Εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία: Ξεκίνησε η ενσωμάτωση των ψήφων, πρώτο μέχρι στιγμής το Sinn Fein

Εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία: Ξεκίνησε η ενσωμάτωση των ψήφων, πρώτο μέχρι στιγμής το Sinn Fein

Η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της 5ης Μαΐου έχει ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής, με τις προβλέψεις για νίκη του Sinn Fein και κατάκτηση των περισσότερων εδρών στη Συνέλευση του Στόρμοντ να επιβεβαιώνονται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Στην καταμέτρηση της πρώτης προτίμησης των ψηφοφόρων, αφού οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν όσους υποψήφιους επιθυμούν, ακόμα και από διαφορετικά κόμματα, το Sinn Fein έρχεται πρώτο με 28,3% ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα Ενωτιστών έρχεται δεύτερο, με 22,7%. Τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και αναμένεται να αλλάξουν μέχρι το τέλος της καταμέτρησης.

Η συνέλευση της Βορείου Ιρλανδίας αριθμεί 90 έδρες, με το Sinn Fein στις προηγούμενες εκλογές του 2017 να κατακτά 27 από αυτές, μόλις μία πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα Ενωτιστών. Σε αυτές τις εκλογές το αριστερό κόμμα αναμένεται να κατακτήσει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών. Για να επιβεβαιωθεί όμως αυτό θα πρέπει να τελειώσει η καταμέτρηση σε ένα ιδιαίτερο εκλογικό σύστημα.

Ιδιόρρυθμο εκλογικό σύστημα

Τα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από το απόγευμα του Σαββάτου, εξαιτίας σε μεγάλο βαθμό στο πολύπλοκο σύστημα εκλογικό της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν όσους υποψήφιους επιθυμούν, ιεραρχώντας τις προτιμήσεις τους κατά αύξοντα αριθμό: γράφουν «1» δίπλα από την πρώτη τους προτίμηση, «2» δίπλα από τη δεύτερη, κοκ.

Μια ποσόστωση υπολογίζεται για κάθε εκλογική περιφέρεια χρησιμοποιώντας έναν μαθηματικό τύπο, με βάση τον αριθμό των εδρών και τον αριθμό των ψήφων. Όλες οι ψήφοι πρώτης προτίμησης καταμετρώνται και εκλέγονται όλοι οι υποψήφιοι που πληρούν την ποσόστωση.

Εάν ένας υποψήφιος έχει περισσότερες ψήφους από όσες χρειάζεται για να καλύψει την ποσόστωση, τότε οι επιπλέον ψήφοι του μεταφέρονται στους υπόλοιπους υποψηφίους: επομένως ο υποψήφιος με την ένδειξη «2» σε αυτά τα ψηφοδέλτια παίρνει αυτές τις ψήφους.

Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους βγαίνει «νοκ άουτ» και οι δεύτερες προτιμήσεις τους μεταφέρονται σε άλλους υποψηφίους. Η ίδια διαδικασία συνεχίζεται γύρο το γύρο καταμετρήσεων με τον υποψήφιο με τις λιγότερες ψήφους να τίθεται νοκ άουτ και οι ψήφοι του να μεταφέρονται σε υποψηφίους που είναι ακόμη στην κούρσα.

Τελικά, είτε πέντε υποψήφιοι πληρούν την ποσόστωση και εκλέγονται είτε απομένουν μόνο πέντε υποψήφιοι και θεωρούνται εκλεγμένοι. Στην πολύ απίθανη περίπτωση που κανείς δεν πληροί την ποσόστωση, εκλέγονται οι πέντε υποψήφιοι που απομένουν μετά την αποβολή όλων των άλλων.

Διασφάλιση πολυφωνίας

Το σύστημα ισχύει για τις εκλογές της Βορείου Ιρλανδίας από τη σύσταση της συνέλευσης το 1998. Επιλέχθηκε για να επιτρέψει να ακουστεί ένα ευρύ φάσμα φωνών στη συνέλευση, όχι μόνο εκπροσώπων από τα μεγαλύτερα κόμματα. Σημαίνει επίσης ότι οι μειονότητες σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπηθούν στη συνέλευση. Για παράδειγμα, σε μια εκλογική περιφέρεια που έχει ως επί το πλείστον εθνικιστικό εκλογικό σώμα, οι ενωτιστές ψηφοφόροι μπορεί να εξακολουθούν να είναι σε θέση να εκλέξουν έναν ενωτιστή υποψήφιο.

Ένα άλλο αντιληπτό πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι ενθαρρύνει τα κόμματα να απευθύνονται σε ένα ευρύτερο φάσμα ψηφοφόρων. Για παράδειγμα, ένα κόμμα μπορεί να προσφέρει πολιτικές που απευθύνονται σε άτομα εκτός της παραδοσιακής βάσης ψηφοφορίας του, με την ελπίδα ότι θα τους δώσουν μια «προτίμηση» πιο κάτω στο ψηφοδέλτιο.

Βρετανία: Σημαντικές απώλειες για τους Τόρηδες στις δημοτικές εκλογές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter