Εκλογές στη Δανία: Σε τροχιά νίκης οι Σοσιαλδημοκράτες – Αμφίβολη η Φρεντέρικσεν για την πρωθυπουργία

Εκλογές στη Δανία: Σε τροχιά νίκης οι Σοσιαλδημοκράτες – Αμφίβολη η Φρεντέρικσεν για την πρωθυπουργία

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα φαίνεται ότι θα είναι εκείνο που θα κόψει πρώτο το νήμα της εκλογικής κούρσας που λαμβάνει χώρα αυτή την Τρίτη. Το αν θα παραμείνει η Μέτε Φρεντέρικσεν στη θέση της πρωθυπουργού, όμως, θα εξαρτηθεί από τη νέα διαμόρφωση του κατακερματισμένου πολιτικού πεδίου της χώρας.

Η Φρεντέρικσεν αναγκάστηκε να πάει σε πρόωρες εκλογές όταν ένα αριστερό κόμμα που στήριζε την κυβέρνηση μειοψηφίας απέσυρε τη στήριξή του. Η πρωθυπουργός της χώρας έχει δηλώσει ότι μπορεί να κάνει συμμαχίες με κόμματα και από τις δύο πλευρές του πολιτικού κέντρου, ώστε να πλοηγήσει τη χώρα μέσα σε δύσκολες στιγμές.

Κατακερματισμένο πολιτικό πεδίο

Στη Δανία υπάρχουν 14 κόμματα που χωρίζονται σε δυο μεγάλα μπλοκ, το «κόκκινο» που «γέρνει» αριστερά και λαμβάνει περίπου 49% στις δημοσκοπήσεις, και το δεξιό «μπλε» μπλοκ, που παίρνει περί τις 41 ποσοστιαίες μονάδες. Και τα δύο μπλοκ φαίνεται ότι θα χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 90 εδρών στο κοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται από 179 έδρες συνολικά.

Έτσι, οι εκλογές αναμένεται να εξελιχθούν σε μια μάχη για τις κεντρώες ψήφους, με τον πρώην πρωθυπουργό Λαρς Λόκκε Ράσμουσεν να αναδεικνύεται σε «βασιλοποιό», αφού με το νέο κόμμα που ίδρυσε, τους Μετριοπαθείς, φαίνεται να κερδίζει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που καλοβλέπουν και τα δύο μεγάλα μπλοκ.

Σκληρός διαπραγματευτής

Ο Ράσμουσεν δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του σχετικά με το αν θα στηρίξει κάποιο από τα δύο μπλοκ, αλλά αν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν και κερδίσει 10% στις εκλογές, οι περίπου 20 βουλευτές που θα αναλογούν στο κόμμα του θα μπορούν να καθορίσουν τις ισορροπίες ισχύος στη Βουλή.

Μπορεί ακόμα να φτάσει και στο σημείο να εξωθήσει τα πράγματα σε μια συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων μπλοκ, και να προτείνει τον εαυτό του για τη θέση του πρωθυπουργού. Άλλωστε, έχει τη φήμη του σκληρού διαπραγματευτή, ενώ δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του για την θέση του πρωθυπουργού. Μια τέτοια ευρεία συνεργασία στην κυβέρνηση της Δανίας έχει να πραγματοποιηθεί από το 1978.

Ευρεία συμμαχία σε αβέβαιες εποχές

Τόσο ο Ράσμουσεν όσο και η Φρεντέρικσεν έχουν δηλώσει ότι οι ελλείψεις ενέργειας, ο αχαλίνωτος πληθωρισμός και οι ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία –όπως προκύπτει και από τη δολιοφθορά των δύο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream κοντά στα ύδατα της Δανίας– σημαίνει ότι η χώρα θα εξυπηρετείτο καλύτερα από έναν κυβερνητικό συνασπισμό μιας ευρείας συνεργασίας των κομμάτων.

Έρευνες γνώμης δείχνουν ότι οι Δανοί κατατάσσουν τα θέματα ασφάλειας και άμυνας υψηλότερα από κάθε άλλη φορά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Έτσι, το κόμμα της Φρεντέρικσεν έχει ξεκινήσει μια πανεθνική διαφημιστική εκστρατεία με το σύνθημα «Ασφαλώς σε αβέβαιες εποχές».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter