Εκλογές Τσεχίας: Νικητής ξανά ο Μπάμπις, παρά την εμπλοκή του στα Pandora Papers

Εκλογές Τσεχίας: Νικητής ξανά ο Μπάμπις, παρά την εμπλοκή του στα Pandora Papers

Το κεντρώο κίνημα ΑΝΟ του λαϊκιστή και δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις κέρδισε σήμερα τις βουλευτικές εκλογές στη Δημοκρατία της Τσεχίας, χωρίς να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Μετά την καταμέτρηση του 80% και πλέον των ψήφων, το ΑΝΟ έλαβε ποσοστό 28,63% για 75 έδρες από τις 200 του τσεχικού κοινοβουλίου, ενώ δύο συμμαχίες της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης έλαβαν μαζί 103 έδρες.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται υπολογισμούς που πρόβαλε η Τσεχική Τηλεόραση, η αντιπολίτευση φαίνεται να κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω βουλή, λαμβάνοντας 104 έδρες, παρά το μικρό προβάδισμα του κόμματος ΑΝΟ.

Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται στο 89% των εκλογικών περιφερειών που έχουν ήδη αναφέρει την καταμέτρηση των ψήφων τους.

Ο λαϊκιστής και δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, σε αντιδικία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρέθηκε να φιγουράρει στην έρευνα Pandora Papers, δικαίωσε τον τίτλο του φαβορί στις βουλευτικές εκλογές που οι δημοσκοπήσεις τις εμφάνιζαν αμφίρροπες.

Να σημειωθεί ότι ο μεγιστάνας του αγροδιατροφικού τομέα, των χημικών και των ΜΜΕ, ηλικίας 67 ετών, κατηγορείται για απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επικρίνεται έντονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που του προσάπτει σύγκρουση συμφέροντος.

Εξάλλου το περασμένο Σαββατοκύριακο η έρευνα Pandora Papers αποκάλυψε ότι είχε αξιοποιήσει πόρους υπεράκτιων εταιρειών του για να αγοράσει ακίνητα στη νότια Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης μιας έπαυλης.

Ο Αντρέι Μπάμπις, ο άνθρωπος με την πέμπτη μεγαλύτερη περιουσία στην Τσεχία σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Σοσιαλδημοκράτες, που υποστηρίζεται άτυπα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, που κυβερνούσε την πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία από το 1949 ως το 1989.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter