Εκλογές στο Ισραήλ: Οι εύθραυστες συμμαχίες και ο ρόλος του Νετανιάχου

Εκλογές στο Ισραήλ: Οι εύθραυστες συμμαχίες και ο ρόλος του Νετανιάχου

Οι ισραηλινοί πολίτες καλούνται για πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια να εκλέξουν μια κυβέρνηση που μπορεί να διατηρηθεί στην εξουσία για μια ολόκληρη θητεία. Ο ευρύς συνασπισμός, που συνεπήχθη ακριβώς για να εκθρονίσει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατέρρευσε το περασμένο καλοκαίρι και άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο στον πρώην ισχυρό άνδρα της χώρας να επανακαταλάβει την πρωθυπουργία, παρά τις κατηγορίες για διαφθορά που τον βαραίνουν.

Διχασμένο πολιτικό σκηνικό

Ο λόγος που έχουν γίνει τόσες εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ότι οι διαχωριστικές γραμμές στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ είναι βαθιές, ενώ το εκλογικό σύστημα δημιουργεί ένα κατακερματισμένο πολιτικό πεδίο, στο οποίο η σύμπηξη συμμαχιών που θα αντέξουν στο χρόνο είναι δύσκολη.

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής κάνει δύσκολο να κατέχει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στην Κνεσέτ, ενώ δίνει τη δυνατότητα στα μικρότερα κόμματα να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο στη διαδικασία σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού. Ο μόνος περιορισμός για τη συμμετοχή οποιουδήποτε κόμματος στην Κνεσέτ είναι το ελάχιστο ποσοστό που πρέπει να πετύχει για να μπει, που είναι 3,25%. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να μην το φτάσουν τρία κόμματα που αντιτίθενται στο Νετανιάχου, αποδυναμώνοντας την αντιπολίτευση.

Από την άλλη πλευρά, η θρησκευτική ακροδεξιά, που στηρίζει το Νετανιάχου, φαίνεται να ετοιμάζεται να γίνει η τρίτη δύναμη στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

Ένας έποικος στη Βουλή

Ο Νετανιάχου αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια του ακροδεξιού εθνικιστή αλλά και φανατικού θρησκευόμενου Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που έγινε γνωστός για τις προκλήσεις του έναντι της παλαιστινιακής κοινότητας, καλώντας σε απέλαση όσων δεν είναι πιστοί στο Ισραήλ. Το κόμμα του, «Εβραϊκή Δύναμη» (Otzma Yehudit) συμμετέχει σε μια ευρύτερη, θρησκευτική-πολιτική, πλατφόρμα που ονομάζεται Κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού, η οποία προβλέπεται να γίνει τρίτη δύναμη στην ισραηλινή Βουλή. 

Στην περίπτωση που γίνει αυτό, ο Μπεν-Γκβιρ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να αλλάξει πράγματα στη νομοθεσία περί απάτης και κατάχρηση εξουσίας. Με αυτό τον τρόπο, το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να χάσει τη δυνατότητα να ακυρώνει αντισυνταγματικούς νόμους, ενώ η επιλογή των δικαστών μπορεί να περάσει στα χέρια των βουλευτών.

Ο Μπεν-Γκβιρ μένει ως έποικος στο Κιριάτ Αράμπα, έναν από τους πιο ριζοσπαστικούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη (παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο), ενώ καταδικάστηκε για υποκίνηση ρατσισμού, καταστροφή περιουσίας, κατοχή προπαγανδιστικού υλικού μιας «τρομοκρατικής» οργάνωσης και υποστήριξη μιας τρομοκρατικής οργάνωση, η παράνομη ομάδα Kach του Μέιρ Καχάνε, στην οποία εντάχθηκε όταν ήταν 16 ετών. Ο Μέιρ Καχάνε, ένας αμερικανός ραβίνος, κήρυττε ότι ο Ιουδαϊσμός και η δημοκρατία ήταν ασύμβατες έννοιες και ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να επιλέξει είτε τον Ιουδαϊσμό είτε τη δημοκρατία, αλλά όχι και τα δύο.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter