Εκλογές στη Νότια Κορέα εν μέσω πανδημίας

Εκλογές στη Νότια Κορέα εν μέσω πανδημίας

Οι Νοτιοκορεάτες καλούνται σήμερα στις κάλπες υπό αυστηρά μέτρα υγιεινής για τις βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες εθνικές εκλογές που διεξάγονται παγκοσμίως εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Τα περίπου 14.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας) αφού απολυμάνθηκαν και οι 43,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να φορούν μάσκα και γάντια και να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο όσο περιμένουν. Εξάλλου μόλις φτάνουν στα εκλογικά κέντρα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας τους και όσοι εμφανίζουν μεγαλύτερη του 37,5 οδηγούνται σε ειδικό θάλαμο για να ψηφίσουν.

Περίπου το 27% των ψηφοφόρων είχαν επιλέξει να ψηφίσουν νωρίτερα το Σαββατοκύριακο, ανάμεσά τους και περίπου 2.800 ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι μπόρεσαν να ψηφίσουν μέσω επιστολής ή σε ειδικά εκλογικά κέντρα.

Οι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα θα μπορέσουν να ψηφίσουν μετά τις 18:00, όταν έχουν φύγει από τα εκλογικά κέντρα οι υπόλοιποι ψηφοφόροι.

Οι εκλογές θα κρίνουν ποιος θα έχει τον έλεγχο του κοινοβουλίου των 300 εδρών και θα καθορίσουν την ικανότητα του προέδρου Μουν Τζε-ιν να προχωρήσει την ατζέντα του κατά τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (DP) του Μουν είναι φαβορί για να κερδίσει. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν προτού ξεκινήσει η επίσημη προεκλογική περίοδος που διήρκησε δύο εβδομάδες, το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται πολύ μπροστά από το συντηρητικό Κόμμα του Ενωμένου Μέλλοντος (UFP).

Εξάλλου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά ότι η κυβέρνηση έκανε καλή δουλειά στη διαχείριση της επιδημίας, ενώ οι εκτεταμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων έχουν καταστήσει τη Νότια Κορέα μοντέλο για τις άλλες χώρες που πλήττονται από την covid-19.

Η Νότια Κορέα είναι μία από τις πρώτες χώρες που πραγματοποιεί εθνικές εκλογές μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, την ώρα που άλλες χώρες ανέβαλαν τις εκλογές που είχαν προγραμματίσει.

Αν και κάποτε ήταν αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο ξέσπασμα της covid-19 εκτός Κίνας, η Νότια Κορέα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της επιδημίας χωρίς να εφαρμόσει ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα στον πληθυσμό χάρη σε μια τεράστια εκστρατεία ελέγχων και ιχνηλάτησης επαφών των ασθενών.

Το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα 27 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 10.564. Ο ημερήσιος απολογισμός κυμαίνεται γύρω στα 30 νέα κρούσματα εδώ και μία εβδομάδα και τα περισσότερα αφορούν ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter