Εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών υποσχέθηκε ο Τζόνσον στο Κίεβο

Εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών υποσχέθηκε ο Τζόνσον στο Κίεβο

Την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων –με δυνατότητα εκπαίδευσης έως και 10.000 στρατιωτών κάθε 120 ημέρες– ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τζόνσον, ο οποίος ταξίδεψε (για τρίτη φορά φέτος) στο Κίεβο υπό άκρα μυστικότητα, δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι να στείλει «ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό: το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο πλευρό σας και θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την τελική σας επικράτηση».

«Αυτή θα είναι η στιγμή για συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας και θα είναι σε αυτό το πλαίσιο μιας ελεύθερης Ουκρανίας που εμείς και άλλες χώρες θα αναλάβουμε τις δεσμεύσεις και τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχουμε συζητήσει τόσο συχνά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν «αποδείξεις» ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται υπό «οξεία πίεση» και έχουν «βαριές απώλειες» και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε εδώ για άλλη μια φορά για να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε μαζί σας για να σας δώσουμε τη στρατηγική αντοχή που θα χρειαστείτε και πρόκειται να βοηθήσουμε στη συνέχιση της εντατικοποίησης των κυρώσεων στο καθεστώς του Πούτιν».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη αξίας 1,3 δισ. αγγλικών λιρών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων, τεθωρακισμένων οχημάτων και πλαστικών εκρηκτικών. Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ασκούν πιέσεις για εκπαίδευση σε δυτική στρατιωτική μονάδα, καθώς και περισσότερα βαρέα όπλα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλωσόρισε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, χαρακτηρίζοντας «σπουδαίο φίλο» τον Μπόρις Τζόνσον. «Πολλές ημέρες αυτού του πολέμου έδειξαν ότι η υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη και αποφασιστική. Χαίρομαι που βλέπω τον σπουδαίο φίλο της χώρας μας, Μπόρις Τζόνσον, ξανά στο Κίεβο», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Πηγή: BBC, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter