Εκρηκτικό μείγμα

Εκρηκτικό μείγμα

Η οικονομική κατάσταση όπως διαμορφώνεται από τις πρώτες ημέρες του 2021 είναι σίγουρο ότι δημιουργεί, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ένα εκρηκτικό μείγμα στην ελληνική κοινωνία το οποίο μπορεί να σκάσει οποιαδήποτε στιγμή

Τα στοιχεία που το συνθέτουν είναι πολλά και έρχονται δυναμικά από τον προηγούμενο χρόνο. Το χρέος έχει φτάσει στα πρωτοφανή επίπεδα του 210% του ΑΕΠ, το έλλειμμα στα 18,2 δις. ευρώ, ενώ αν η ύφεση σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα πέσει κάτω από 12% θα είμαστε ευτυχής. Δεν μπορεί να μιλήσει κανείς και για καλές επιδόσεις!

Όλα αυτά με τις εκτιμήσεις για το α’ εξάμηνο να κάνουν λόγο για ύφεση έως και 15% και την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά ύφεση α΄ εξαμήνου 3,7%, αποτέλεσμα της οποίας το ΑΕΠ να προσγειωθεί στα επίπεδα του 2001.

Παρά όμως τις καμπάνες της καταστροφής να κτυπούν δαιμονισμένα, η κυβέρνηση του ανέμελου πρωθυπουργού αρνείται φανατικά να προσφέρει ουσιαστική στήριξη σε εργαζόμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Με μισθούς πείνας 534 ευρώ, με μηδενική επιχειρηματική ρευστότητα και με αύξηση των επιδομάτων ανεργίας κατά 166.000 το ποτάμι της οργής της ελληνικής κοινωνίας αρχίζει σιγά-σιγά να φουσκώνει.

Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι 500.000 εκκρεμείς συντάξεις, το νομοσχέδιο στο οποίο θα επισημοποιείται το 10ωρο εργασίας και οι απλήρωτες υπερωρίες, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και ο πτωχευτικός νόμος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που φτάνουν τα 9 δις. ευρώ και τα κόκκινα δάνεια των 15 δις. ευρώ, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο Κυριάκος και η «σοφή» παρέα του δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που όταν σκάσει θα συμπαρασύρει τους πάντες.

Και όλα αυτά ενώ υπάρχουν περισσότερα από 34 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία, η σύσταση της ΕΕ και της ΕΚΤ να βοηθηθούν οι κοινωνίες και η προσδοκία για τουλάχιστον 12 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους δικούς της επιχειρηματίες και αντιμετωπίζει την κοινωνία με αστυνομικά μέτρα. Το θεμελιώδες όμως ζήτημα δεν είναι μόνο ότι παίζει με τη φωτιά αλλά παίζει και με τη Δημοκρατία.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter