Εκλογές στον Ισημερινό: Προβάδισμα για την υποψήφια της αριστεράς Λουίσα Γκονσάλες

Εκλογές στον Ισημερινό: Προβάδισμα για την υποψήφια της αριστεράς Λουίσα Γκονσάλες

Στη σκιά της δολοφονίας του κεντρώου υποψηφίου, Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, οι ψηφοφόροι στον Ισημερινό συμμετείχαν μαζικά την Κυριακή στις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, με τα ως τώρα αποτελέσματα να φέρνουν στην πρώτη θέση τη 45χρονη δικηγόρο Λουίσα Γκονσάλες, τη δελφίνο του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, και στη δεύτερη τον 35χρονο δεξιό υποψήφιο Ντανιέλ Νομπόα, τον γιο του πλούσιου επιχειρηματία και άλλοτε υποψήφιου για την προεδρία Άλβαρο Νομπόα.

Με το 69% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, η Λουίσα Γκονσάλες προηγείτο με το 33% των ψήφων, ακολουθούμενη από τον κ. Νομπόα, με 24%, σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή, το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE).

Η ψηφοφορία διεξήχθη ένδεκα ημέρες μετά τη δολοφονία στο Κίτο από ομάδα κολομβιανών πληρωμένων εκτελεστών του κεντρώου υποψήφιου προέδρου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, πρώην δημοσιογράφου, 59 ετών, ενός από τα φαβορί.

Η πολιτική κληρονόμος του πρώην προέδρου Κορέα οδεύει να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον νεαρό υποψήφιο της δεξιάς που οδεύει να κάνει την έκπληξη της βραδιάς. Ο κ. Νομπόα πιστώθηκε πως τα πήγε καλά στο μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ των υποψήφιων.

Ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Σουρίτα, φίλος και συνάδελφος του δολοφονημένου κεντρώου υποψήφιου, που τον αντικατέστησε in extremis, οδεύει να καταλάβει την τρίτη θέση (16,29%), ο Γιαν Τόπικ, άλλοτε ελεύθερος σκοπευτής της γαλλικής λεγεώνας των ξένων έρχεται τέταρτος (14,60%), ο άλλοτε αντιπρόεδρος Ότο Σονενχόλτσνερ πέμπτος (6,90%) και ο ιθαγενής οικολόγος Γιάκου Πέρες έκτος (3,97%), πάντα κατά τα ως τώρα αποτελέσματα.

Περίπου το 82% των 13,4 εκατομμυρίων πολιτών με δικαίωμα ψήφου πήγε στις κάλπες, σύμφωνα με το CNE, που εξήρε τη «μαζική» συμμετοχή (η συμμετοχή στις εκλογές είναι θεωρητικά υποχρεωτική).

«Δεν υπήρξε ούτε ένα συμβάν ικανό να πλήξει τη δημοκρατία», αν και υπήρξαν κάποιες «δυσκολίες», που γρήγορα «ξεπεράστηκαν», για τη συμμετοχή στη διαδικασία διαδικτυακά, από το εξωτερικό, διαβεβαίωσε η εκλογική επιτροπή.

Οι πολίτες καλούνταν να εκλέξουν πρόεδρο, αντιπρόεδρο, καθώς και τα 137 μέλη του Κογκρέσου.

Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τη 15η Οκτωβρίου.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter