Εκλογές στην Πολωνία: Ο Τουσκ πανηγυρίζει, ο Κατσίνσκι χάνει την πλειοψηφία

Εκλογές στην Πολωνία: Ο Τουσκ πανηγυρίζει, ο Κατσίνσκι χάνει την πλειοψηφία

Ο ηγέτης της πολωνικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε τα exit poll που δείχνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πλέον τη δυνατότητα να  εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στις βουλευτικές έδρες, μετά τις εκλογές της Κυριακής, έναντι του κυβερνώντος συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Το κόμμα του Πολιτικός Συνασπισμός (KO) συμμετείχε με τον Τρίτο Δρόμο και τη Νέα Αριστερά με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, αλλά με κοινή δέσμευση για την αποκατάσταση των δεσμών της χώρας με την Ευρώπη. Η επικράτηση του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να φέρει την Πολωνία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναζωογονήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Το κυβερνών κόμμα PiS αρχικά υποστήριξε την Ουκρανία, αλλά «ανέκρουσε πρύμναν» όταν η ΕΕ έπαψε να υποστηρίζει το εμπάργκο των ουκρανικών σιτηρών, πιστεύοντας ότι οι Πολωνοί ψηφοφόροι από τη μία πλευρά είχαν αρχίσει να κουράζονται από τον πόλεμο της Ρωσίας στη χώρα, ενώ από την άλλη, τα φτηνά ουκρανικά σιτηρά θα κατέστρεφαν οικονομικά τους αγρότες, από όπου και αντλεί μεγάλο μέρος των ψήφων του.

Προβολή νίκης της ενωμένης αντιπολίτευσης

Το exit poll της Ipsos προβλέπει ότι ενώ το PiS αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο κόμμα με περίπου 36,8% των ψήφων, κερδίζοντας 200 έδρες, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του KO εξασφαλίζει 248 από τις 460 έδρες στο κοινοβούλιο της Πολωνίας, αρκετές για να σχηματίσει πλειοψηφία. Επίσης, τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκλογές της Κυριακής προσέλκυσαν υψηλότερη προσέλευση από ό,τι το 1989, όταν περίπου το 63% των Πολωνών ψήφισαν σε εκλογές που σήμαναν το τέλος της κομμουνιστικής εποχής της χώρας.

«Η δημοκρατία κέρδισε… Αυτό είναι το τέλος της κυβέρνησης του PiS», είπε ο Τουσκ στα μέλη του κόμματος σε γιορτινή ατμόσφαιρα το βράδυ της Κυριακής, όπου ο ίδιος και άλλοι φορούσαν κόκκινες καρδιές στα ρούχα τους. Η υψηλή συμμετοχή οδήγησε σε μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα, αλλά οι άνθρωποι που ήταν ακόμα στην ουρά όταν έκλεισαν επίσημα οι κάλπες, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθούσαν να ψηφίζουν.

Επιμονή Κατσίνσκι

Ο ηγέτης του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, έμεινε σιωπηλός στα σχόλιά του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην κεντρική Βαρσοβία, δείχνοντας ότι δεν ήταν σαφές εάν τα αποτελέσματα της Κυριακής θα μεταφραστούν σε άλλη μια θητεία. «Πρέπει να έχουμε ελπίδα ότι ανεξάρτητα από το αν είμαστε στην εξουσία ή στην αντιπολίτευση, το σχέδιό μας θα συνεχιστεί», είπε ο Κατσίνσκι. «Δεν θα αφήσουμε την Πολωνία να χάσει [το] δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια για τη μοίρα της».

Το PiS αρνείται ότι οι μεταρρυθμίσεις του έχουν υπονομεύσει τη δημοκρατία, λέγοντας ότι είχαν σκοπό να κάνουν τη χώρα και την οικονομία της πιο δίκαιες, αφαιρώντας τα τελευταία υπολείμματα του κομμουνισμού. Έχει οικοδομήσει τη βάση υποστήριξής της σε γενναιόδωρες κοινωνικές δωρεές και σε μια υπόσχεση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας από τις Βρυξέλλες.

Ο Τουσκ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να ξεμπλοκάρει περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονται για την Πολωνία, τα οποία έχουν παγώσει λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου, από την πρώτη μέρα, εάν ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter