Εκουαδόρ: Έντονες διαμαρτυρίες ιθαγενών για την ακρίβεια στα καύσιμα

Εκουαδόρ: Έντονες διαμαρτυρίες ιθαγενών για την ακρίβεια στα καύσιμα

Ομάδες ιθαγενών έχουν στήσει οδοφράγματα σε αυτοκινητόδρομους στο Εκουαδόρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών της βενζίνης και τις οικονομικές πολιτικές του δεξιού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα, οι διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους σε τουλάχιστον 10 από τις 24 επαρχίες της χώρας, χρησιμοποιώντας καμένα λάστιχα, πέτρες, δέντρα και σωρούς χώματος, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κίτο.

Έκκληση για διευκολύνσεις

Οι ιθαγενείς καλούν την κυβέρνηση του Λάσο να «παγώσει» το κόστος της βενζίνης σε χαμηλότερη επίπεδο τιμής, να σταματήσει τα σχέδια επέκτασης της εξόρυξης πετρελαίου και να παρατείνει τις προθεσμίες στους μικρούς αγρότες ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες.

Ο Λάσο «πάγωσε τον Οκτώβριο τις τιμές για τη βενζίνη και το ντίζελ σε υψηλότερα ποσοστά από αυτά που ίσχυαν πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Αυτό πυροδότησε διαμαρτυρίες που έληξαν όταν η κυβέρνηση άνοιξε συνομιλίες με ιθαγενείς ηγέτες και άλλες οργανώσεις. Οι συνομιλίες έκτοτε συνεχίστηκαν, αλλά οι αυτόχθονες ηγέτες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν ακούει τις ανησυχίες τους και ως εκ τούτου αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις διαδηλώσεις.

Απελευθερώθηκε ο ηγέτης των ιθαγενών

Ο ηγέτης των ιθαγενών του Ισημερινού Λεωνίδας Ίσα αφέθηκε ελεύθερος, λιγότερο από μία ημέρα μετά τη σύλληψή του ως ύποπτου για «δολιοφθορά» από το υπουργείο Εσωτερικών εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο Ίσα, ηγέτης της πανίσχυρης Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), απευθύνθηκε σε υποστηρικτές, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη στρατιωτική βάση όπου κρατούνταν στη Λατακούνγκα, την Τρίτη: «Δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούμε», είπε ο Ίσα από ένα μεγάφωνο. «Ζήτω ο αγώνας!» ήταν η απάντηση του πλήθους.

Ο ηγέτης των ιθαγενών πρέπει ακόμα να εμφανίζεται περιοδικά ενώπιον του εισαγγελέα πριν από τη δίκη του, δήλωσε ο δικηγόρος του Ίσα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, ενώ αντιμετωπίζει έως και τρία χρόνια φυλάκιση.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η αστυνομία του Ισημερινού συγκρούστηκε με διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση του Ίσα. Μέλη του κινήματος των ιθαγενών είπαν ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ η αστυνομία είπε ότι οι αστυνομικοί τους δέχτηκαν επίθεση και κάποιοι κρατήθηκαν αιχμάλωτοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter