Εκλογές με τη νέα απογραφή – Οι εκτιμήσεις για τον νέο εκλογικό «χάρτη»

Εκλογές με τη νέα απογραφή – Οι εκτιμήσεις για τον νέο εκλογικό «χάρτη»

Τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής θα χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή των προσεχών εκλογών, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά το καθιερωμένο briefing των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα. Η χρήση των στοιχείων του 2021 φέρνει ανατροπές όσον αφορά τις έδρες, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις από την περιφέρεια προς την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

«Χοντρικά, αυτό που αναμένεται είναι η κατά κανόνα μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες, όχι εκτιμώ πάνω από 8-10 τον αριθμό) προς εκλογικές περιφέρειες της τέως Β’ Αθηνών, την Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών», είχε αναφέρει σχετικά ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Τα κομματικά επιτελεία αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής, τα οποία θα επικυρωθούν με Προεδρικό Διάταγμα τον Δεκέμβριο. Τη σκυτάλη θα λάβει το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο με απόφασή του θα καθορίσει τον αριθμό των εδρών σε κάθε Περιφέρεια.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθυσμό της Ελλάδας, όπου καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την απογραφή του 2011, εκτιμάται ότι στον εκλογικό «χάρτη» θα υπάρξει αύξηση των μονοεδρικών, αλλά και την ενίσχυση των εδρών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«H απογραφή του 2021-2022 δεν αναμένεται να επιφέρει περισσότερες αλλαγές από όσες είχε επιφέρει η απογραφή του 2011», σημείωσε χαρακτηριστικά για το θέμα ο Θεόδωρος Λιβάνιος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter