Εκλογές στη Γαλλία: Οι υποσχέσεις του Μακρόν εάν επανεκλεγεί πρόεδρος

Εκλογές στη Γαλλία: Οι υποσχέσεις του Μακρόν εάν επανεκλεγεί πρόεδρος

Το 2017, οι πρώτοι μήνες του Εμανουέλ Μακρόν στο παλάτι των Ηλυσίων του επέτρεψαν, όπως είπε ο ίδιος, να θέσει τα θεμέλια της φιλοδοξίας του να «μεταμορφώσει τη χώρα σε βάθος». Ακολούθησε ο νόμος για την σε βάθος τροποποίηση του εργατικού κώδικα με διατάγματα, η οποία ενέτεινε την εργασιακή επισφάλεια, η αντικατάσταση του φόρου αλληλεγγύης στον πλούτο (ISF) από έναν φόρο στην ακίνητη περιουσία, η μείωση της εξατομικευμένης στεγαστικής βοήθειας πέντε ευρώ το μήνα και το άνοιγμα των Γαλλικών Σιδηροδρόμων στον ανταγωνισμό…

Τόσες πολλές αρχικές μεταρρυθμίσεις που σημάδεψαν την πενταετή θητεία του και προκάλεσαν κριτική από την αντιπολίτευση σε όλη τη θητεία του. Πέντε χρόνια μετά, λοιπόν, πώς θα μοιάζει η έναρξη της δεύτερης πενταετούς θητείας του Εμανουέλ Μακρόν; Ο απερχόμενος πρόεδρος υποσχέθηκε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ότι ήθελε να «αλλάξει την επόμενη ημέρα των εκλογών» την εμπλοκή στα πολιτικά πράγματα για τους γάλλους πολίτες, να τους κάνει πιο ενεργούς και ότι η γνώμη τους εισακούεται. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι σκοπεύει να ηγηθεί «μιας νέας μεγάλης διαρκούς συζήτησης».

Μετά από μια σειρά κρίσεων, από τα «κίτρινα γιλέκα» μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, εν μέσω πανδημίας του Covid-19, ο Μακρόν πιστεύει ότι «η κοινωνία είναι τόσο διασπασμένη, μερικές φορές αποπροσανατολισμένη», που χρειάζεται πλέον «καλοσύνη» στην εφαρμογή των κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, ζήτησε επίσης περισσότερες διαβουλεύσεις «σε τοπικό επίπεδο».

Διατήρηση «ενεργειακής ασπίδας»

Επί της ουσίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ορίσει αρκετά «έργα προτεραιότητας» που επιθυμεί να ξεκινήσει «από αυτό το καλοκαίρι» ή κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, εάν εκλεγεί. Μεταξύ αυτών, ο αγώνας για την αγοραστική δύναμη, που ήταν ένα από τα κύρια θέματα αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Μακρόν υποσχέθηκε στο TF1, στις 13 Απριλίου, ότι θα υιοθετήσει, «από αυτό το καλοκαίρι, έναν εξαιρετικό νόμο για την αγοραστική δύναμη», ο οποίος θα επιτρέψει ιδίως την αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό -που βρίσκεται γύρω στο 4% – ή να ελαφρύνουν τις χρεώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. Την επομένη του πρώτου γύρου, ο Μακρόν αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί για τη σύνταξη στα 65, κάτι που αποτέλεσε «σημείο έντασης» στο προεδρικό του σχέδιο.

Ο υποψήφιος του κόμματος La République en Marche (LRM) υπόσχεται επίσης ότι αυτό το κείμενο θα αναγκάσει τις εταιρείες που επιτυγχάνουν καλά αποτελέσματα να πληρώσουν ένα «μέρισμα εργαζομένων» με δύο τρόπους: «είτε με τη διανομή κερδών είτε την αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης». Αυτό το μπόνους – που ονομάζεται επίσης «μπόνους Μακρόν» – δημιουργήθηκε το 2019 για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των «κίτρινων γιλέκων». Επιτρέπει στους εργοδότες να πληρώνουν τους εργαζομένους που κερδίζουν λιγότερο από το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού ένα μπόνους που απαλλάσσεται από φόρο για τον εργαζόμενο και την κοινωνική ασφάλιση. Οι εισφορές για το αφεντικό ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένο στα 1.000 ευρώ, ο Μακρόν επιθυμεί να ανεβάσει αυτό το επίπεδο στα 6.000 ευρώ. Με αυτές τις δύο επιλογές, ο Μακρόν «θέλει να διασφαλίσει ότι, όταν οι μέτοχοι πλουτίζουν επειδή ο τζίρος είναι καλός, το αφεντικό να υποχρεούται να πληρώσει είτε μερίδιο συμμετοχής στα κέρδη, είτε μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ», εξήγησε στο France Bleu, στις 14 Απριλίου.

Για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ο Μακρόν σκοπεύει επίσης να «διατηρήσει μια ασπίδα για την τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», καθώς και την «έκπτωση στην αντλία» που ισχύει από την 1η Απριλίου για να «συγκρατηθούν οι τιμές του ντίζελ και της βενζίνης εάν οι αγορές συνεχίσουν να τις πιέζουν να ανεβούν στα ύψη».

Επανεξέταση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων

Σε αυτό το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης, ο Μακρόν επιθυμεί επίσης να αυξήσει, γρήγορα μετά την εκλογή του, αυτή των δημοσίων υπαλλήλων. Ενώ η υπουργός Δημόσιας Υπηρεσίας, Αμελί ντε Μονσαλέν, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι το σημείο του δείκτη, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των μισθών των πρακτόρων, θα αναβαθμιστεί «πριν από το καλοκαίρι», ο υποψήφιος πρόεδρος επιθυμεί να προχωρήσει περαιτέρω αν επανεκλεγεί. Στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Franceinfo, στις 15 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι, «το καλοκαίρι», η μελλοντική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για «την πλήρη μεταρρύθμιση των δικτύων και της οργάνωσης της δημόσιας υπηρεσίας. Και μετά, θα γίνει ανατίμηση του δείκτη ώστε να είναι δυνατή η αύξηση της αγοραστικής δύναμης».

Στη συνέχεια, ο Μακρόν σκοπεύει να δρομολογήσει τη συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση, που είναι ένα από τα εμβληματικά μέτρα του, αλλά και ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα του προγράμματός του. Ενώ αρχικά ήθελε να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 και να το κάνει στο τέλος του καλοκαιριού, ο υποψήφιος έπρεπε να κάνει πίσω κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο, εξαιτίας της κριτικής στο μέτρο από τα αριστερά. Καταρχάς, θέλει τώρα να ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση μάλλον «το επόμενο φθινόπωρο» ευνοώντας τη «διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους». Όσον αφορά το περιεχόμενο, τώρα θέλει να καθυστερήσει την ηλικία έναρξης κατά τέσσερις μήνες το χρόνο για να φτάσει τα 64 «το 2027-2028» και να θέσει σε εφαρμογή «ρήτρα αναθεώρησης» για να εξετάσει εάν θα ανέβει τα 65 έτη «μέχρι το 2031». Στοχεύει επίσης, σε αυτό το νομοσχέδιο για την αγοραστική δύναμη, να αυξήσει την «κατώτατη σύνταξη σε πλήρη σύνταξη στα 1.100 ευρώ», έναντι 980 ευρώ σήμερα.

Μια «νέα μέθοδος» για το σχολείο και την υγεία

Ο Μακρόν είναι πιο ασαφής για τις προθεσμίες για τα άλλα «σχέδια προτεραιότητας». Σε συνέντευξή του στη Figaro, στις αρχές Απριλίου, υποσχέθηκε να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις για το σχολείο, την υγεία, την αυτονομία και τη δικαιοσύνη «από τον πρώτο χρόνο», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Για το σχολείο και την υγεία, υπόσχεται και εκεί «μια νέα μέθοδο» που ζητά μια «ευρεία διαβούλευση» των φορέων αυτών των δύο τομέων για να «προσαρμόσουν τις λύσεις στην πραγματικότητα». Για την εκπαίδευση, ο κ. Μακρόν σκοπεύει συγκεκριμένα να αυξήσει «σημαντικά» τους μισθούς των εκπαιδευτικών και να «καθορίσει μαζί τους νέες αποστολές». Και για την υγεία, μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, υπόσχεται να ενισχύσει «την πολιτική πρόληψης», «την απλοποίηση του νοσοκομείου και τη διοίκησή του» και τη βελτίωση της «πρόσβασης στην επείγουσα περίθαλψη».

Τέλος, για τη διπλωματία και τις εξωτερικές υποθέσεις, ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους σκοπεύει να συνεχίσει την παράδοση των εκλεγμένων προέδρων ταξιδεύοντας γρήγορα στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2017, μετά τη νίκη του, είχε ήδη κλείσει την πρώτη του επίσκεψη στην προκάτοχο του Σολτς, Άνγκελα Μέρκελ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter