Εκουαδόρ: Ο πρώτος γύρος των εκλογών έγειρε Αριστερά

Εκουαδόρ: Ο πρώτος γύρος των εκλογών έγειρε Αριστερά

Με την καταμέτρηση των ψήφων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Εκουαδόρ να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ο υποψήφιος της Ένωσης για την Ελπίδα (UNES) Αντρές Αραούς αναδείχθηκε νικητής με σημαντική διαφορά από τους δύο επόμενους στην προτίμηση των πολιτών. 

Ο 36χρονος προστατευόμενος του πρώην προέδρου της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, δεν κατάφερε να αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο καθώς δε συγκέντρωσε πάνω από 50%, όμως εξασφάλισε με άνεση την συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 11 Απριλίου με ποσοστό 32,17%, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος θα είναι ο αντίπαλός του. 

Δύο είναι οι διεκδικητές της δεύτερης θέσης, με τη διαφορά τους να κρίνεται στα εκατοστά της ποσοστιαίας μονάδας. Από τη μία ο Γκιγέρμο Λάσο ο οποίος σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο λαμβάνει 19,57% έναντι 19,96% του Γιάκου Πέρες. «Τα αποτελέσματα αναμένεται πάρουν μέρες μέχρι να οριστικοποιηθούν καθώς οι τελευταίες ψήφοι είναι παραδοσιακά οι πιο δύσκολες να διαβαστούν», ανέφερε το μέλος του Συμβουλίου Χοσέ Καμπρέρα σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας. Υπάρχει επίσης αίτημα για επανακαταμέτρηση σε ορισμένες επαρχίες που αναμένεται να καθυστερήσει έτι περαιτέρω την ανάδειξη του δεύτερου διεκδικητή, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο πλήρους επανακαταμέτρησης.

Οι διεκδικητές της δεύτερης θέσης

Ο Γκιγέρμο Λάσο, πρώην τραπεζίτης της Banco Guayaquil και ένθερμος οπαδός του νεοφιλελευθερισμού είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, της περικοπής των δαπανών, της δολαριοποίησης της οικονομίας και των καλών σχέσεων με διεθνή χρηματοοικονομικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Από την άλλη, η έκπληξη των εκλογών, ο Γιάκου Πέρες είναι νομικός και ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ιθαγενών πληθυσμών του Εκουαδόρ. Είναι γνωστός για την αντίθεσή του στις εξορύξεις αλλά και την ιδιωτικοποίηση του νερού. Είναι μέλος του οικο-σοσιαλιστικού ιθαγενούς κινήματος Πατσακούτικ, που δημιουργήθηκε για να δώσει φωνή στα διάφορες φυλές που υπάρχουν στο Εκουαδόρ.

Όποιοι κι αν είναι οι τελικοί διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος, καλούνται να βάλουν τάξη σε μια χώρα τσακισμένη από τον κορονοϊό: τόσο κοινωνικά, αφού άφησε πτώματα στους δρόμους, όσο και οικονομικά, αφού η παγκόσμια καραντίνα μείωσε τη ζήτηση για πετρέλαιο, το κύριο εξαγωγικό προϊόν, επιδεινώνοντας την ήδη άσχημη κατάσταση από τις περικοπές δαπανών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter