Εκλογές στη Βουλγαρία: Προβάδισμα για το κόμμα Μπορίσοφ, αλλά… πολιτικό τέλμα

Εκλογές στη Βουλγαρία: Προβάδισμα για το κόμμα Μπορίσοφ, αλλά… πολιτικό τέλμα

Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ προηγείται με 25,4% σύμφωνα με τις πρώτες καταμετρήσεις στις εκλογές της Κυριακής, που ήταν οι τέταρτες που λαμβάνουν χώρα σε διάστημα 18 μηνών. Οι ελπίδες που έχει να σχηματίσει συνασπισμό με οποιοδήποτε άλλο κόμμα είναι μηδαμινές, καθώς ο Μπορίσοφ θεωρείται από τους αντιπάλους του διεφθαρμένος πολιτικός που έφερε τη Βουλγαρία σε κακή οικονομική κατάσταση κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησής του.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ ήρθε δεύτερο με 20%. Η κυβέρνησή του, που είχε σκοπό να κάνει μεταρρυθμίσεις και να βάλει ένα τέλος στην διαφθορά, κράτησε μόλις επτά μήνες. Στις δηλώσεις του μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Πετκόφ σημείωσε ότι θα σεβαστεί την λαϊκή βούληση. Η επόμενη Βουλή της χώρας αναμένεται να έχει πέντε κόμματα.

Όμως, παρά την καλή θέληση, το πολιτικό τοπίο της γειτονικής χώρας μοιάζει με μωσαϊκό, αφού κανένα κόμμα δε διαθέτει την πλειοψηφία. Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό άλλης μιας κυβέρνησης συνεργασίας αναμένεται να είναι δύσκολες, ενώ δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση.

Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αφού η ενεργειακή κρίση, με το ρωσικό αέριο να έχει σταματήσει να ρέει προς τη χώρα, φαίνεται ότι είναι ήδη παρούσα και δείχνει τα δόντια της ενώ ακόμα και η προθεσμία της Βουλγαρίας να πετύχει το στόχο της εισόδου στην ευρωζώνη το 2024 τίθεται εν αμφιβόλω.

Ρωσία και Ευρώπη

Οι βούλγαροι πολίτες είναι οι περισσότερο φίλα προσκείμενοι στη Ρωσία ευρωπαίοι πολίτες της ΕΕ, ενώ παράλληλα η πλειονότητα τους καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία και είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διχασμός αυτός έχει ενισχύσει τις εντάσεις μέσα στη βουλγαρική κοινωνία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στο πολιτικό σκηνικό. Οι απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει η νέα κυβέρνηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις ελλείψεις σε αέριο αναμένεται να καθορίσει το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter