Εκλογές στην Τσεχία υπό την σκιά των Pandora papers

Εκλογές στην Τσεχία υπό την σκιά των Pandora papers

Ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, παρά το σκάνδαλο με την πολύπλοκη αγορά έπαυλης αξίας €15 εκατ στην Κυανή ακτή, φαίνεται να επανεκλέγεται στις εκλογές που λαμβάνουν χώρα στην Τσεχία την Παρασκευή και το Σάββατο 8-9 Οκτωβρίου. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι δε θα συγκεντρώσει πλειοψηφία, ενώ τα κύρια κόμματα δεν επιθυμούν να σχηματίσουν συνασπισμό μαζί του.

Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από υποθέσεις που τον βαραίνουν, πέρα από την αποκάλυψη των Pandora papers για την αγορά έπαυλης. Ο Μπάμπις κατηγορείται για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον όμιλο εταιρειών του καθώς και για μια καταστροφική αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού η Τσεχία έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις στους κατά κεφαλή θανάτους από κορονοϊό στον κόσμο.

Έτσι, τα μόνα κόμματα με τα οποία μπορεί να κάνει συνασπισμό είναι το ακροδεξιό κόμμα «Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία» (SPD) του Τομίο Οκάμουρα, επιχειρηματία με καταγωγή από την Ιαπωνία και το κομμουνιστικό κόμμα.

Είναι το SPD που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Υποστηριζόμενο από τη Γαλλίδα εθνικίστρια Μαρίν Λεπέν και τον Ολλανδό ακροδεξιό λαϊκιστή Χερτ Βίλντερς, το κόμμα ζήτησε δημοψήφισμα τύπου Brexit για την αποχώρηση από την ΕΕ. Ο Μπάμπις απέρριψε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την θέση της χώρας στην Ένωση, αλλά κάθε είδους σύνδεση με το SPD θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθύτερες εντάσεις με τις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, οι κύριοι αντίπαλοι του Μπάμπις, το οικονομικά συντηρητικό SPOLU και ο κεντροαριστερός συνασπισμός με επικεφαλής το Πειρατικό Κόμμα που ζητούν ισχυρότερους δεσμούς με την ΕΕ, μπορούν να κερδίσουν μια συνδυασμένη πλειοψηφία. Αλλά η στάση του Ζέμαν τους δίνει ελάχιστες πιθανότητες να εξωθήσουν τον Μπάμπις από την εξουσία, με μόνο ρεαλιστικό αποτέλεσμα την ευκαιρία να παραλύσουν την ατζέντα του.

Ο μακροχρόνιος σύμμαχος του Μπάμπις, πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ουσιαστικά δεσμεύτηκε ότι θα τον διορίσει ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό μετά τις εκλογές και μπορεί να του δώσει απεριόριστο χρόνο να παραμείνει στη θέση αυτή και να παρακωλύσει τις διαπραγματεύσεις σχηματισμού του συνασπισμού, πράγμα που έχει ξανακάνει το 2017.

Ο Μπάμπις παραμένει δημοφιλής στους συνταξιούχους και τους λιγότερο μορφωμένους Τσέχους αφού αύξησε τις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας. Επίσης χτυπάει στο θυμικό τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του, όπως γίνεται στις άλλες χώρες του Βίζεγκραντ Πολωνία και Ουγγαρία, λέγοντας ότι η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων θα «πνιγεί» από τους μετανάστες αν πάρουν την εξουσία οι αντίπαλοί του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter