Εκλογές ΗΠΑ: Οι Ισπανόφωνοι ψηφοφόροι μπορεί να κρίνουν τη νίκη

Εκλογές ΗΠΑ: Οι Ισπανόφωνοι ψηφοφόροι μπορεί να κρίνουν τη νίκη

Οι Ισπανόφωνοι έχουν γίνει η πιο σημαντική μειονότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος. Κερδίζοντας τις ψήφους τους σε μερικές βασικές πολιτείες θα μπορούσε να γείρει τη ζυγαριά και να δώσει τη νίκη. Υπάρχουν 32 εκατομμύρια Ισπανόφωνοι με δικαίωμα ψήφου, ή 13,3% του εκλογικού σώματος των ΗΠΑ, αριθμός υψηλότερος από αυτόν των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Pew. Και αυτός ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς κάθε χρόνο.

Ωστόσο, οι Ισπανόφωνοι ψηφοφόροι δεν είναι μια μονολιθική ομάδα. Από το σύνολο των Λατίνων με δικαίωμα ψήφου, το 59% έχει μεξικάνικο υπόβαθρο, το 14% έχει καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, το 5% είναι Κουβανοαμερικάνοι και το 22% αναφέρουν άλλες καταγωγές, σύμφωνα με το ίδιο ερευνητικό κέντρο.

Και τα στοιχεία απογραφής δείχνουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι μετανάστες, πόσο δε μάλλον χωρίς έγγραφα. Περίπου το 75% γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανησυχίες τους είναι παρόμοιες με εκείνες των υπόλοιπων αμερικανών πολιτών. Η κρίση του κορονοϊού, η ασφάλιση υγείας, οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί – αυτές είναι οι κύριες ανησυχίες τους, πέραν της μεταναστευτικής ή της φυλετικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις Latino Decisions, μια ερευνητική ομάδα πολιτικών απόψεων με Δημοκρατική κλίση.

Ισπανόφωνο «κλειδί» για τρεις αμφίρροπες πολιτείες

Οι αμφίρροπες πολιτείες στις οποίες η λατινική ψήφος θα μπορούσε να είναι καθοριστική είναι, πάνω απ ‘όλα, η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια και η Αριζόνα. Αυτές οι πολιτείες ψήφισαν τον Τραμπ στις εκλογές του 2016 και όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα σε αυτές σήμερα καθώς οι «ισπανόφωνες» ψήφοι θα μπορούσαν να στραφούν προς τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με την Equis Research, η οποία ειδικεύεται σε αυτήν την ομάδα ψηφοφόρων.

Στην Αριζόνα, η οποία έχει ένα από τα μεγαλύτερα σύνορα με το Μεξικό και όπου το 24% του εκλογικού σώματος είναι ισπανόφωνο, ο Τραμπ κέρδισε με μόλις 90.000 ψήφους πριν από τέσσερα χρόνια. Η Equis Research πιστεύει ότι εάν η συμμετοχή των λευκών ψηφοφόρων παραμείνει σταθερή στο 48% και η προσέλευση των Λατίνων ανέλθει πάνω από το 18%, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να έχει την ευκαιρία να κερδίσει την πολιτεία.

Στην Πενσυλβανία, οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι αποτελούν μόνο το 6% του συνόλου, αλλά το χάσμα μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατών είναι τόσο στενό που αυτή η ομάδα θα μπορούσε να καταλήξει να αποφασίσει τις εκλογές.

Η Φλόριντα είναι μια ειδική περίπτωση. Η ισπανόφωνη κοινότητα χωρίζεται σε εκείνη της Κούβας και της Βενεζουέλας από τη μία, η οποία παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους, και εκείνης με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, που κλίνει προς το Δημοκρατικό Κόμμα. Στη Φλόριντα, δεδομένης της σταθερής προσέλευσης λευκών ψηφοφόρων στο 40%, ο Μπάιντεν θα χρειαζόταν υψηλό ποσοστό συμμετοχής ισπανόφωνων για να κερδίσει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter