Εκλογή πρωθυπουργού με ακροδεξιά «πατήματα» σε κρατίδιο της Γερμανίας

Εκλογή πρωθυπουργού με ακροδεξιά «πατήματα» σε κρατίδιο της Γερμανίας

Πολιτικός «σεισμός» προκλήθηκε στη Γερμανία λόγω των εξελίξεων στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Θουριγγίας. Εκεί όπου οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU και οι ακροδεξιοί του AfD εξέλεξαν ως πρωθυπουργό τον Τόμας Κέμεριχ από τους Φιλελεύθερους, με στόχο να βγάλουν… εκτός νυμφώνος το Die Linke.

Το εν λόγω σενάριο μπορεί να φάνταζε ως επεισόδιο σειράς επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο από το μεσημέρι της Τετάρτης είναι πραγματικότητα. Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι έδωσαν «πάτημα» στο ακροδεξιό AfD ώστε με τους ψήφους του να κρίνει την εκλογή του νέου πρωθυπουργού στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή έφερε πογκρόμ αντιδράσεων από τα περισσότερα κόμματα της Γερμανίας. Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, πρόεδρος του Die Linke, δήλωσε: «Που φτάσαμε λοιπόν, το FDP να εκλέγει πρωθυπουργό τον κ. Κέμεριχ με τις ψήφους του φασίστα Χέκε του επικεφαλής του AfD Θουριγγίας».

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς τόνισε πως τα εν λόγω γεγονότα στη Θουριγγία συνιστούν έναν: «ασυγχώρητα λανθασμένο χειρισμό από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Το γεγονός ότι οι «φιλελεύθεροι» δίνουν στήριγμα στους δεξιούς εξτρεμιστές προς την εξουσία με έναν αχυράνθρωπο είναι ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους».

«Η εκλογή πρωθυπουργού με τις ψήφους του AfD δεν είναι ατύχημα, αλλά μια εσκεμμένη παραβίαση των βασικών αξιών της χώρας μας. Με εχθρούς της δημοκρατίας δεν μπορεί να διαμορφωθεί το μέλλον της Θουριγγίας», τόνισε η Κάτριν ΓκέρινγκΈκαρντ, επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων.

Αντιδρούν και οι Φιλελεύθεροι

«Το FDP διαφωνεί με τον τρόπο εκλογής του Κέμεριχ. Κάποιος μπορεί, οφείλει μάλιστα να εκτεθεί σε μια δημοκρατική εκλογή. Δεν μπορεί όμως να δεχτεί να ψηφιστεί από φασίστες του AfD. Kαλώ τον Κέμεριχ να παραιτηθεί και ζητώ επίσης νέες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Αλέξαντερ Γκραφ Λάμπσντορφ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει φιλελεύθερος πρωθυπουργός που να εκλέγεται από το AfD. Ακόμα και αν πιστεύω ότι ο Τόμας Κέμεριχ δεν το είχε συμφωνήσει προηγουμένως με το AfD, δεν θα έπρεπε να αποδεχτεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ζητώ από τον Τόμας Κέμεριχ να ανοίξει το δρόμο για νέες εκλογές στη Θουριγγία παραιτούμενος», δήλωσε ο Γιόακιμ Σταμπ, ο οποίος είναι επίσης ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλία και υπουργός Παιδείας, Οικογένειας, Προσφύγων και Ένταξης. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter