Εκλογική μάχη με τον Ερντογάν κάτω από 50% – Το απόλυτο θρίλερ με τον β΄γύρο

Εκλογική μάχη με τον Ερντογάν κάτω από 50% – Το απόλυτο θρίλερ με τον β΄γύρο

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν νίκη του Ερντογάν στις εκλογές στην Τουρκία παρά τις αντίθετες προβλέψεις των δημοσκόπων. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το προβάδισμα πάντως φαίνεται να μειώνεται όσο ενσωματώνονται περισσότερες ψήφοι και όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσουν δεύτερες εκλογές στις 28 Μαϊου, όταν και θα κριθεί η επόμενη ημέρα για την γείτονα χώρα.

Κάτω από το 50% έπεσε το ποσοστό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές με σχεδόν το 95% των ψήφων καταμετρημένο, μετέδωσαν πριν λίγο τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα κατά τις 22:00 το βράδυ ότι το να βιάζεται κανείς να ανακοινώνει εκλογικά αποτελέσματα ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, αυτό θα σήμαινε κλοπή της βούλησης του λαού, ενώ ο αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τις εκλογικές αρχές να καταγράψουν όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.

«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν με βιασύνη αποτελέσματα, αυτό σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ο Κιλιτσντάρογλου σε δική του ανάρτηση στο Twitter ανέφερε: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν.

Αναλυτικά η πρώτη δήλωση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εκλογές στην Τουρκία:

«Το γεγονός ότι οι εκλογές της 14ης Μαΐου διεξήχθησαν σε μια μεγάλη δημοκρατική γιορτή με ειρήνη και ηρεμία αποτελεί έκφραση της δημοκρατικής ωριμότητας της Τουρκίας.

Ενώ οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η βιαστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα αποτελούσε σφετερισμό της εθνικής βούλησης.

Χαιρόμαστε που η εμπιστοσύνη του έθνους μας αντανακλάται στη συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων.

Θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους συναδέλφους και τους φίλους μου, να μην εγκαταλείψουν σε καμία περίπτωση τις κάλπες μέχρι να οριστικοποιηθούν επίσημα τα αποτελέσματα.

Συγχαίρω όλους τους συμπολίτες μου που ψήφισαν στο όνομα της δημοκρατίας και συμμετείχαν στο εκλογικό έργο και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον καθένα ξεχωριστά».

Σε δήλωσή του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφέρει:

«Η μυθοπλασία, που ξεκίνησε με 60%, έχει πλέον πέσει κάτω από το 50%. Οι παρατηρητές ψηφοδελτίων και τα στελέχη των εκλογικών επιτροπών δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

Δεν θα κοιμηθούμε απόψε, λαέ μου. Προειδοποιώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο: Πρέπει να παρέχετε εισαγωγή δεδομένων στις επαρχίες».

Τουρκία-εκλογές: Κάτω από το 50% το ποσοστό Ερντογάν με σχεδόν το 95% των ψήφων καταμετρημένο

Τι ψήφισαν οι Τούρκοι στην Ελλάδα

Τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται πως ψήφισαν στην πλειονότητά τους οι Τούρκοι πολίτες που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Από την καταμέτρηση στις 36 κάλπες που στήθηκαν στην Ελλάδα, ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 70,42% και ο Ερντογάν ακολουθεί με 24,51%.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 18,94%. Έγκυρες είναι 355 ψήφοι από τις 360 που έχουν καταμετρηθεί στο 44,44% των καλπών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter