Εκλογικός νόμος: Κατά το δοκούν συναινέσεις της ΝΔ

Εκλογικός νόμος: Κατά το δοκούν συναινέσεις της ΝΔ

Στην πρόεδρο μαζί με τη Φώφη, στον εκλογικό νόμο με τον Βελόπουλο και στο βάθος… φάκα

Με πολιορκητικό κριό το πριμ των 50 εδρών του νέου πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος το Μαξίμου επιχειρεί και να εξοβελίσει την απλή αναλογική και να κάνει επίδειξη δύναμης. Από θέση κυβερνητικής ισχύος η ΝΔ δείχνει ότι δίνει το σήμα για… αλά καρτ συγκλίσεις. Κι αυτό παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζει πολύ καλά ότι δυνάμει υπάρχει ο κίνδυνος να αυτοπαγιδευτεί στις επόμενες εκλογές με δεδομένο ότι θα γίνουν με απλή αναλογική καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις δυνατότητες εκλογικών συμμαχιών.

Μέσα από τη… διαδικασία δύο σε ένα που κορυφώνεται στη Βουλή το διήμερο 22-23 Ιανουαρίου για σχεδόν παράλληλη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και ψήφιση εκλογικού νόμου η κυβέρνηση αποδυναμώνει τη «γαλάζια» ρητορική περί συναίνεσης στα μεγάλα ζητήματα. Η τακτική μια στο καρφί και μια στο πέταλο που ακολουθεί αναδεικνύεται πασιφανώς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απομακρύνθηκε προσώρας από την προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος με το ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο. Κι αυτό παρόλο που, όπως άλλωστε είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν διαφωνούν με το εκλογικό σύστημα αλλά με τον αριθμό του πριμ για το πρώτο κόμμα (35 έδρες λέει το ΚΙΝΑΛ, 50 η ΝΔ).

Πασπαρτού Βελόπουλος

Η κυβερνητική πλειοψηφία συμπλέει στο ζήτημα του εκλογικού νόμου με τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος παίζοντας το δικό του παιχνίδι του πασπαρτού εμφανίζεται ως ο προβλέψιμα απρόβλεπτος «εταίρος» της ΝΔ ή (ακροδεξιού) τμήματός της για προσκόλληση εν ευθέτω ή όποτε χρειαστεί να αναλάβει ρόλο… διαλυτικού ρυθμιστή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έσπασε τη μοναξιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον εκλογικό νόμο από τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Από την άλλη, με την απίστευτη ελαφρότητα που διακρίνει τις τοποθετήσεις του για να χαϊδεύει «ακροδεξιά ώτα» τοποθετήθηκε στο ζήτημα της υποψηφιότητας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας με το εξής… θεόπνευστο επιχείρημα στο Twitter: «Μάλλον κανένας δεν σκέφτηκε να πει στον Πρωθυπουργό ότι τα επόμενα 5 χρόνια πρόεδρος Δημοκρατίας δεν θα πατήσει στο Περιβόλι της Παναγιάς! Εναν χώρο που εποφθαλμιούν πολλοί! ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ;»…

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκών άκων, έκανε δώρο στο ΚΙΝΑΛ να μην είναι υπόλογο που βρίσκεται συνεχώς κάτω από τις «γαλάζιες» φτερούγες. Θα ήταν πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει σαν φληναφήματα τα περί ουράς της ΝΔ αν στριμωχνόταν να υπερψηφίσει εκτός από πρόεδρο και εκλογικό νόμο. Το Κίνημα και η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά επιχειρηματολογούν κατά του εκλογικού νόμου που προωθεί η ΝΔ και κατηγορούν με άνεση τον Κυρ. Μητσοτάκη για συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών και κατασκευασμένων πλειοψηφιών.

Κάλπες… ανοιχτές

Παρόλο που ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προσπάθησε από το βήμα της Βουλής να διαβεβαιώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όλα είναι ανοιχτά. Μάλιστα η επανάληψη του επιχειρήματος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μόνη μετά την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που προτείνει εκλογικό νόμο στην αρχή της τετραετίας προκαλεί πολιτικούς αναλυτές να προειδοποιούν πολιτικούς εχθρούς και φίλους να… κρατάνε μικρό καλάθι.

Ηδη κομματικά επιτελεία μετράνε αντίστροφα για το 18άμηνο από την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, εντός του οποίου οι εκλογές γίνονται με λίστα. Ολοι είναι σε ετοιμότητα για πρόωρες (μετά τη συμπλήρωση ενός έτους, τον Ιούλιο του 2020, καθώς νωρίτερα η εκλογική διαδικασία προϋποθέτει παραίτηση και ανάληψη υπηρεσιακής κυβέρνησης).

Για να ισχύσει από τις επόμενες κάλπες ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να λάβει στη Βουλή 200 θετικές ψήφους, αλλιώς εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες. Ετσι, η ηγετική ομάδα της ΝΔ πλασάρει ως δυνατό της χαρτί ότι η κάλπη με απλή αναλογική θα οδηγήσει σε διπλές εκλογές, καθώς κρίνει ότι η συντηρητική παράταξη θα είναι πρώτη και θα προχωρήσει εκ νέου σε εκλογές για να έχει καθαρή τετραετία στη συνέχεια. Ετσι, κρύος ιδρώτας λούζει «γαλάζιους» βουλευτές που χωρίς το μπόνους των 50 εδρών θα μείνουν εκτός νυμφώνος – πέρα από τη δυνατότητα εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος.

Ο λάκκος των συσχετισμών

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας προβάλλουν από καιρό ότι οι επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με αναλογική εκπροσώπηση «θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων». Την ίδια ώρα το ΚΙΝΑΛ προειδοποιεί ότι η ΝΔ μπορεί να πέσει στον λάκκο που σκάβει (όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ο στενός συνεργάτης της προέδρου Χρήστος Πρωτόπαπας στην ιστοσελίδα news247). Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απλή αναλογική και εκφράζει τη βεβαιότητα για αλλαγή συσχετισμών αν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αύξηση των ποσοστών του.

Πάντως, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, η απλή αναλογική (με όριο εισόδου στη Βουλή το 3%) μπορεί να αποτελέσει φύλλο συκής ακόμη και για… ανίερες συγκλίσεις. Κι αυτό όταν και εάν χρειαστεί. Οι δυσκολίες στα εθνικά θέματα και τα απρόοπτα στις διεθνείς εξελίξεις, πολιτικές και οικονομικές, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ο Περισσός προειδοποιεί συνεχώς για συμπράξεις κομμάτων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά στην πολιτική στρατηγική τους.

Μάλιστα, με αφορμή την εκλογή προέδρου ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε στο ΑΠΕ ότι σχετίζεται «με τις γενικότερες πολιτικές ανακατατάξεις που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, σε μια κατεύθυνση επικύρωσης ευρύτερων συναινέσεων που ήδη έχει η ασκούμενη πολιτική»…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter