ στο ζητήματα των εξοπλισμών, εκτιμώντας παράλληλα ότι η πόλωση στην αμερικανική κοινωνία όπως και ο διχασμός της ελίτ θα συνεχισθεί, ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, όπως και ότι οι εκλογές αυτές δεν προκαλούν ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Ο πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και ακαδημαϊκός Αντρέι Κοκόσιν θεωρεί ότι η σημερινή πολιτική του προέδρου Τραμπ «δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της στρατηγικής σταθερότητας και της διεθνούς ασφάλειας», όπως και ότι οι αμερικανικές εκλογές δεν θα άρουν την ένταση στα ζητήματα ελέγχου των εξοπλισμών στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον. Αντίθετα το ζήτημα αυτό θα παραμείνει καθοριστικό στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας λέει ο Κοκόσιν.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι εμπειρογνώμονες με κύρος στον τομέα των εξοπλισμών «θεωρούν ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που αποκτά επικίνδυνο χαρακτήρα» και προσθέτει ότι τα σημερινά σοβαρά προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας τα έχει προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση Τραμπ η οποία έκανε «τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική κυβέρνηση για να καταστρέψει το υπάρχον καθεστώς συνθηκών στον τομέα του περιορισμού και της μείωσης των εξοπλισμών αλλά και του ελέγχου των εξοπλισμών».

Δεδομένου ότι «το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», «για μας το ζήτημα κλειδί είναι πως θα συμπεριφερθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση στα ζωτικής σημασίας αυτά ζητήματα» καθώς όπως λέει «από το σύστημα των συνθηκών και συμφωνιών που έχει οικοδομηθεί επί δεκαετίες δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα».

Ο Κοκόσιν θεωρεί επίσης, ότι όποιος και αν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών δεν θα υπάρξουν κάποιες θετικές αλλαγές στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. «Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, αναφορικά με τη Ρωσία , η έκβαση των εκλογών σε σημαντικό βαθμό δεν προκαλεί ιδιαίτερη αισιοδοξία».

Ο Αλεξάντρ Ντίνκιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων θεωρεί ότι η πόλωση της κοινωνίας και ο διχασμός της αμερικανικής ελίτ θα παραμείνουν και την επόμενη δεκαετία ανεξάρτητα από την έκβαση των προεδρικών εκλογών.

«Νομίζω ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση η πόλωση της κοινωνίας και ο διχασμός της ελίτ θα παραμείνουν. Τέτοιο κράμα εθνικισμού, απομονωτισμού, συντηρητικού λαϊκισμού που σχετίζεται με την έλευση του Τραμπ, θα παραμείνει στις ΗΠΑ για δέκα ακόμη χρόνια», δήλωσε ο Ντίνκιν.

Σύμφωνα με τους πολιτειολόγους, είπε ο Ντίνκιν, όταν στην χώρα όλα βαίνουν καλώς, η συμμετοχή είναι χαμηλή, ενώ όταν η χώρα βρίσκεται σε κρίση, η συμμετοχή είναι μεγάλη και στις ΗΠΑ παρατηρείται υψηλό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο επιβεβαιώνει ότι «η χώρα βρίσκεται σε κρίση, σε μια σοβαρή κρίση και μάλιστα σε μια ακολουθία κρίσεων».

18:41 Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται στο Μίσιγκαν, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν προηγείται στο Μίσιγκαν, με ποσοστό 49,5% έναντι 48,9% του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research.

Στην κομητεία Γουέιν, όπου βρίσκεται το Ντιτρόιτ, με καταμετρημένο το 76,1%, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 66,9% και ο Τραμπ 31,7%.

18:21 Επιτελείο Μπάιντεν: Ο Τραμπ θα υποστεί «εξευτελιστική ήττα» στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν προσφύγει

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει να υποστεί «εξευτελιστική ήττα» αν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων και ενώ το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου είναι ακόμη αβέβαιο, εκτίμησε ένας σύμβουλος του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν.

«Αν φτάσει μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο με την παράλογη ιδέα ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν υπολογίζονται πλέον τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν νόμιμα από ψηφοφόρους οι οποίοι δικαιούνται να ψηφίσουν, αλλά ακόμη δεν είχαν καταμετρηθεί τη στιγμή που θα το ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ, κινδυνεύει να υποστεί μια από τις πιο εξευτελιστικές ήττες που έχει υποστεί ποτέ πρόεδρος ενώπιον του ανώτατου δικαστικού θεσμού της χώρας», είπε ο Μπον Μπάουερ, πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

17:50 NYT: Η Αριζόνα δεν είναι ακόμα σίγουρη για τον Τραμπ

Σύμφωνα με τους New York Times λόγω λάθους του συστήματος η Αριζόνα πηγαίνει στον Τραμπ. Όπως αναφέρουν όμως κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο καθώς δεν έχει καταμετρηθεί το 98% των ψήφων αλλά το 86%.

17:34 Το Βερολίνο εμπιστεύεται τη δημοκρατική παράδοση και τους κρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην δημοκρατική παράδοση και στους κρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ.

Ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά δηλώσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά «όσο δεν είναι γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα», δεν επιθυμεί να σχολιάσει.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Μαρία ‘Αντεμπαρ επισήμανε την σημασία των διατλαντικών σχέσεων για την Ευρώπη, αλλά αρνήθηκε και εκείνη να σχολιάσει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.

16:14 Οι επιστολικές ψήφοι μπορεί να ανατρέψουν την εικόνα στην Πενσιλβάνια

Στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ προηγούνταν σήμερα συνολικά με 700.000 ψήφους, όμως έμεναν να καταμετρηθούν 1,4 εκατομμύριο ψηφοδέλτια που είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο. Και το όνομα του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο 78% των επιστολικών ψηφοδελτίων που έχουν καταμετρηθεί στο στάδιο αυτό.

Οι ρεπουμπλικανοί της Πενσιλβάνια έχουν ζητήσει από τους δικαστές να εμποδίσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που έχουν ταχυδρομηθεί πριν από το βράδυ της Τρίτης, αλλά θα φθάσουν μέσα σε τρεις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών.

Το κορυφαίο δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αρνηθεί να αποφανθεί κατεπειγόντως, όπως του είχε ζητηθεί, όμως, αν το αποτέλεσμα είναι στήθος με στήθος, θα πρέπει να εξετάσει την ουσία του ζητήματος και να αποφανθεί, αν πρέπει να ακυρωθούν ή όχι τα ψηφοδέλτια που θα φθάσουν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή.

Εδώ είναι που ο Τραμπ θα ήθελε να παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο και να σταματήσει την καταμέτρηση, όπως είπε και στην πρωινή του δήλωση.

16:00 «ιστορική συμμετοχή: Ψήφισαν 160.000.000 πολίτες

Οι εκλογές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου: ψήφισαν 160 εκατομμύρια Αμερικανοί, μια συμμετοχή που υπολογίζεται σε 66,9%, έναντι 59,2% το 2016, σύμφωνα με το US Elections Project.

14:46 Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μάντισον Κόθορν, 25 ετών ο νεότερος γερουσιαστής

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μάντισον Κόθορν, 25 ετών, εκλέγεται στη Γερουσία με την έδρα της Βόρειας Καρολίνας και γίνεται έτσι ο νεότερος γερουσιαστής στην αμερικανική ιστορία και το πρώτο μέλος της Άνω Βουλής των ΗΠΑ που είναι γεννημένο στα χρόνια του 1990.

“Από τα βάθη της καρδιάς μου, Σας Ευχαριστώ. Όλη η δόξα πηγαίνει στον Θεό και είμαι ενθουσιασμένος που θα υπηρετήσω το κάθε μέλος αυτής της περιφέρειας”, έγραψε ο Κόθορν στο Twitter. Περισσότερα ΕΔΩ

14:43 Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ξανά ως φαβορί τον Μπάιντεν

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ξανά ως φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλάζοντας άρδην την πρόβλεψή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που έδειχνε ως επικρατέστερο τον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία τριών από αυτές.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή σημειώθηκε έπειτα από πρόβλεψη για ανατροπή υπέρ του Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 89% των ψήφων. Σύμφωνα με την Edison Research, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,3% των ψήφων, έναντι 49% που εξασφαλίζει ο Τραμπ.

Κατά την Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 58%, ενώ μία ώρα νωρίτερα αυτή ανερχόταν σε 29%. Σύμφωνα παράλληλα με την PredictIt, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Δημοκρατικός υποψήφιος ανέρχεται τώρα σε 63%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Smarkets, η πιθανότητα να κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος ανέρχεται τώρα σε 41%, με το ποσοστό αυτό να έχει σημειώσει τεράστια πτώση από το 80% που ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα επίσης με τη βρετανική εταιρεία στοιχημάτων Betfair, οι πιθανότητες που έχει ο Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος να κερδίσει τις εκλογές ανέρχονται σε 60%.

13:33 Μάχη για τη Νεβάδα – Προβάδισμα Τραμπ στο Μίσιγκαν

Στη Νεβάδα, με το 85% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί μέχρι τώρα, ο Ντοναλντ Τραμπ συγκεντρώνει το 49% και ο Τζο Μπάιντεν το 49%, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Edison Research.

Η Νεβάδα δεν θα επαναλάβει την καταμέτρηση των ψήφων έως τις 9.00 π.μ. τοπική ώρα της Πέμπτης, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Στο Μίσιγκαν, με με το 79% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα, ο Τραμπ συγκεντρώνει το 52% και ο Μπάιντεν το 47%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

12:46 Ανησυχία για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εκφράζουν γερμανοί πολιτικοί

Ανησυχία για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ εκφράζουν σήμερα γερμανοί πολιτικοί, αναφερόμενοι κυρίως στο ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας στην Ουάσιγκτον.

Για τον κίνδυνο «κενού εξουσίας», σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της «Atlantic Bridge» Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας ότι θα υπήρχε «τεράστιο πρόβλημα», εάν οι ΗΠΑ ομφαλοσκοπούν επί μήνες χωρίς σαφή ηγεσία. «Αυτό θα χαροποιήσει εκείνους που θέλουν αυτό το κενό. Και αυτοί είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία», όπως είπε. Η Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ, είναι πολύ αδύναμη για να καλύψει ένα τέτοιο κενό. «Για τον κόσμο, θα είναι πολύ δύσκολο, εάν ένα τόσο μεγάλο έθνος όπως οι ΗΠΑ αποτύχει στην πράξη», τόνισε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης (SPD) και ανέφερε ενδεικτικά τις προκλήσεις από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εξέφρασε και η υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. «Η μάχη για την νομιμότητα του αποτελέσματος μόλις άρχισε. Πρόκειται για εκρηκτική κατάσταση (…) Οι ειδικοί προειδοποιούσαν δικαίως για μια συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ. Και κάτι τέτοιο που θα πρέπει να μας ανησυχεί συνολικά», δήλωσε νωρίτερα στο ZDF, ενώ ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να καταμετρηθούν πρώτα όλες οι ψήφοι» και να υπάρξει «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών». Οι εκλογές τελειώνουν «μόνο όταν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε ο κ. Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, παραμένουν ένας σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και την Ευρώπη.

Για «απολύτως κρίσιμη, σχεδόν απογοητευτική κατάσταση», έκανε λόγο ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας επίσης στο ZDF. «Όλα όσα κυκλοφορούσαν τελευταία ως φήμες, επιβεβαιώνονται τώρα με τραγικό τρόπο», σημείωσε ο κ. Λίντνερ και εκτίμησε ότι μια «δραματική κατάσταση αντιπαράθεσης» στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου η Αμερική θα ασχολείται μόνο με τον εαυτό της, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU), πριν ακόμη τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, προέβλεψε παρατεταμένη εκκρεμότητα στις ΗΠΑ. «Φοβάμαι ότι θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο», δήλωσε.

11:21 Πτώση με το «καλημέρα» στις ευρωπαϊκές αγορές 

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να έχει προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν σε μια σειρά από κρίσιμες πολιτείες, καθιστώντας αμφίρροπη τη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,2% στις 10:05 ώρα Ελλάδας, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,8% και ο βρετανικός FTSE 1,2%. Τα futures στον δείκτη S&P 500 της Νέας Υόρκης σημείωσαν πτώση 0,6% ύστερα από έντονες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αυτά στον Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 1,0%.

10:42 Καθοριστικό το αποτέλεσμα στην πολιτεία της Τζόρτζια

Οι πιθανότητες των Δημοκρατικών για να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία μειώθηκαν δραστικά, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα δεν κατόρθωσε να ικανοποιήσει τις προεκλογικές προσδοκίες σε ένα μικρό αριθμό κρίσιμων πολιτειών σε παναμερικανικό επίπεδο. Το ποιο από τα δύο κόμματα θα έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, καθώς η ανατροπή των αποτελεσμάτων σε ένα μικρό αριθμό πολιτειών θεωρείται ακόμη πιθανή, σχολιάζει το POLITICO.

Οι Δημοκρατικοί εισήλθαν στη χθεσινή εκλογική διαδικασία με τις καλύτερες προσδοκίες για τη διεκδίκηση της ανάκτησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, από τότε που την έχασαν, πριν από έξι χρόνια. Τα αποτελέσματα –μέχρι τώρα- δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μία ξεκάθαρη δυναμική διατήρησης της πλειοψηφικής τους δύναμης.

Στο μεταξύ, ο μεγάλος όγκος των επιστολικών ψήφων μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία καταμέτρησής τους σε μερικές πολιτείες. Οι Ρεπουμπλικάνοι υπερασπίζουν την πλειοψηφία 53 έναντι 47 εδρών που διαθέτουν στη Γερουσία.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, δύο γερουσιαστές θεωρούνταν ευάλωτοι, ο Νταγκ Τζόουνς στην Αλαμπάμα και ο Γκάρι Πίτερς στο Μίσιγκαν.

Αν μέχρι τέλους κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία, τα αποτελέσματα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις της Τζόρτζια φαίνεται ότι θα είναι καθοριστικά για το αν ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία θα είναι ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ ή ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ.

10:31 Τρεις ακόμη εκλέκτορες για τον Μπάιντεν μετά την νίκη του στην πολιτεία του Μέιν

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία του Μέιν, γεγονός που επιτρέπει στον υποψήφιο των Δημοκρατικών να αυξήσει την προβάδισμά του απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox και τους New York Times. Το Μέιν επιτρέπει στον Τζο Μπάιντεν να κερδίσει τρεις ακόμη μεγάλους εκλέκτορες, φέρνοντας το σύνολο του εκλεκτόρων που έχει εξασφαλίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στους 238, έναντι 213 για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ενας ακόμη εκλέκτορας μένει να κριθεί στην πολιτεία του Μέιν.

10:26 Εξακολουθεί να προηγείται ο Μπάιντεν στους εκλέκτορες αλλά με μικρή διαφορά

Οι προβολές της Edison Research δείχνουν ότι με κατανεμημένες 433 εκλεκτορικές ψήφους στις 03:05 (10:05 ώρα Ελλάδας), ο Μπάιντεν έχει 220 και ο Τραμπ έχει 213. Εκκρεμούν άλλες 248.000 επιστολικές ψήφοι που έχουν κριθεί έγκυρες αλλά δεν έχουν καταμετρηθεί. Σημειώνεται πως χρειάζονται 270 ψήφοι εκλεκτόρων για να εξασφαλισθεί η προεδρία.

10:15 Νίκη Μπάιντεν στην Αριζόνα

Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και ο Τζο Μπάιντεν είναι εκείνος που κέρδισε στην Αριζόνα. Η Αριζόνα του δίνει 11 εκλέκτορες.

09:22 Τραμπ: «Θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο»

«Κερδίζουμε παντού και ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Είναι μια απάτη, μια νοθεία. Πιστεύω ότι έχουμε κερδίσει τις εκλογές. Θέλουμε το νόμο να εφαρμόζεται σωστά. Γι’ αυτό θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θέλουμε να βρουν μια ψήφο στις 04:00 πρωί και να την προσθέσουν», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε αρχικά την Μελάνια Τραμπ και τους συνεργάτες του και στη συνέχεια μίλησε για ξεκάθαρη νίκη.

«Ευχαριστώ τον αμερικανικό λαό για τη στήριξη. Ένα πολύ λυπημένο κοινό προσπαθεί να μας πάρει τη μαγεία. Και δεν θα το επιτρέψουμε. Ευχαριστώ την Πρώτη Κυρία, την οικογένειά μου, τον αντιπρόεδρο. Είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη γιορτή, κερδίζουμε παντού! Ετοιμαζόμαστε να βγούμε έξω να γιορτάσουμε. Μια τέτοια ψηφοφορία, μια τέτοια νίκη. Δεν περιμέναμε να κερδίσουμε τη Φλόριντα και με μεγάλη διαφορά. Κερδίσαμε το Οχάιο, το Τέξας με 700.000 ψήφους! Κερδίσαμε και τη Τζόρτζια. Πιστεύω ότι κερδίσαμε και τη Βόρεια Καρολίνα, δεν μπορούν να μας φτάσουν οι αντίπαλοί μας. Έχουμε πολύ ψωμί στην Αριζόνα, μπορεί και να κερδίσουμε. Τώρα μπαίνουν οι ψήφοι στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «περιοχές Τραμπ». Θα ήταν ωραίο να πάρουμε την Αριζόνα αλλά δεν τη χρειαζόμαστε. Τώρα που το βλέπω οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί. Είμαστε μπροστά και κερδίζουμε στην Πενσιλβάνια με τρομακτική διαφορά. Δεν πρόκειται να καταφέρουν να κλείσουν αυτή τη διαφορά, κερδίζουμε τη Βόρεια Καρολίνα. Θα ήταν ωραίο θα είχαμε και την Αριζόνα αλλά δεν τη χρειαζόμαστε! Βλέπω τα νούμερα να αλλάζουν. Το πιο σημαντικό είναι ότι κερδίζουμε την Πενσιλβάνια, είμαστε 690.000 ψήφους μπροστά! Δεν είναι μάχη ψήφο και ψήφο αυτή. Κερδίζουμε το Μίσιγκαν! Είδα τα νούμερα και είπα “ουάου”, κερδίζουμε και το Γουισκόνσιν και δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά!»

09:15 Από λεπτό σε λεπτό η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο

08:54 Ποιες Πολιτείες έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν και ποιες ο Τραμπ

Μπάιντεν

Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Ιλινόι, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νιου Χάμσαϊρ, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Νιου Μέξικο, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ, Βιρτζίνια, Ουάσινγκτον – Ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον, Νεμπράσμα (1, από τη 2η περιφέρεια), Μινεσότα, Αριζόνα

Τραμπ

Αλαμπάμα, Άρκανσο, Νότια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Άινταχο, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπη, Μιζούρι, Νεμπράσκα (4), Οκλαχόμα, Τενεσί, Γιούτα, Δυτική Βιρτζίνια, Γουαϊόμινγκ, Φλόριντα, Μοντάνα, Οχάιο, Τέξας, Αϊόβα

08:50 Προβάδισμα Μπάιντεν στους εκλέκτορες

Το Fox News συνεχίζει να δίνει προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στους εκλέκτορες με 238 έναντι 213 του Ντόναλντ Τραμπ (από 204 στην προηγούμενη καταμέτρηση).

Το CNN τους φέρνει πιο… κοντά με τον Μπάιντεν να έχει 220 εκλέκτορες και τον Τραμπ 213

08:41 Ο Μπάιντεν απαντά στον Τραμπ για την «Μεγάλη νίκη»

«Δεν επαφίεται ούτε σε εμένα, ούτε στον Ντόναλντ Τραμπ να ανακηρύξει τον νικητή αυτών των εκλογών. Επαφίεται στους ψηφοφόρους», τόνισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν μέσω Twitter, απαντώντας εμμέσως στο μήνυμα περί «μεγάλης νίκης» που ανήρτησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

08:22 Νίκη Τραμπ και στην πολιτεία του Τέξας, προβλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να κερδίσει την πολιτεία του Τέξας, προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

07:51 Tweet Τραμπ: Είμαστε μπροστά με ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Πριν καλά καλά ολοκληρώσει το μήνυμά του ο Τζο Μπάιντεν ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το δικό του tweet γράφοντας:

«Είμαστε μπροστά με ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, αλλά προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Δεν μπορούν να κατατεθούν ψήφοι αφού κλείσουν τα εκλογικά τμήματα».

Λίγο αργότερα, σε νεότερη ανάρτηση συμπλήρωσε: «Μια μεγάλη νίκη» και πρόσθεσε πως θα προβεί σε δήλωσες αργότερα σήμερα. 

07:46 Μπάιντεν σε οπαδούς: Μείνετε ψύχραιμοι – Τίποτα δεν έχει κριθεί

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στο προεκλογικό του κέντρο στο Ντέλαγουέαρ και αφού ζήτησε ψυχραιμία από τους οπαδούς του και εκτίμησε ότι έως αύριο το πρωί ίσως να έχουμε μάθει το αποτέλεσμα. «Δεν είναι δική μου δουλειά ή του Ντόναλντ Τραμπ να πούμε ποιος νίκησε. Είναι δουλειά του Αμερικανικού λαού. Αλλά είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα». Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι θα κερδίσει και την Πενσιλβάνια και τόνισε πως τα πράγματα πάνε καλύτερα απ’ όσο περίμενε για εκείνον στην Τζόρτζια.

07:45 Σύμφωνα με το Fox News, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει, μέχρι στιγμής, 237 εκλέκτορες και ο Ντόναλντ Τραμπ 210.

07:44 Νίκη Τραμπ σε Αϊόβα και Μοντάνα προβλέπουν Fox News και Associated Press

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να κερδίσει τις πολιτείες της Αϊόβας (6 εκλέκτορες), μετέδωσε το Fox News, ενώ εμφανίζεται να εξασφαλίζει και την πολιτεία Μοντάνα (3 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Associated Press. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Τραμπ καταγράφει προβάδισμα με 56,6% έναντι 42,1% του Μπάιντεν με καταμετρημένο το 54% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας καταγράφει προβάδισμα με 51,4% έναντι 46,9% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, με καταμετρημένο το 65% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Στο Μίσινγκαν (16 εκλέκτορες) με βάση το 51% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, ο Αμερικανός πρόεδρος προηγείται με 54,3% έναντι 43,9% του Μπάιντεν.

07:41 Ποιος προηγείται στις Πολιτείες κλειδιά

07:23 Ο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει στην Μινεσότα σύμφωνα με το Associated Press

07:19 Με άνεση επανεξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων η Αλεξάντρια Οκάζιο- Κόρτες

Η νεαρή σταρ του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, η Αλεξάντρια Οκάζιο- Κόρτες, γνωστή και από τα αρχικά του ονόματός της “AOC”, επανεξελέγη με άνεση σήμερα στην εκλογική της περιφέρεια στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα και μετά την καταμέτρηση περίπου του 70% των ψήφων, η Οκάζιο- Κόρτες συγκεντρώνει το 68,5% των ψήφων, έναντι του 30,8% για τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Τζον Κάμινγκς. Μετά την αιφνιδιαστική της εκλογή το 2018, η μικρότερη σε ηλικία βουλευτίνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει αναχθεί σε αστέρι του σώματος ενσαρκώνοντας τη νέα, αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, χωρίς να διστάσει να έρθει σε αντιπαράθεση ακόμη και με την επικεφαλής του, τη Νάνσι Πελόσι.

07:15 Ο Τραμπ αναμένεται να κερδίσει Τέξας και Οχάιο, ο Μπάιντεν Αριζόνα και Χαβάη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στις αμφίρροπες πολιτείες του Τέξας (38 εκλέκτορες) και του Οχάιο (18 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του Fox News. Από την άλλη, ο Τζο Μπάιντεν καταγράφει προς το παρόν προβάδισμα στην πολιτεία της Αριζόνας (11 εκλέκτορες), με 53,6% έναντι 45% του Τραμπ, με καταμετρημένο περίπου το 76% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research. Επίσης ο Δημοκρατικός υποψήφιος προβλέπεται να κερδίζει την πολιτεία της Χαβάης (4 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Fox News.

07:12 Ο αριθμός των εκλεκτόρων που συγκεντρώνουν Μπάιντεν και Τραμπ

07:08 Τραμπ: Κερδίζει στους Λατινοαμερικάνους χάνει στους ηλικιωμένους

06:52 Τα οριστικά αποτελέσματα για την πολιτεία Μϊσιγκαν πιθανόν να μην ανακοινωθούν πριν το βράδυ της Τετάρτης

Τα οριστικά αποτελέσματα για τη μάχη για τον Λευκό Οίκο στην αμφίρροπη πολιτεία Μίσιγκαν είναι πιθανό να μην είναι διαθέσιμα πριν το βράδυ της Τετάρτης, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο την υπουργό Εσωτερικών της πολιτείας.

06:46 Πορεία στην Ουάσινγκτον 

06:43 Ο Μπάιντεν παίρνει την Αριζόνα 

06:38 Τι περιμένουμε με τα μέχρι τώρα στοιχεία

Σε 17 πολιτείες αναμένεται να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτές είναι:

Indiana, Kentucky, Oklahoma, Tennessee, West Virginia, Arkansas, South Dakota, North Dakota, Alabama, South Carolina, Louisiana, Nebraska and Nebraska 3rd District, Utah, Missouri, Kansas, Wymong, και Mississippi

Σε 15 πολιτείες αναμένεται να κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν. Αυτές είναι:

Washington DC,  Vermont, Delaware, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Connecticut, Colorado, New Mexico, New Hampshire, Illinois, California, Oregon, Washington state

06:30 Ο Τζο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει την αμφίρροπη πολιτεία Αριζόνα, σύμφωνα με το Fox News

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει την αμφίρροπη πολιτεία Αριζόνα (11 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του Fox News.

06:25 FOX: Στον Τραμπ θα πάει και το Άϊνταχο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στην πολιτεία του Άϊνταχο (4 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του Fox News.

06:20 FOX: Ο Τραμπ προβλέπεται να κερδίσει τη Φλόριντα

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να κερδίσει στην αμφίρροπή πολιτεία Φλόριντα (29 εκλέκτορες), όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

06:15 Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στην πολιτεία της Νεμπράσκα (3 εκλέκτορες).

06:07 Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Οι Δημοκρατικοί διατήρησαν και μάλιστα ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και ABC.

Οι Δημοκρατικοί προβλέπεται να κερδίσουν τέσσερις με πέντε έδρες επιπλέον στη Βουλή, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά αυτά δίκτυα. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν 232 σε σύνολο 435 εδρών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία.

06:02 Εταιρείες στοιχημάτων βλέπουν πλέον νίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν πλέον προβάδισμα νίκης στις εκλογές στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλάζοντας τελείως την αρχική πρόβλεψή τους, κατά την οποία ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ήταν ο επικρατέστερος.

Κατά τη βρετανική Betfair, η πιθανότητα νίκης του Τραμπ υπολογίζεται πως ανέρχεται στο 60%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες το πρωί χθες Τρίτης. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 40% από 61%.

Σύμφωνα με τη Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, ο Τραμπ έχει ακόμα πιο υψηλή πιθανότητα νίκης, 65%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 35% από 61%.

05:49 Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει την πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ (4 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του NBC.

05:43 Στον Τραμπ το Κάνσας

05:40 Ο Ντόναλντ Τράμπ κέρδισε την ψήφο των λευκών και ο Τζο Μπάιντεν των υπόλοιπων

05:39  Το Ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας της Νεβάδα απέρριψε το αίτημα του Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών που ήθελαν να σταματήσουν την επεξεργασία και την καταχώρηση των επιστολικών ψήφων στην κομητεία Κλαρκ, που βρίσκεται και το Λας Βέγκας

05:32 Προηγείται σε Φλόριντα και Τζόρτζια ο Τραμπ

Με 3 ποσοσιταίες μονάδες προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, με το 91% των ψήφων να έχουν ενσωματωθεί. Συγκεκριμένα ο Τραμπ συγκεντρώνει το 51%, ενώ ο Μπάιντεν το 48%.

Αντίστοιχη εικόνα και στη Τζόρτζια, όπου οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στον Μπάιντεν, όμως φαίνεται να χάνει από τον Τραμπ που συγκεντρώνει 56% έναντι 43%.

05:29 Επανεκλέχθηκε το ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών, η Αλεχάντρια Οκάσιο Κορτές

05:28 Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενός σύμμαχος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επανεξελέγη σήμερα στη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και τους New York Times.

O 65χρονος γερουσιαστής με τη μεγάλη επιρροή νίκησε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Χάιμε Χάρισον, αν και τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζονταν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

05:20 FOX: Ο Τραμπ προβλέπεται να επικρατήσει στο Κάνσας -Προηγείται στο Οχάιο 

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προβλέπεται ότι θα επικρατήσει στην πολιτεία Κάνσας (6 εκλέκτορες), σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Στο μεταξύ στο Οχάιο (18 εκλέκτορες) — όπου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, αρχικά είχε προβάδισμα ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν, με 54,5% έναντι 44,3% του Τραμπ, στη συνέχεια η τάση αντιστράφηκε — με τον Ρεπουμπλικάνο να προηγείται με το 50,6% των ψήφων έναντι 48,1% του πρώην αντιπροέδρου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

05:11 Ελικόπτερο πετά πάνω από το Λευκό Οίκο, πληροφορίες για συλλήψεις 

05:09  Η Σάρα ΜακΜπράιντ το πρώτο διεμφυλικό άτομο που εκλέγεται ποτέ στη Γερουσία 

05:02 Μια υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων που στηρίζει το συνωμοσιολογικό κίνημα QAnon εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει την έδρα αυτή μετά τη νίκη της στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τον Αύγουστο, καθώς δεν είχε αντίπαλο αφού ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αποσύρθηκε.

04:57 Μάχη και στο Τέξας

Ένα από τα «κάστρα» των Ρεπουμπλικανών φαίνεται να παραπαίει σήμερα, με τα αποτελέσματα που φτάνουν αυτή την ώρα να δείχνουν απόλυτο διχασμό του εκλογικού σώματος.

Προς το παρόν οι δύο υποψήφιοι είναι ισόπαλοι στο 49,3% με μόλις 1.000 ψήφους διαφορά, γεγονός που δείχνει ότι εκεί θα παιχτεί ένα ακόμα θρίλερ της αποψινής βραδιάς

04:52 Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν από τους Ρεπουμπλικάνους μία έδρα στη Γερουσία στο Κολοράντο

Οι Δημοκρατικοί πήραν σήμερα μία έδρα στη Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κολοράντο μετά τη νίκη του πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Τζον Χίκενλουπερ έναντι του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Κόρι Γκάρντνερ.

Ο 68χρονος μετριοπαθής, πρώην επιχειρηματίας Χίκενλουπερ είχε θέσει υποψηφιότητα στις προκριμάτικες εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος για να λάβει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές, αλλά αποχώρησε πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, τον Αύγουστο του 2019.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν στην απερχόμενη Γερουσία τις 53 από τις 100 έδρες.

04:45 Ο Τζο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει το Κολοράντο

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει την πολιτεία του Κολοράντο (9 εκλέκτορες).

04:25 FOX: Ο Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να κερδίσει στο ‘Αρκανσο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στην πολιτεία Άρκανσο (6 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Fox News και το MSNBC.

04:18 Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και Νέου Μεξικού

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει τις πολιτείες της Νέας Υόρκης (29 εκλέκτορες) και του Νέου Μεξικού (5 εκλέκτορες), σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου Edison Research και του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

04:15 Ο Τραμπ προβλέπεται να κερδίσει τη Λουιζιάνα, τη Βόρεια και τη Νότια Ντακότα και το Γουαϊόμινγκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στις πολιτείες Λουιζιάνα (8 εκλέκτορες), Βόρεια Ντακότα (3 εκλέκτορες), Νότια Ντακότα (3 εκλέκτορες) και Γουαϊόμινγκ (3 εκλέκτορες), σύμφωνα με την πρόβλεψη του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

04:09 Ο Τραμπ παίρνει τη Νεμπράσκα

04:08 Στον Μπάιντεν η Νέα Υόρκη

04:07 Που έκλεισαν οι κάλπες

Οι κάλπες μόλις έκλεισαν σε Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, South Dakota, Texas, Wisconsin και Wyoming. Ο χάρτης θα αρχίσει να γεμίζει χρώμα αμέσως μετά που θα καταμετρηθούν τα πρώτα αποτελέματα

03:46 Μάχη στη Φλόριντα 

03:31 Οι δύο υποψήφιοι νικούν στις πολιτείες στις οποίες παρουσίαζαν δημοσκοπικό προβάδισμα

Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι πολιτείες για τις οποίες υπάρχει σαφής εικόνα δεν προκαλεί μέχρι στιγμής κάποια έκπληξη καθώς οι δύο υποψήφιοι νικούν στις πολιτείες στις οποίες παρουσίαζαν δημοσκοπικό προβάδισμα

03:20 Ο Μπάιντεν επικρατεί σε Ιλινόι, Νιού Τζέρζι, Μασαχουσέτη, Μέριλαντ, Κονέτικατ, Ρόουντ Άιλαντ, Ντέλαγουερ και στην Ουάσινγκτον

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται σύμφωνα με προβλέψεις ινστιτούτων και μέσων ενημέρωσης να επικρατεί στην πολιτεία Ιλινόι (20 εκλέκτορες), Νιού Τζέρζι (14), στη Μασαχουσέτη (11), στο Μέριλαντ (10), στο Κονέτικατ (7), στο Ρόουντ Άιλαντ (4), στο Ντέλαγουερ (3) και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον (3).

Τις προβλέψεις αυτές έκαναν (χωριστά) το ινστιτούτο Edison Research, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

03:14 Ο Τραμπ προβλέπεται να κερδίσει τις πολιτείες Οκλαχόμα, Τενεσί, Αλαμπάμα, Μισισίπι και Μιζούρι

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στις πολιτείες Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες), Τενεσί (11 εκλέκτορες), Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), Μισισίπι (6 εκλέκτορες) και Μιζούρι (10 εκλέκτορες).

03:10 Η προεκλογική ομάδα του Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη Νεβάδα προσέφυγαν εκτάκτως στη δικαιοσύνη για να περιορίσουν την επεξεργασία των επιστολικών ψήφων

Η προεκλογική ομάδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της πολιτείας Νεβάδα προσέφυγαν εκτάκτως στη δικαιοσύνη για να περιορίσουν τη διαδικασία επεξεργασίας και καταχώρησης των επιστολικών ψήφων στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται και το Λας Βέγκας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

03:06 Θρίλερ στη Φλόριντα

Με 0,2% προηγείται αυτή την ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα. Πριν λίγα λεπτά η διαφορά ήταν στο 0.9% υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Τα αποτελέσματα αυτά είναι με ενσωμάτωση σχεδόν 10.000.000 ψήφων γεγονός που δείχνει την κρισιμότητα το ζητήματος

03:03 Που κλείνουν οι κάλπες

Κλείνουν οι κάλπες σε Αλαμπάμα, Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ, Ουάσιγκτον (Πόλη), Φλόριντα, Ιλινόις, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μισισιπί, Μιζούρι, Νέο Χαμσάιρ, Νιου Τζέρσεϊ, Οκλαχόμα, Πενσιλβάνια, Ρόουντ Άιλαντ, Τένεσι

03:01 Η πρώτη αντίδραση Μπάιντεν

02:55 Προηγείται ο Μπάιντεν στο Οχάιο

Στην κρίσιμη πολιτεία του Οχάιο, στο 21% της ενσωμάτωσης, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με 63% έναντι 35% του Ντόναλντ Τραμπ

02:52 Ο Μπάιντεν παίρνει τη Βιρτζίνια 



01:12 Οι Ισπανόφωνοι ψηφοφόροι μπορεί να κρίνουν τη νίκη

Οι Ισπανόφωνοι έχουν γίνει η πιο σημαντική μειονότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος. Κερδίζοντας τις ψήφους τους σε μερικές βασικές πολιτείες θα μπορούσε να γείρει τη ζυγαριά και να δώσει τη νίκη. Υπάρχουν 32 εκατομμύρια Ισπανόφωνοι με δικαίωμα ψήφου, ή 13,3% του εκλογικού σώματος των ΗΠΑ, αριθμός υψηλότερος από αυτόν των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Pew. Και αυτός ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς κάθε χρόνο.

01:05 Οι σημαντικότερες εκλογές στις ΗΠΑ από το 1932, λέει ο Νίκολας Μπερνς

«Θα έχουμε κατ’ εμέ, τις σημαντικότερες εκλογές που μπορούν να θυμηθούν όσοι ζουν σήμερα στις ΗΠΑ. Ίσως οι σημαντικότερες από το 1932, με τον Φράνκλιν Ρούσβελτ. Έχουμε δύο πολύ διαφορετικούς υποψηφίους από πλευράς κοσμοθεωρίας, χαρακτήρα, αξιών και πολιτικής» ανέφερε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την περίοδο 1997-2001, και καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων στο Χάρβαρντ, Νίκολας Μπερνς, σε συνέντευξή του στον Φάνη Παπαθανασίου για την ΕΡΤ.

00:56 Απίστευτη γκάφα Μπάιντεν 

Αλλεπάλληλες γκάφες έκανε ο υποψήψιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Φιλαδέλφεια, καθώς μπέρδεψε τις εγγονές του και τους οποίους παρουσίασε τον γιο του, τον Μπο… ο οποίος έχει πεθάνει από το 2015.

00:47 Οι κάλπες κλείνουν σε λιγότερο από μία ώρα

00:46 Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από την Ανατολική Πτέρυγα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και την οικογένειά του

00:42 Μία τέντα για “ψήφο χωρίς μάσκα” στο Νέο Χάμσαϊρ κατέρρευσε ενώ η εκλογική διαδικασία ήταν σε εξέλιξη. 

Ένας 72χρονος, μέλος της εφορευτικής επιτροπής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και αναγκάζοντας τις αρχές να αναζητήσουν άλλη επιλογή για όσους ήθελαν να ψηφίσουν χωρίς να φορούν την μάσκα τους.

00:36 Προβλέψεις CNBC

Προβλέψεις σε Αριζόνα, Φλόριντα, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν από το CNBC βασισμένες σε ψηφοφόρους που ψήφισαν από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.

00:20 Το πρώτο ποιοτικό exit poll

Eντύπωση προκαλούν τα αποτελέσματα του πρώτου ποιοτικού exit poll που αναφέρουν ότι η προτεραιότητα των ψηφοφόρων ήταν σε μεγάλο ποσοστό (34%) η οικονομία. Στη δεύτερη θέση έρχονται η φυλετική ισότητα, ενώ στην τρίτη θέση με μόλις 18% επιλέγουν το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού

00:06 Οι ψηφοφόροι που ψήφισαν χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία ξεπέρασαν τα 100.000.000 

Τα 101 εκατομμύρια έχουν ξεπεράσει οι ψηφοφόροι που επέλεξαν να ψηφίσουν πριν την ημερομηνία των εκλογών, ενώ οι ουρές που σχηματίστηκαν σήμερα στα εκλογικά κέντρα ήταν τεράστιες, γεγονός που δείχνει σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις ότι οι ΗΠΑ θα δουν ένα ρεκόρ τουλάχιστον 100 ετών να σπάει σήμερα.

23:58 Τραμπ: Δεν έχω ετοιμάσει λόγο ούτε για νίκη ούτε για ήττα

“Η νίκη είναι εύκολη, ενώ η ήττα ‘οχι”, ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε εργαζόμενους της προεκλογικής του εκστρατείας.

23:45 Σε λίγα λεπτά τα πρώτα exit polls

23:30 Ένα εκατομμύριο σε ημέτερους για το φράχτη του Λευκού Οίκου

Ο όμιλος Arcus, μια εταιρεία ασφάλειας και διαχείρισης εκδηλώσεων που ιδρύθηκε από πρώην βοηθούς του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έλαβε συμβόλαιο της τελευταίας στιγμής για την προστασία του Λευκού Οίκου το βράδυ των εκλογών, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας The Intercept.

23:00 Το μήνυμα του Μπάιντεν: Ψηφίστε

23:03 Ο Τραμπ αποχωρεί από το Αρλινγκτον του Τέξας και χαιρετάει το συγκεντρωμένο πλήθος 

22:15 Μία κάτοικος του Αρλινγκτον δείχνει την… αγάπη της στον Τραμπ με το μεσαίο δάχτυλο

 

Ρεκόρ προσέλευσης

Η διαδικασία της ψηφοφοφορίας ξεκίνησε το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) της 3ης Νοεμβρίου, δίνοντας το σήμα για την έναρξη μίας άκρως ιστορικής διαδικασίας λόγω κορονοϊού και κοινωνικών ανισοτήτων οι οποίες έχουν δημιουργήσει κλίμα διχασμού στη χώρα.

Η σημερινή εκλογική διαδικασία δεν μοιάζει με καμία άλλη, καθώς οι συνέπειες από την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν σημαδέψει τις ΗΠΑ που βρίσκονται εδώ και μήνες σε κατάσταση συναγερμού όσον αφορά το δεύτερο κύμα του Covid-19.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίος ο αριθμός – ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων πολιτών οι οποίοι επέλεξαν να συμμετάσχουν στην κορυφαία διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα εκλογικά κέντρα.

Τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν ταχυδρομικά ή κατατέθηκαν αυτοπροσώπως από τους ψηφοφόρους τις προηγούμενες ημέρες αντιστοιχούν στο 72% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι λόγω της τάσης αυτής, είναι πιθανόν η συμμετοχή φέτος να σπάσει ρεκόρ όλων των εποχών.

Πέρα από τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον επέλεξαν τον… επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ οι εκατοντάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην ατζέντα των δύο υποψηφίων για την αντιμετώπιση του Covid-19. 

Από τη μία πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για την επανεκλογή του, χρεώνεται ορισμένα «φάουλ», όπως την αργή αντίδραση στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τον «καυγά» με τον ΠΟΥ, αλλά και τον κορυφαίο επιδημιολόγο της χώρας, Άνθονι Φάουτσι.

Από την άλλη, ο Τζο Μπάιντεν (που φέρεται να έχει προβάδισμα για τη… διαμονή στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις) κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος στην «περίεργη» και λειψή προεκλογική περίοδο, υποσχόμενος να ξεδιπλώσει ένα ορθολογικό πλάνο για τον περιορισμό των συνεπειών του κορονοϊού, που έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα τις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν επίσης το κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί από τις κοινωνικές ανισότητες που μαστίζουν σχεδόν όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Οι κοινότητες των Αφροαμερικανών «βράζουν» ακόμη από τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν από την αστυνομία εναντίον πολιτών, με κυριότερο περιστατικό τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ που πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων. 

Συν τοις άλλοις, το ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα ενισχύεται από την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ που παίρνει φθίνουσα πορεία το τελευταίο διάστημα λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα στην πάλαι ποτέ «κραταιά υπερδύναμη» που έχει να λύσει ορισμένες εξισώσεις σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας, την αντιμετώπιση του ιού, τη θέση της στον παγκόσμιο διπλωματικό χάρτη και φυσικά την κλιματική αλλαγή. 

Ο «άγνωστος Χ» αυτής της εξίσωσης είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα αναδειχθεί το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) όταν θα έχουν κλείσει οι κάλπες από όλες τις Πολιτείες. 

«Τείχος προστασίας» γύρω από τον Λευκό Οίκο

Οι ομοσπονδιακές αρχές της Ουάσιγκτον προετοιμάζονται για ταραχές γύρω από την προεδρική κατοικία, όπου αναμένεται να εγερθεί φράχτης. Πληροφορίες του CNN κάνουν λόγο για το ίδιο είδος φράχτη που είχε εγερθεί και το καλοκαίρι, όταν τα συλλαλητήρια του κινήματος Black Lives Matter συγκλόνιζαν την πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Πώς καθορίζεται ο νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος στις ΗΠΑ δεν καθορίζεται απευθείας από τους πολίτες. Στις εκλογές οι δύο υποψήφιοι αγωνίζονται να αθροίσουν ποσοστά για τα κόμματά τους ώστε να εκλεγούν από το «κολέγιο των εκλεκτόρων», το οποίο καθορίζεται στις εκλογές. Αν και ιστορικά το Κολέγιο έχει ισχυρά κοινωνικά ερείσματα, τα τελευταία χρόνια έχει επικριθεί σφοδρά καθώς τελικά οι έδρες δεν ανταποκρίνονταν στη λαϊκή ψήφο. Αυτό συνέβη και στις εκλογές του 2016, όταν η Χίλαρι Κλίντον έχασε από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι 48 από τις 50 πολιτείες προβλέπουν τη χορήγηση όλων των εκλεκτορικών ψήφων που τους αναλογούν στο κόμμα που κερδίζει τις ψήφους των πολιτών με τη μέθοδο «winner takes all», σε αντίθεση με το σύστημα των εδρών που έχουμε στην Ελλάδα και διανέμονται με σχετική αναλογικότητα ανάμεσα στα κόμματα σε κάθε περιφέρεια.

Οι περισσότερες πολιτείες είναι ταυτισμένες με πολιτικά κόμματα και θεωρείται δεδομένο το αν θα ψηφίσουν το ένα ή το άλλο κόμμα. Συνεπώς, η προσοχή στρέφεται σε περίπου 12 πολιτείες όπου η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών δεν είναι τόσο δεδομένη. Τέτοιες πολιτείες είναι η Φλόριντα και το Oχάιο. Ωστόσο, φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές πολιτείες, όπως η Αριζόνα και το Τέξας, όπου φαίνεται να υπάρχει ισχυρό ρεύμα υποστήριξης των Δημοκρατικών.

Αν και χρειάζονται πολλές ημέρες για να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, συνήθως το αποτέλεσμα είναι σαφές από τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης των εκλογών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter