Σλοβενία: Προβάδισμα-έκπληξη του φιλελεύθερου Γκόλομπ έναντι του συντηρητικού Γιάνσα

Ένας φιλελεύθερος υποψήφιος, νεοεισερχόμενος στην πολιτική ζωή της χώρας, προηγείται στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σλοβενία, σύμφωνα με ένα έξιτ-πολ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον αμφιλεγόμενο πρωθυπουργό Γιάνες Γιάνσα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο 55χρονος Ρόμπερτ Γκόλομπ, πρώην επιχειρηματίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, έδινε μάχη στήθος με στήθος με τον Γιάνσα. Καμία δεν προέβλεψε νίκη με τόσο μεγάλη διαφορά.

Σύμφωνα με το έξιτ-πολ που έδωσε στη δημοσιότητα το ιδιωτικό κανάλι Pop TV μόλις έκλεισαν οι κάλπες, το Κίνημα Ελευθερίας (GS) του Γκόλομπ συγκεντρώνει ποσοστό 35,8% έναντι 22,5% του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του Γιάνσα.

«Είναι μάλλον έκπληξη» σχολίασε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του GS, Ούρσκα Κλάκοτσαρ Ζούπαντσιτς, κάνοντας λόγο για «νίκη της δημοκρατίας».

Στο απέναντι στρατόπεδο, ο υπουργός Εσωτερικών Άλεξ Χόις είπε ότι θέλει να περιμένει «την επίσημη καταμέτρηση του αποτελέσματος».

Εκτός από τις 26 έδρες στο κοινοβούλιο, που φαίνεται ότι τις έχει ήδη εξασφαλίσει, ο Γκόλομπ υπολογίζει και στη στήριξη πολλών κεντροαριστερών κομμάτων ώστε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία που χρειάζεται στο 90μελές κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

 

Ετικέτες