Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν προηγείται με άνετη διαφορά, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν προηγείται με άνετη διαφορά, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σύμφωνα με νέα έρευνα της KONDA, ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να εξασφαλίσει την τρίτη θητεία του με 52,7% των ψήφων στις 28 Μαΐου. Αντίθετα, ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να λάβει μόλις το 47,3% των ψήφων.

Η δημοσκοπική εταιρεία δημοσίευσε επίσης μια δήλωση σχετικά με τις ανακριβείς προβλέψεις για την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου.

Επιφυλάξεις

Τρεις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ένας από τους κορυφαίους δημοσκόπους της χώρας δείχνει ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου. Ωστόσο, η  ερευνητική εταιρεία φυλάει τα ρούχα της, μετά το τελευταίο κάζο στις προεδρικές εκλογές. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας και να έχουν αντίκτυπο στις εκλογές της Κυριακής.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα την εβδομάδα πριν από τις 28 Μαΐου. Επιπλέον, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων μπορεί να ποικίλλει, καθώς αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που διεξάγεται δεύτερος γύρος βάσει του προεδρικού συστήματος της Τουρκίας, το οποίο εισήχθη το 2018 μετά από ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα.

Επιπλέον, ενδέχεται να προκύψουν παραλλαγές λόγω αλλαγών στις στρατηγικές ψηφοφορίας που προκύπτουν από τη διάλυση της «Συμμαχίας των Προγόνων» μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Την Τετάρτη, ο Ουμίτ Οζντάγ, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος της Νίκης, το οποίο έλαβε το 2,23% των κοινοβουλευτικών ψήφων στις 14 Μαΐου, ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, ενώ ο έτερος εθνικιστής Σινάν Ογάν, ο οποίος εξασφάλισε 5,17% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον πρόεδρο, τη Δευτέρα (21 Μαΐου).

Απολογία

Η KONDA απέτυχε να προβλέψει τα ακριβή αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του πρώτου γύρου. Η ανακριβής πρόβλεψη οδήγησε σε κατηγορίες από τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αποκαλώντας τον διευθυντή της KONDA «παράγοντα αστάθειας». Ο Σοϊλού συνέχισε να κάνει λόγο για την ύπαρξη μιας «δημοσκοπικής μαφίας» που λειτουργεί εντός της χώρας.

Αυτές οι αποτυχημένες προβλέψεις οδήγησαν την KONDA να εκδώσει την Πέμπτη μια λεπτομερή δήλωση σχετικά με την εκλογική έρευνα που διεξήγαγε τρεις ημέρες πριν από τις διπλές εκλογές στις 14 Μαΐου.

Η ερευνητική εταιρεία ανέφερε ότι πολλοί παράγοντες μπορεί να είχαν επηρεάσει την απόκλιση των ευρημάτων της έρευνας πέρα ​​από το περιθώριο σφάλματος. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την αύξηση της σημασίας της πολιτιστικής ταυτότητας, την πολιτική πόλωση και το χρονικό χάσμα πέντε ετών από τις τελευταίες γενικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter