Εκλογικό πραξικόπημα ετοιμάζει ο Τραμπ

Εκλογικό πραξικόπημα ετοιμάζει ο Τραμπ

Με όχημα το Ανώτατο Δικαστήριο και πρόσχημα την επιστολική ψήφο

Ο θάνατος της δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ 50 μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές ανέτρεψε τα προεκλογικά δεδομένα και έδωσε έναν άσο στο μανίκι του προέδρου Τραμπ, ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος.

Εξαιρετική ευκαιρία καθώς η εκλογή Ρεπουμπλικάνου δικαστή (έχει επιβεβαιωθεί ότι η υποψήφια θα είναι γυναίκα) θα διασφαλίσει την πρωτοκαθεδρία των Ρεπουμπλικάνων στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με έναν συσχετισμό πλέον έξι Ρεπουμπλικάνων προς τρεις Δημοκρατικούς δικαστές.

Οσο κι αν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές φάνηκαν διστακτικοί καθώς θα παρέβαιναν τη δέσμευσή τους μετά τη νίκη τους στις εκλογές του 2016 ότι στις επόμενες εκλογές θα άφηναν την επιλογή στον επόμενο πρόεδρο της χώρας και παρά τις διαδοχικές δημοσκοπήσεις, όπως του ABC, στην οποία το 57% αντιδρά στην προοπτική άμεσης εκλογής νέου δικαστή από τον απερχόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, τελικά υπέκυψαν, ενώ ο Τραμπ, όπως αναμενόταν, δεν δίστασε καθόλου να εκκινήσει τη διαδικασία εξεύρεσης υποψηφίου.

Επικρατέστερη δύναμη

Η κυριαρχία στο Ανώτατο Δικαστήριο θα διασφαλίσει το plan B του προέδρου Τραμπ σε περίπτωση ήττας του, μια και επικαλούμενος νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα θα το αμφισβητήσει προσφεύγοντας στο δικαστήριο στο οποίο θα έχει την πλειοψηφία.

Οι φόβοι που εκφράζουν τα Μέσα των ΗΠΑ καθώς και γερουσιαστές των Δημοκρατικών επιβεβαιώνονται από την άρνηση του προέδρου Τραμπ την περασμένη Τετάρτη έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου στη σύντομη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο να δεσμευτεί για ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας. Οπως δήλωσε ο ίδιος, «θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Γνωρίζετε τις ενστάσεις μου σχετικά με τα ψηφοδέλτια και τα ψηφοδέλτια είναι καταστροφή» αναφερόμενος στην επιστολική ψήφο, για την οποία αβάσιμα έχει υποστηρίξει ότι θα οδηγήσει σε νοθεία.

Τα σχόλια του Τραμπ επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι επιχειρεί ενεργά να σπείρει την αμφιβολία για την αξιοπιστία των εκλογών. Πέραν όμως της ρητορικής του προέδρου, όπως αναφέρουν τα Μέσα των ΗΠΑ, στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και παράγοντες της προεκλογικής του εκστρατείας ήδη προσπαθούν να δυσχεράνουν την επιστολική ψήφο, η οποία θα έχει κομβική σημασία φέτος λόγω της πανδημίας, και την καταμέτρηση των ψήφων από τις πολιτείες, ενώ θεωρούν πολύ πιθανό τα αποτελέσματα να αμφισβητηθούν στα δικαστήρια.

Οι τοπικοί αναλυτές κρίνουν ότι στη ρητορική του Τραμπ για την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας ελλοχεύει κι άλλος κίνδυνος: αυτός της διάβρωσης της εμπιστοσύνης του κόσμου στο αποτέλεσμα ανεξάρτητα από το ποιος θα στεφθεί τελικά νικητής.

Οι φόβοι που εκφράζουν μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνονται από την άρνηση του Αμερικανού προέδρου να δεσμευτεί για ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας

Κάλυψη από γερουσιαστές

Τη δήλωση του Τραμπ, που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων, έσπευσαν να καλύψουν οι γερουσιαστές του κόμματός του, με τον ηγέτη της ρεπουμπλικάνικης πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μιτς ΜακΚόνελ να δηλώνει: «Ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου. Θα υπάρξει ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, όπως ακριβώς συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια από το 1792».

Οι δηλώσεις ωστόσο δεν φάνηκε να εφησυχάζουν κανέναν, καθώς ακόμη και στη δήλωση της γραμματέα στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνανι, η οποία είπε ότι «ο πρόεδρος θα αποδεχτεί τα αποτελέσματα ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», φάνηκε πάλι το υπονοούμενο της αναξιοπιστίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter