Εκλογές ΗΠΑ: Θα χρειαστεί χρόνος για τον τελικό νικητή, κάποια πρόωρα αποτελέσματα μπορεί να αλλάξουν

Εκλογές ΗΠΑ: Θα χρειαστεί χρόνος για τον τελικό νικητή, κάποια πρόωρα αποτελέσματα μπορεί να αλλάξουν

H Wall Street Journal προειδοποιεί ότι ο τελικός νικητής στις ΗΠΑ θα αργήσει να ανακοινωθεί και σίγουρα δεν μπορεί να εξάγει κανείς οριστικά συμπεράσματα τις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το σίγουρο είναι ότι η πρόωρη ψηφοφορία (ψήφισε σχεδόν το 60% των Αμερικανών) γίνεται είτε αυτοπροσώπως πριν από την Ημέρα των Εκλογών είτε μέσω ταχυδρομείου. Αυτοί οι ψήφοι, γράφει η WSJ συχνά περιλαμβάνονται στα αρχικά αποτελέσματα που δίνονται στη δημοσιότητα από πολλές πολιτείες, μαζί με μέρος των αποτελεσμάτων της ημέρας των Εκλογών, αμέσως μετά το κλείσιμο των δημοσκοπήσεων.

Ωστόσο τα ψηφοδέλτια διά αλληλογραφίας χρειάζονται χρόνο για να ανακοινωθούν, για να ανοίξουν οι φάκελοι και να επαληθευτεί η ετυμηγορία. Κάποιες μάλιστα πολιτείες, όπως για παράδειγμα η Πενσυλβανία η οποία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, αρχίζουν να ανοίγουν και να μετράνε αυτά τα ψηφοδέλτια αλληλογραφίας την Ημέρα των Εκλογών.

Στο Μίσιγκαν, ο υπουργός Εξωτερικών Jocelyn Benson δήλωσε χθες (Δευτέρα) ότι θα χρειαστεί έως την Παρασκευή για να μετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια αφού οι αξιωματούχοι των εκλογών θα μετρήσουν και τις πρόωρες ψήφους και τις σημερινές από σήμερα Τρίτη.

Κάποιες άλλες όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Οχάιο θα συμπεριλάβουν αυτές τις ψήφους μεταξύ των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσουν σήμερα (Τρίτη) το βράδυ.

Ορισμένοι αξιωματούχοι μάλιστα προειδοποιούν ότι τα όποια αποτελέσματα ανακοινωθούν σήμερα μπορεί με την καταμέτρηση των πρόωρων ψήφων να αλλάξουν την επόμενο ημέρα. Δημοσκόποι ισχυρίζονται ότι οι οπαδοί του Μπάιντεν έχουν επιλέξει σε μεγάλο βαθμό να ψηφίσουν μέσω της πρόωρης και επιστολικής ψήφου ενώ οι οπαδοί του Τραμπ που έχει αμφισβητήσει την επιστολική ψήφο θα προσέλθουν σήμερα μαζικά στις κάλπες.

Εκλογές ΗΠΑ: καταστηματάρχες οχυρώνουν τα μαγαζιά τους

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του euronews στην Ουάσιγκτον, Τζακ Πάροκ «Η Αμερική προετοιμάζεται για μια ταραχώδη περίοδο μετά τις εκλογές» αφού υπάρχουν φόβοι «πως αν ο Τραμπ απορρίψει ή αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, οι υποστηρικτές του ίσως βγουν στους δρόμους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί καταστηματάρχες για παράδειγμα στην Ουάσινγκτον σφραγίζουν τις προσόψεις των μαγαζιών του φοβούμενοι επεισόδια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο Μάρτιν Λάκοβιτς, διατηρεί εστιατόριο στο κέντρο της Ουάσιγκτον λέει ότι οι πελάτες του είναι μέλη της πολιτικής ελίτ της πόλης και αποφάσισε να σφραγίσει το μαγαζί του φοβούμενος πως οι ταραχές του περασμένου καλοκαιριού θα επαναληφθούν.

«Στο δρόμο αυτό, διέλυσαν όλα τα παράθυρα. Δεν θέλουμε λοιπόν να πάρουμε κανένα ρίσκο με τις εκλογές που έρχονται και τις διαδηλώσεις. Προσπαθούμε να πάρουμε τα μέτρα μας για να μείνουμε ασφαλείς», λέει στο euronews.

Στους ίδιους δρόμους τον περασμένο Ιούνιο, έλαβαν χώρα εκτεταμένα επεισόδια και μεγάλες καταστροφές περιουσιών και το πλιάτσικο ήταν συχνά φαινόμενα μετά την ολοκλήρωση των ειρηνικών διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter. Μέλη του κινήματος συνεχίζουν τις καθημερινές κινητοποιήσεις στα βόρεια προάστια της Ουάσιγκτον έξω από το αστυνομικό τμήμα. Αυτή τη φορά διαμαρτύρονται για τον θάνατο του 20χρονου Κάρον Χάιλτον-Μπράουν, που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια καταδίωξης.

Αντίστοιχοι φόβοι εκφράζονται και για οπαδούς του Τραμπ μεταξύ των οποίων υπάρχουν βαριά οπλισμένες ακροδεξιές ομάδες έτοιμες να βγουν στους δρόμους αν ο νυν πρόεδρος αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter