Εκλογές στο Ισραήλ, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια

Εκλογές στο Ισραήλ, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια
Ασθενής με κορονοϊό ψηφίζει για τις βουλευτικές εκλογές μέσα στο θάλαμο Εντατικής Θεραπείας όπου και νοσηλεύεται – Τελ Αβίβ – 23/3/2021 – Associated Press

Οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν να ψηφίζουν σήμερα στις τέταρτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα σε διάστημα δύο ετών, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ελπίζει ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 θα τον βοηθήσει να κερδισει μία ακόμη θητεία.

Με αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 το πρωί σε όλο το Ισραήλ, ενώ οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ξεκάθαρο νικητή.

Ο 71χρονος Νετανιάχου βρίσκεται στην εξουσία από το 2009 και είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, όμως είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά.

Οι Ισραηλινοί είναι βαθιά πολωμένοι, με τους υποστηρικτές του να τον χαρακτηρίζουν “Βασιλιά Μπίμπι” και τους αντιπάλους του να τον χαρακτηρίζουν “Crime Minister” (σ.σ. λογοπαίγνιο με τις λέξεις prime minister = πρωθυπουργός και crime = έγκλημα).

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή άνοδο του κόμματος του Νετανιάχου Likud τις τελευταίες ημέρες και φαίνεται ότι μπορεί να συνεργαστεί με έναν συνασπισμό συντηρητικών και υπερορθόδοξων κομμάτων και να καταφέρει να συγκεντρώσει 60 έδρες στο κοινοβούλιο που έχει συνολικά 120.

Ο Γιαΐρ Λάπιντ, πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), έχει αναχθεί στον βασικό αντίπαλο του Νετανιάχου.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο απερχόμενος πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο του στη διασφάλιση εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer κατά της covid-19, γεγονός που μετέτρεψε το Ισραήλ “σε κράτος εμβολιασμού”.

Το 49% των Ισραηλινών έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, με έναν ρυθμό που κέρδισε επαίνους από το εξωτερικό για τον Νετανιάχου. Όμως υπάρχουν φωνές που ζητούν από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα και για τον εμβολιασμό των Παλαιστίνιων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Χάρη στην εκστρατεία εμβολιασμού, το Ισραήλ κατάφερε να ανοίξει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας του πριν τις εκλογές.

Αναρτώντας βίντεο της επίσκεψής του σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα ο Νετανιάχου έγραψε: “Σήμερα είμαστε οι πρώτοι παγκοσμίως που επιστρέφουμε στη ζωή και χαμογελάμε και πάλι”.

Όμως δεν έχουν πειστεί όλοι οι Ισραηλινοί, με πολλούς να τον κατηγορούν για λάθος κινήσεις στην αρχή της πανδημίας.

Μιλώντας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σήμερα το πρωί ο Νετανιάχου κάλεσε τους υποστηρικτές του να φέρουν φίλους και συγγενείς στα εκλογικά κέντρα για να διασφαλίσουν “μια ισχυρή δεξιά κυβέρνηση”.

Ένα άλλο λιγότερο πιθανό σενάριο είναι ένας συνασπισμός μεταξύ των δεξιών, των κεντρώων και των αριστερών κομμάτων που είναι αντίθετα σε μια κυβέρνηση Νετανιάχου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμμαχία “οποιοσδήποτε εκτός του Νετανιάχου”, βρίσκεται κοντά στην πλειοψηφία.

Οι κάλπες στο Ισραήλ θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter